• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izbor bikova za umjetno osjemenjivanje

  • Temu pokrenuo ciganek1
  • Datum prvog posta

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Mate kako napreduje telek od Heraldika nasprem drugih. Ja sam kupio malu 10 dana staru od Elpaisa i moram reči da je stvarno super. Da je muški bio bi super za tov.
 

fudya

Novi član
Tu od
10 Tra 2012
Poruka
27
Ma videcemo vec...ako bude zensko ostavicemo pa lagano.
Znaci taj Jack je dobar bik za simentalke?
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
ne. kolega podravec ti je htio reći da serazumije u simentalske bikove dok u ove ne pa ti ne može ništa reći u vezi tog bika :)

još mi se jedna krava sa heraldikom treba telit i čini mi se da su dvojke. po mom iskustvu je do sada bilo kada bi krava neobično rano zasušila u 100% slučajeva bilo riječ o blizancima, al vidje ćemo. ima sam 3 heraldika. 1 muško od jedne krave i blizanci M-Ž od druge. nisam baš imao dovoljno mlijeka da vidim puni potencijal, al bilo je ok. ne postoji nijedno tele više osim u škrinji :) jedno sebi, 2 smo prodali. sa telenjem nije bilo problema (same se otelile), al rast nije bio0 neki ubitačni, al to je dijelom do manje mlijeka, do genetike od majke i do toga što su blizanci. mislim ja je ovaj muški blizanac rasao oko 1.4kg dnevno, dok mu je sestra oko 1.1 kg dnevno
 

fudya

Novi član
Tu od
10 Tra 2012
Poruka
27
Zensko tele,otac INDUREIN



Ovo mu je majka...nista posebno, ima oko 17 litara mleka

 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Pozdrav drugari, veterinar mi za moje kravice doneo katalog bikova od kojih ima: Rufckschau, Raigras*ta, Wido(njega mi preporucuje ), Weinhof, Mandor??? Moze li neko sto se tice lakih teljenja i mlecnosti da mi kaze o ovim bikovima?? Naravno mislim iz prakse... Da narucuje druga semena nece tako da ja da je osemenim ne mogu, da se bijem sa njim isto ne mogu tuzice me,imam uzmi ili ostavi, kravesumi holstajn, pa sta mi preporucujete..?

Dragi prijatelji ovaj moj stari profil vise ne vazi zaturio sam lozinku od email, i nakon nekoliko dana nisam uspeo naci nacin da se prikljucim vec sam napravio ovaj sadasnji profil.
Junica holstajn rase o kojoj sam pricao sa vama koja je osemenjana silom prilika sa hatke simentalcem otelila se uspesno tele ima mesec ipo dana ljubicaste boje Junica je jedva pregurala telenje ali sve u svemu zadovoljan sam, i zahvalan svima na savetu..:eek::
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Tine, Kreso, podravec, MATE22 Hvala na pomoci drugari... :)
 
Posljednje uređivanje:

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Pa di si yugi???vec sam se zabrinio sta je s tobom....
Kako napreduje prozvodnja,jel ima pomaka,jesi naspremo hrane??
Nek je sa srecom i s junicom i teletom!!!
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Evo me radul druze, kako si? ma radimo spremamo malo me je kisa omela vise nego sto treba, ali radimo, komp mi se pokvario u nezgodno vreme, a finansije vec bile potrosene ko za inat, nego vazi da se vratio :) za neki dan slikacu tele :)
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Drugari pozdrav kako ste??? Da li je neko od vas osemenjavao sa bikom crveni holstajn pkb korporacije??
 

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
175
Mi crni holštajn osjemenjujemo sa crnim,crveni sa simentalcem a ako je krava neka manja od crvenih holštajnki onda crveni holštajn i napajamo s mlijekom,prestali smo sa zamjenicom i uvijek budu lijepi telići,bilo da se radi o holštajnu ili simentalcu
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Podravec@ kod vas je aktuelan tov izgleda, ja jos uvek neodustajem od mleka, mleko mleko mleko:icon_super::cool2:
Malo je nas mlekadzija na trzistu :)
 

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
Aktualan je od samog početka, a mlijeko ne zanemarujemo, 23, 24 l po kravi dnevni prosjek bez forsiranja za simentalca je daleko od odustajanja od mlijeka i okretanja čistom tovu :)
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
U pa ti si super onda kada simentalka daje toliko mleka... :) A znas sta me zanima, da li jede takva krava vise od holstajn iste kategorije??
 

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
neznam dal jede više voluminozne hrane, jer imam 5 holstajnki i skupa su puštene u staji s simentalkama pa nemrem točno reči, al npr simentakla koje daje 30 l na dan kod mene uz voluminoznu hranu dobije 6 do 7 kg, a holstjanka 7 do 8 kg smijese 19% proteina da bi ostala u određenoj kondiciji
 

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Svaka cast, to je dobro, nisam znao da simentalka moze dati kao holstajn, ali je dobro ako si uspeo napraviti simentalku sa toliko mleka jer imas i dobru cenu na teletu, svaka cast drugar :)
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Može dat simentalka bez problema preko 30 l. Meni se otelila junica pred mjesec i pol i imala je dnevno 27-28 l. Otišo na more pa je pala na 22-23 sad je oko 24-25. O prosjeku ne bi, jer ne predajem u mljekaru i kad prestana paša u 11 mj. pada i mljeko. Njezina mati ima 25 l, a kad je bila junica imala je 19 - 20l. Sam sam ju doma odhranil po Bogecovom receptu i stvarno funkcionira. Ta kravica da je kod nekog ko bi ju imal s čime hranit bila bi dobro preko 30 druge godine. Ništa ju baš posebno ne hranim- paša, sijeno, lucerna, sudanska ( u zelenom stanju) i 6 kg/dnevno zobanja. Naravno hrana je koliko got mogu napravit čim bolje kvalitete. Ljudi koji se bave mljekarstvom simentalke im daju 35-40 l.
 

Najnoviji postovi

Na vrh