• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Mislim da to ima veze da li pila ima vanjsko ili unutarnje kvacilo. To bi trebalo imati veze sa prvotno odvodom piljevine, pa kasnije nakupljanjem iste. Samo pogledajte konstrukcijski poklopce jedne i druge pile.
Kod moje 545 mk2 i 555-ice isto se dosta brzo poklopci nakupe sa piljevinom i nije mi nikakav problem na kraju radnog dana u šumi, skinuti ih i ispuhati sa zrakom. 2 min. posla

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ova iz #3228 radi, ali zubi na lancu nisu jednaki - ono lijevi i desni - pa "putuje", ne zarezuje ravno!
Tako da bi kupio drugi lanac!
Zanimljivo da oni u ovlaštenom servisu za DOLMAR nisu čuli za tu pilu! Valjda je starija od njih!
Probaj pitati DOLMAR

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
@Tommy na tvoju sliku cistog poklopca pitao sam da li moze slika filtera, drugi moj kom je isao kolegi @aag14v i opet nista lose nisam napisao na sto ti odgovaras da sam te digao iz kreveta i stavljas sliku poklopca od 550xp, samim pogledom vidi se da je drugacija struktura poklopca, ako se nema za sto zalijepiti nece se niti nalijepiti pa u tom kontekstu stavljam sliku poklopca od 555
20230730_133837.jpg

I od 572xp nakon ne znam koliko rezervara goriva obje
20230730_133827.jpg

Bitn je razlika upravo ovo što je kolega @MadFarmBoy napisao, na 550xp, 555 i 560xp (ne znam na kojima još) a također na Jonsered 820 je vanjsko kvačilo dok je kod 576xp, 572xp, 592xp, MS462 i na stilovkama općenito (koliko sam ja upoznat) kvačilo unutra, poklopac bez prepreka, glatka površina...

Posljednje uređivanje:

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Evo:
"Zanimljivo da oni u ovlaštenom servisu za DOLMAR nisu čuli za tu pilu! Valjda je starija od njih!"

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
@Ghost Nije problem da “si me digo iz kreveta”. Bil je smajlić na kraju. Kaj se tiće poklopca na 550xp, nisam ga ja dizajniral da bude tak kompliciran pa da se stvara blato u njemu… 😉 Otprilike smo na dobrom putu da je vanjsko kvačilo uzrok “problema” u ovom slučaju. Uz kompliciranije postavljanje lanca. Navode neke kao prednosti tog vanjskog kvačila al ja ih u radu ne vidim. Kao balans, razmak ležaja… MS462 i 572xp su pile sa kojima dobar operater napravi par tisuća kubika drva bez ozbiljnijih zahvata a imaju unutarnje kvačilo. Tak da neznam zakaj Sv. Husqvarna inzistira na tim vanjskim kvačilima.
MS462 ima odličan balans, lagana je, ne umara a opet vrlo jaka i agresivna. Vjerujem da je 572xp isto takva. Imal sam ju doma al nisam radil s njom (osjetno je teža).

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
Ulje je pojačano na max. Troši rezervar goriva i ostane nešt malo ulja, možda pol deci, neznam točno…
Koliki ti je onda tank ulja? Meni 261 na E položaju potroši skoro svo ulje po rezervaru goriva, i više hvata piljevine. Zračni filter je čist nakon 11-12 metara, to je isto kao i kod tebe.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,496
Ne znam zašto svima smeta i teže im je stavljati lanac na vanjsko kvačilo, meni je to baš zakon a na stihlu me to smeta.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,496
Ne, i lijepo mi drži vodilicu, doduše ja imam 61 ff a on nema onak fini lančanik ko ove nove da se mogu zeznuti. A na stihlu me to malo iritira al sam se već navikao.

Prilozi

• IMG_20230730_181910.jpg
    IMG_20230730_181910.jpg
    31.9 KB · Pregleda: 23

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,496
Tako je, mislim da ju je otac mijenjao jednom kad sam ja bio mali, koliko će još kod mene raditi promijenim još jednom i to bude to.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
@Ghost Nije problem da “si me digo iz kreveta”. Bil je smajlić na kraju. Kaj se tiće poklopca na 550xp, nisam ga ja dizajniral da bude tak kompliciran pa da se stvara blato u njemu… 😉 Otprilike smo na dobrom putu da je vanjsko kvačilo uzrok “problema” u ovom slučaju. Uz kompliciranije postavljanje lanca. Navode neke kao prednosti tog vanjskog kvačila al ja ih u radu ne vidim. Kao balans, razmak ležaja… MS462 i 572xp su pile sa kojima dobar operater napravi par tisuća kubika drva bez ozbiljnijih zahvata a imaju unutarnje kvačilo. Tak da neznam zakaj Sv. Husqvarna inzistira na tim vanjskim kvačilima.
MS462 ima odličan balans, lagana je, ne umara a opet vrlo jaka i agresivna. Vjerujem da je 572xp isto takva. Imal sam ju doma al nisam radil s njom (osjetno je teža).
jbga, smajlija nisam vidio, zeza me komp pa sam malo krivo shvatio.

Što se tiče ms462 sve stoji što si rekao, stroj je vrhunski i tu nema rasprave, lakša jest od 572xp a također se slažem da ako ih se održava da se moe napraviti masu posla sa njima, ms462 sam probao, sa 572xp radim svakodnevno i osobno mi je najdraža iako, sada od kad sam kupio 560xp malo češće radim sa njom, mala je isto žestoka na gasu, moćna, brza a lakše upravljiva, verojatno i zbog kraće vodilice, ne znam koja bi bila prednost vanjskog kvačila niti zašto ih rade takve ali po meni je to mana, pogotovo kad se mjenja prsten lančanika, na unutrašnjem kvačili to rješiš za minut a ovdje to traje ipak malo duže ali...tako je kako je

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Osobno ne smatram vanjsko kvačilo kao manom. Ne znam razloge zašto su se Husqvarnini inženjeri odlučili da se stvaljaju na "manje" pile. Bilo kako bilo, ne sumnjam u njihove odluke i vjerujem da postoji puno razloga zašto se za to odlučuju. Jedina mana dolazi do izražaja dok se pili drvo uzdužno iliti paranje drveta, dok frcaju rezanci. Kod tog slučaja se češće hoće zaštopati pila sa vanjskim kvačilom od one sa unutarnjim. A ovo vezano za skidanje i stavljanje lanca na pilu je stvar navike i to nikako ne može biti mana i sve je stvar prakse. Ja ga skinem u dva poteza i u dva ga vratim nazad. Vodilica se gurne nazad skroz do prstena i stavlja se lanac. Ako se promaši prsten, lako se potrese pila, dok je lanac maknut, da se prsten pomakne.

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Mana je kad skidas kvacilo pa ti pukne radilica.:D Cak i na husky proizvodima, koji su kvalitetni. Meni se srecom jos na kinezima nije dogodilo, ali ako nadem na YT video kako je ovlasteni serviser potrgao i morao kupit novo o svom trosku, to je u opisu posla naravno, ali ipak... lancanik je potrosna roba, salica kvacila je isto potrosna roba, a sam kuplung bas i nije. Tako da je po mom misljenju to konstrukcijski losije rjesenje kod husqvarne jer dosta stvari moze poci po zlu.
Evo ga, na stranu sto meni covjek nije simpatican, on je ovlasteni serviser.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
211
A evo i zašto može puknit radilica kad se skida kvačilo.
. Ovo bi bila neka osnova iz strojarstva da bude što manje koncentratora naprezanja pogotovo na nosivim dijelovima. Oni najprije buše u radilicu po dužini tj paralelno s njenom osi i onda jedna rupa za podmazivanje igličastog ležaja okomitno na prvu rupu.
Također sam primjetio po yt da nema neki specijalni alat nego snađi se druže pa tuckaju čekićem i kacavidom ili naprave sebi neki specijalni ključ.

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
217
Dvaput sam skidao kvačilo na svojoj 435 sa cekicem i ravnim sarafcigerom i naravno blokadom klipa. Sve se treba sa osjecajem raditi. Neki ljudi tucaju ko sivonje pa nije ni cudo da se takvo nesto desi poput pucanja radilice.
Meni na onom videu ispada da je njemu vec netko donio potrganu pilu, a ne da ju je on uneredio. Ili je to mozda namjerno pogresno interpretirao ljudima.

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Tako je, netko mu je donio ovu potrganu. Razlog zasto sam to stavio je jer mi se neda trazit satima dio u kojem on prica o svojim iskustvima i kako je potrgao par radilica. Ponavljam, ovlasteni serviser. Napravio ih je stotine. Uglavnom idealni primjer sto se i kako dogodi. Sama sila ponekad nije bitna. Muha mi je pokazao jako dobar alat, napravio sam ga, al ipak na kinezu nije radilo, mekan je materijal, no nije sad to tema. Konstrukcijski, mora bit radijus na polutki radilice nakon narezivanja navoja, ne smije bit prijelaz pod 90 sa polutke na navoj. Na navoju je najtanja polutka, a sad jos vidim da je busena kroz centar i onda jos rupa okomito na tu rupu. Sto rec... Naravno da se ovakve stvari ne dogadaju cesto, ali se dogadaju. Sa unutarnjim kvacilom ne jer skines zeger osigurac, podlosku, ispuses zrakom, skines lezaj, pogledas, stavis novi lancanik za 2 minute. Mozda i manje. Kod motornih pila sa vanjskim kvacilom se moze zakomplicirat.

Najnoviji postovi

Na vrh