Re: kalači drva
Jučer sam napravio prvi probni rad sa kalačem na vijak / svrdlo, vlastite konstrukcije i izrade. Kalao sam jako suha, piljena drva, bukvu, grab i agaciju (bagrem), nekakvih 4 - 5 korpi za potpalu. Još budem napravio jednu "probnu rundu" od par korpi drva, a onda ga idem ponovo rastaviti na proste faktore, dovršiti, pa malo pobrusiti varove, obojati sa temeljnom bojom i sastaviti.
Konstatirao sam kod isprobavanja da sam prijenos dobio u optimalni broj okretaja šiljka.
Visina šiljka u odnosu na ploču stola je također za sada sasvim u redu.
Cijevne nosače ispod ležajeva moram još dovršiti i malo pojačati, jer bi ti nosači da ostanu nepojačani bili najslabija karika u cijelom prijenosniku i pigali bi se (savijali) kod kvrgavijih i zeznutijih komada drveta.
Zamisao mi je uglavnom ova: ne cijepati ručno, sa sjekirom, potrošiti na to što manje novaca za realizaciju projekta, maksimalno iskoristiti raspoloživi materijal, s takvim kalačem usitniti / nacijepati toliku količinu koja bude potrebna za potpalu tijekom sezone loženja, pa si dakle mogu birati najbolje komade
. Ostatak napiljenih debljih drva koristiti za normalno loženje, da drži vatru malo duže, da ne plane u par minuta kao suhi barut
. A za one najkvrgavije i najkompliciranije komade bude uvijek na raspolaganju najmanje jedna motorna pila, da ih obradim "za prolazak kroz vrata u peć"
.
Napravio sam tijekom izrade nekoliko fotografija za uspomenu, trenutno ih ne stignem postavljati "na vidjelo".