• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Nebi baš išel tak daleko, ali onome tko ovo kupi bi povećal zdravstveno osiguranje 3x 🤭

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
@MUHA ima hidrauličnu kopiju toga. Zgodan je brzi povrat.
Od kud ti znaš i kak možeš tvrditi da je kod mene kopija?

Kad si ga videl prvi put prije nekoliko let u radu čudil si se ko puran glisti i raspitival kak to radi, a sad tvrdiš da je kopija nećega.
A več onda si bil glavni forumski hidrauličar savjetnik.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kad si ga videl prvi put prije nekoliko let u radu čudil si se ko puran glisti i raspitival kak to radi, a sad tvrdiš da je kopija nećega.
Ha, ha..ma ja niš ne kužim i svemu se čudim...

Naš prijatelj je davno postavil filmić o tom stroju i podijelil svoje oduševljenje.
Tvoj stroj je napravljen kasnije a hidraulika mu radi na isti način...
E sad, jel naš prijatelj prodal munji ideju - ne znam.
Ako nije, onda je kopiral ideju.
I kaj je loše u tome?
A več onda si bil glavni forumski hidrauličar savjetnik.
Je je, mo'š mislit'...
Nigdar ja ne bum glavni mešter kak ti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Ja stojim iza svojih riječi i ni jedna napisana nije laž, vezano za tvoju reakciju oko mog kalača.
Jel tak?

A od kud ti informacija da je nekaj kopija ili orginal ja neznam isto kak ni ne mogu potvrditi da je u mene orginal.
A ni ne zanima me, ovu zimu je bil kvar neki, sumnjal sam na taj ventil pa sam ga proučil i shvatil, a bil je problem sasvim banalna stvar zbog koje nije spustal.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Koliko se sjećam, videl sam hrpu priključaka dok nije bilo cijevi. I čudil sam se kaj bu kam išlo, jer shema onda nije postojala, baš kak ni danas.

I kaj je krivo ak je ideja hidrauličke sheme kopirana s postojećeg stroja? Pa to mu ne umanjuje vrijednost. Dapače!
Tim više kaj je naš prijatelj sam napravil ventil za brzo spuštanje.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Koliko se sjećam, videl sam hrpu priključaka dok nije bilo cijevi. I čudil sam se kaj bu kam išlo, jer shema onda nije postojala, baš kak ni danas.
Videl si ti njega i u radu i komentiral motor na kolko okretaja bu stal i koji tlak bu mogel dati..... samo zbog tebe sam manometar ugrađival da ti dokazem da se teorija i praksa razlikuju.
Nikad ti to nebus skontal.
Kak ni onak mali razvodnik za takav protok....

A šema, šemu je Puknuti nacrtal još kad smo ga isprobavali sa njegovim agregatom bez ovog razvodnika koji je sad gore.... nožno upravljanje....
Čuvam ju i dan danas nacrtanu Puknutovom rukom i po njoj sam ja spajal.
Čuvam ju ko zmija noge ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Tvoj stroj je napravljen kasnije a hidraulika mu radi na isti način...
Ako poslušaš zvukove mog i onog kalača čijeg ja navodno imam kopiju, shvatil buš (možda) ako se malo razumiješ u hidrauliku da te dvije hidraulike ne rade ni na sličan način.

Mada si ti nedaš dokazati i tvrdiš drugačije,kontaš, sklepač je sklepač ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@ZJ a koga si ti kopiral?svoj kalač?
Teško je reći kopiral. Uzori si postojali, naravno.
Posch:
iu

Lancman: Cjepač drva LANCMAN SLX10 |
lancmansl10.jpg

Binderberger:
iu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Muha, i tvoj i Munja koriste "rasteretni ventil" za brzi povrat, odnosno brzo pražnjenje cilindra.
To kaj on ima pedalu , a tvoj "koljeno" ili pak tvoj ima 2p motor a njegov 4p nije neka razlika.
Ideja sheme je ista.
Uostalom, kakve to veze ima?
Jesam li uvrijedil vaše veličanstvo kaj sam spomenul tvoj stroj u pozitivnom smislu?

sanjar

Aktivni član
Tu od
15 Stu 2015
Poruka
135
Ljudi meni se nekako ne sviđaju ti cjepaci od Alamunje. Ja sam sa svojim prezadovoljan, a bilo je tu priče da je prebrz i da nije siguran. Prve sezone završio sa 300m drva, a druge smo odradili 1500metara bez ikakvih kvarova ozlijeda. A baš udaramo tempo mijenjamo se brat i ja svakih 5 metara

Evo nekih slika, nemam ih puno rijetko šta dokumentujem. Pretežno idemo cijepati poslije posla znači od 18h pa bilo je slučajeva i do ponoći... Fergić opremljen svjetlima, radiom i udri.

Prilozi

• IMG_20211001_110543.jpg
    IMG_20211001_110543.jpg
    63.9 KB · Pregleda: 42
  • IMG_20200717_211416.jpg
    IMG_20200717_211416.jpg
    30.4 KB · Pregleda: 42

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nije važno ko kaj veli, ako si ti zadovoljan.
Rekoh, ne sviđa mi se upravljanje pedalom, jer nije sigurno.

sanjar

Aktivni član
Tu od
15 Stu 2015
Poruka
135
Ne znam zbog čega te brine, bilo je slučajeva da pane panj na pedalu. Ali samo stisne dok ono udari u nju i prevrne se ne može držati stisnutu feder je jači. A da i stisne sikira može samo do stola i tu ima graničnik.
Naravno što se tiče rada samo jedna osoba smije stiskati pedalu i okretati panj. Ova koja dodaje ne podguruje ruku pod sikiru

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Generalni je problem da se može slučajno aktivirati sjekira dok su ruke blizu njoj i ispod nje.
Ako drvo padne ili se nekak popikneš, ruke mogu biti na nezgodnom mjestu (želiš se uloviti da ne opadneš)...
Nesreća uvijek vreba, koliko god da smo pažljivi...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Muha, i tvoj i Munja koriste "rasteretni ventil" za brzi povrat, odnosno brzo pražnjenje cilindra.
To kaj on ima pedalu , a tvoj "koljeno" ili pak tvoj ima 2p motor a njegov 4p nije neka razlika.
Ideja sheme je ista.
Uostalom, kakve to veze ima?
Jesam li uvrijedil vaše veličanstvo kaj sam spomenul tvoj stroj u pozitivnom smislu?
Nema teme u koju se ti ne razumiješ, sjeti se wc školjke, a len si pogledati video uradke koje sam ti linkal i razmisliti o čemu pišeš i kaj tvrdiš da je plagijat a pricip rada ta dva kalača nije ni priblizno isti

Probaj odvojiti minutu svog dragocjenog vremena i poslušaj zvuk motora

Najnoviji postovi

Na vrh