Navedeni instrumenti (EC metar) mjeri koncentraciju soli (kationa i aniona u vodenoj otopini tla) a pH metar količinu H+ iona (kiselo/alkalno). I u toj priči EC vrijednost je gotovo ključna (morala bi biti ispod 0,7) jer veće vrijednosti znače da je u tlu previše kationa/aniona (čitaj: dodanih hraniva koja biljka nije potrošila) te postaju toksični.de mi reci reko si ispiranje misliš na zaljevanje(ispiranje ćega i kako mislim)i što toćno oni mjere-------koje se sorte za uzgoj u plastenicima i koji je naj manji broj (komada) koji se može narućiti
Jagoda se šiša iz dva razloga:
-da se odstrani staro i bolesno lišće
-da se šokira biljka i dovede u stanje mirovanja
Ja sam ih isto šišao trimerom i nije bilo nikakvih problema,jedino treba još malo počistiti lišće iza trimera sa škarama...
Navedeni instrumenti (EC metar) mjeri koncentraciju soli (kationa i aniona u vodenoj otopini tla) a pH metar količinu H+ iona (kiselo/alkalno). I u toj priči EC vrijednost je gotovo ključna (morala bi biti ispod 0,7) jer veće vrijednosti znače da je u tlu previše kationa/aniona (čitaj: dodanih hraniva koja biljka nije potrošila) te postaju toksični.
Simptomi su na donjim slikama:
A prinos u takvim nasadima.... gotovo nula.
A što je proizvodnja intenzivnija, ulaganja veća, rizik takvih šteta proporcionalno raste.
Svaka sorta jagoda ima svoj period mirovanja,obično je to oko 105 dana...Ja bi samo komentirala šišanje jagoda. Nova sam na forumu i nisam stigla sve postove pročitati jer možda ima negdje i odgovor.
Prošle godine sam kupila nešto jagoda u Italiji i posadila ih u 3. mjesecu (30 cm, dosta gnojiva i zalijevala). Jagode su lijepo rodile, ne puno pošto je prva godina, ali plodovi su bili veliki. Ne znam koja je sorta. Kad su stale roditi pošišala sam ih (prije to nikad nisam radila jer nisam niti znala da se ih treba šišati, a nisam ih niti imala).
No, nakon nekog vremena bacile su listove i ponovno počele cvjetati, ali prilično kasno tako da su plodovi bili lijepi veliki, ali nisu sazrili jer je bilo jako hladno. Bacila sam jako puno plodova.
Sad mi nije jasno: da li se šišaju radi šokiranja i dovođenja u stanje mirovanja ili da ih se natjera da počnu bujati. Zar se rezanjem ne potiče rast biljaka?
Postoji mogućnost da si kupila sadnice koje rode više puta godišnje. Recimo ja poslje berbe ošišam list i ostavim lozice za nove sadnice pošto ne kupujem sadnice i novi je list narastao ali nikad nisu ponovo procvjetale i ponovo šišam poćetkom vegetacije tj sada a sadnice se sade u 7. i 8. mjesecu ako te još štagod zanima samo pitaj:cool2:
Situacija sa sadnicama je škakljiva. Koda nas u Moslavini sade se večinom sorte Alba, Clery, Asia. To su plasteničke (rane) sorte ali sade se večinom vani. Problem kod njih je što imaš veliki rizik od kasnih mrazeva jel su one u punom cvatu a i rodnost im je manja. Ako sadiš kasne sorte (marmolade ili sl) dobivaš veći prinos ali kupci polako ne kupuju jagode jel već dolaze trešnje, breskve itd itd.Koje sorte preporučujete za sadnju?:wink::drink:
Navedeni instrumenti (EC metar) mjeri koncentraciju soli (kationa i aniona u vodenoj otopini tla) a pH metar količinu H+ iona (kiselo/alkalno). I u toj priči EC vrijednost je gotovo ključna (morala bi biti ispod 0,7) jer veće vrijednosti znače da je u tlu previše kationa/aniona (čitaj: dodanih hraniva koja biljka nije potrošila) te postaju toksični.
Simptomi su na donjim slikama:
A prinos u takvim nasadima.... gotovo nula.
A što je proizvodnja intenzivnija, ulaganja veća, rizik takvih šteta proporcionalno raste.
Dali bi ovo bilo dobro za jagode? Onaj tvoj je dosta skup:
http://www.ebay.com/itm/EC-Electric...053?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f1a803f35
Mislim da nije ništa posebno skup (13 USD); pogledaj smo štete od visokog EC na gornjim slikama; nije li to šteta puno viša od 13 USD ?:icon_cry:
JEdino ovaj uređaj ne može mjeriti EC direktno u tlu, već isključivo u (vodenim) otopinama. Za otopinu gnojiva nije problem, ali za tlo je, jer bi trebalo vakumom izvući vodenu otopinu iz saturiranog uzorka tla. Nije neizvedivo, ali traži malo dodatne tehnike... ili kupiti EC metar koji može mjeriti direktno u tlu (sa metalnom sondom)
Prošle godine su se sve bile primile napravio sam navodnjavanje i preko zime su bile pokrivene samo agrilom i nešto ih nije preživjelo.Pričekaj još malo možda krenu, Po slikama vidim da ti se dosta nije primilo, Bila suša ili šta? Dali si početnik ili več imaš iskustva?