• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ja sam sebi našel taj kompromis na 1100-1200 okretaja (ler je na 1000). Mislim da motoru nekoliko hladnih startova zimi više naškodi, nego par vur kalanja s neznatnim opterećenjem, na malom gasu. Ako sam slučajno u krivu, a mislim da nisam, sam bum to prije ili kasnije platil. Zato nek svatko odluku donese za sebe.
Nisi u krivu.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Hidraulične pumpe imaju svoje ulje, koje je to ulje i kada mijenjati? I da li se cilindri podmazuju, kod prijatelja je uvijek staro ulje blizu pa zna namazati.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,494
U multiplikatoru svakih 1000 sati preporučuju, a kolega kaže da kod bagera kompletno ulje u sistemu mijenjaju na 2000 sati.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Hidraulične pumpe imaju svoje ulje, koje je to ulje i kada mijenjati?
Najčešće je ulje tipa Hidrol 46.

I da li se cilindri podmazuju, kod prijatelja je uvijek staro ulje blizu pa zna namazati.
Cilindri ne, ali treba podmazivati vodilice.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Evo podatak iz završnog rada o kalačima a tiče se okretaja.

"3.2.1. Proračun multiplikatora Da bi hidraulična pumpa s vanjskim uzubljenjem pravilno radila potrebno je ostvariti potreban broj okretaja pumpe. Kao što smo i rekli većina traktora ima oko 540 okr/min na izlaznom vratilu kada motor radi od 1800-2000 okr/min. Hidrauličke pumpe s vanjskim ozubljenjem imaju radne okretaje u prosjeku od 1000-3000 okr/min. Stoga potreban nam je uređaj koji će „multiplicirati“ okretaje traktorskog vratila na hidrauličku pumpu. Zato nam treba multiplikator. Obično je multiplikator direktno povezan s pumpom[9]. Broj okretaja izlaznog vratila traktora: nt = 540 okr/min Broj okretaja pumpe: np = 2052 okr/min"
str 21. Završni rad https://zir.nsk.hr/islandora/object/riteh:3158/datastream/PDF/view

To bi faktično značilo da mnogi rade na puno manje okretaja, 1100-1200. Za sada vidim da ljudi tako rade godinama čak i na slabijem gasu. Nisam primijetio nekih problema kod kalanja ili kalača ali očito je pravilo jači gas. Ovdje se navodi i ulje INA Epol SP 100 INA Epol SP 100

ZJ

Mislio sam koje ulje ide u multiplikator.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Jedno misliš, drugo pišeš, multiplikator je zupčasti prijenos, slično getribi. Hipoidna ulja 80, 100. Nemoj misliti na torticu...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
Evo podatak iz završnog rada o kalačima a tiče se okretaja...
Ja to gledam malo drugačije.
Ako se pumpu pogoni elektromotorom, ista se vrti do 1500 (na malim kinezima 3000) o/min.
Ne vidim razlog takaj bi se trebala vrtjeti brže pri pogonu preko kardana.
Najčešći omjer je 3,8:1, kaj zahtijeva ulaznu brzinu od (1500/3,8=) 395 o/min.
Znači, od tud dolazi onih 350...400, kaj je često navedeno u uputama.
Normalni traktori 540 postižu pri 1900...2100 o/min, tak da za 350....400 o/min kardana, motor treba vrtiti 1200...1500 o/min. Dakle, iznad ler gasa, gdje ima dobro podmazivanje, grijanje i hlađenje.
E sad, imt je tu izuzetak, jer ima 540E kardan, pa treba motor vrtiti niže (1000...1100 o/min).

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ljepo je to da se čita..čitati treba sve redom..od korica do kazala..knjige tankih i debelih korica ..usudih se reči i vjesti na portalima ali...vrag je u detaljima..treba znati filtrirari..Evo i ja sam si dao truda krenuh ovo proučiti ..iako sam znao na početku sa je ovo pisao za moj pojam dečec a napisano nije nitko proučio da ga ispravi i da to smeče ali to su današnji inžinjeri.on ima papir a ja imam zguljene prste

Jer ako nemaš dobar filter dešava se ova situacija..ljepi dokument ovaj završni rad ..spominju zetora..oni koji ga imaju cvatu,oni koji ga nemaju uzdahnu..a hrpa netočnosti.
Npr.2.1.9. na slici nije ni približno sigurnosni ventil.

Dalje nisam ni čitao.

Ali svaka informacoja koja se nađe van ovog foruma je sveta krava neprovjerenih informacija kojih se držite ko pijan plota a ekipa koja konstatno smrdi po ulju ..pišu pravopisne i štamparske greške jer su im prst odebljali pa ne hvataju svako slovo "kao"piše gluposti .
I tak..kaj sad?..kava

Dobrica

Član
Tu od
14 Pro 2015
Poruka
82
Pozdrav, trebam savjet iskusnih forumskih hidrauličara. Naime imam u planu raditi hidraulično vitlo za cjepač, a izvedba bi bila slična kao na ovom videu - hidromotor koji direktno pogoni bubanj. E sad, ja sam zamislio da se taj hidraulični krug napaja preko carry over priključka s razvodnika na cjepaču koji je p80, a htio bih iskoristiti razvodnik koji imam, a to je p40, 1 ručica, dvoradni i vraća se u centar tj. nema detent ni u jednom krajnjem položaju.

Prvo pitanje je smije li se na carry over nastaviti razvodnik manjeg protoka (p40 na p80)? Pumpa je gr2, 25 ccm i multiplikator 1/3,8, cjepač je pogonjen traktorom

Može li se kakvim kombinacijama i čarolijama izvesti upravljanje da se sajla slobodno odmata, odnosno da ne treba aktivirati hidromotor ili nema ništa od toga uz taj razvodnik?

htio bih izbjeći da radim mehanizam kao što ima vitlo na slici niže gdje se potezanjem sajle aktivira razvodnik

KSW-500-DWF-U-21-Kopie.jpg

Ako to nije moguće izvesti, kakav razvodnik bih trebao za tu namjenu, a da je moguće slobodno odmatanje sajle?

Hvala

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Možeš napraviti da ti se doboš slobodno okreće na osovini i da ga zabraviš, kandžasti spoj. A onda to koristiš samo u privlačenju.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,142
Interesantan je mehanizam na lančarama i ručnim čekrcima gdje bi se u kombinaciji lamele i navoja moglo nešto slično napraviti i ovdje.

Znači kada krene namotavanja navoj će da zategne lamelu , a kada se krene malo unazad sa motorom navoj će da raspusti lamelu i oslobodi doboš sa sajlom od hidro motora

Eto vam gruba ideja , ima tu još sitnica za doraditi ali mislim da je moguće ići u ovom pravcu.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ti goniš na cca 30 litri znači da p40 to nosi bez brige.?
Direkt hidromotor nema šanse da vrtiš ni da je bez ulja...

Dobrica

Član
Tu od
14 Pro 2015
Poruka
82
Hvala svima na savjetima, čak nisam ni razmišljao o mehaničkim sustavima, ali predložena rješenja mi se sviđaju, pogotovo ovo s okretnim dobošom koje je predložio smilan jer smatram da bi se to moglo relativno jednostavno izvesti. Problem mi je strojna obrada jer nemam strojeve, a usluga mi je često nedostupna jer već malo tko hoće raditi usluge i zezati se.
Kako onda odmata lik na prethodnom videu? On je napisao da mu je povrat ulja iz hidromotora spojen direktno u tank i da koristi jednoradni ventil koji ostaje u krajnjem položaju, ali taj dio mi nije najjasniji kako je to povezano

Najnoviji postovi

Na vrh