ja imam situaciju da su 2 dvojajčane blizanke oca Horwela i krave koja je kao prvotelka dala 3300 litara u laktaciji, meni dale kao prvotelke jedna 5500, a druga 6000 litara. dakle dobio sam skok u mliječnosti od skoro 100%, tj +2500kg, tako da nisam siguran da tvoja tvrdnja stoji, barem ne u 100% slučajeva
@MOCO rijetki bikovi koji imaju lagana teljenja će imati kćeri koje će imati lagana teljenja (ima ih, ali malo), i ako stalno osjemenjuješ sa bikovima sa laganim teljenjima ideš spiralom gdje ćeš u svakoj sljedećoj generaciji dobivati krave koje će imati teža teljenja. treba pažljivo birati krave koje se lakše tele i njih ponekad osjemeniti sa bikom koji će ti dati kravu koja se lako teli (pored ostalih kvaliteta) makar i bilo nešto teže teljenje (što ovisi i o drugim stvarima, a ne samo o biku, al to znaš i sam).
ja još nemam puno iskustva, ali imam jednu junicu bika Wal koji je po teljenju jedan od rijetkih nama dostupnih koji ima lagano teljenje, a i njegove kćeri imaju lagana teljenja (108 i 109 indeksi). junicu sam osjemenio sa 13 mjeseci i sama se otelila u roku 2 sata kad sam ju zadnji put vidio u štali bez znakova da će se teliti uskoro... dok za 2 sata ona se oglasi, mi u štalu, ona stoji, tele pored nje leži. statistika govori da njegove kćeri u prosjeku kao prvotelke daju 6600 litara (dobro vime, dobre noge, nešto sporija mužnja i kraće sise). Mandela je najbolji u tom segmentu (112 i 113 indeksi za težinu teljenja) prvotelke isto oko 6600, duge sise (ali niže vime), najbolje noge, brza mužnja. jedino i Mandela i Wal imaju slabije mlijeko. Winnorove kćeri su na preko 7000 litara, sa svim dobrim karakteristikama koje ti trebaju jedino sa problematičnim niskim vimenom. Mal isto tako, Vanstein itd. Ima bikova sa laganim teljenjim koji daju kćeri sa laganim teljenjima, ali uvijek će neki imati neki nedostatak, zato ih uvijek križaš sa nekim bikom koji će pokriti taj nedostatak, a kad imaš krave koje se lako tele imaš puno veći izbor bikova za tu svrhu.
PS za sve ove bikove ne znam jesu još uvijek dostupni u HR