Naj ovakve bedastoće pisati. Još da si napisal eta=0,8 kak-tak, ali cos fi ???
Očito ne razumiješ kaj to znači.
JA SE STVARNO ISPRIČAVAM, ovo je najveća glupost koju sam mogao napisati, naravno nisam mislio na cos fi nego na n(eta) :madmana::madmana:, koja je inače oko 0.9, znači snaga koju uzimaju motori je oko 20kW.
Ti koristiš samo djelatnu snagu kao korisnu, al plačaš i djelatnu i jalovu, pošto je u pitanju EM imamo induktivitet, jel?
Jalovu snagu plaćaju većinoma obrti koji u pogonima koriste elektromotore i koji onda moraju imati brojilo jalove snage (mislim da je cijena kWh negdje 10-20lipa, ali nisam siguran), a tu dolazi onaj moj cos fi
Dajte recite mi ljudi, kad već o tome raspravljamo, kak se dijele snage struje po domačinstvima, obrtima, pogonima i kak se to zakupljuje. Naravno to zavisi i od instalacija i ostalih faktora.
Od 2007. godine prilikom spajanja novog priključka ugrađuje se limitator. Prema uređajima u kući treba približno izračunati kolika maksimalna snaga će se koristiti u isto vrijeme i onda dobijemo neku minimalnu snagu priključka.
''Ako u suglasnosti pak nema definirane snage, onda će je HEP sam ograničiti na minimalno 4,4 do najviše 7,7 kod jednofaznih potrošača, odnosno na 9,9 do 16,5 kW kod trofaznih. HEP će tako dobiti sigurnost svog sustava, odnosno znat će točno kolika ga potrošnja očekuje. ''
A cijene su:
''Zakupljivanje dodatnih kilovata će, dakako, stajati. Primjerice, ako HEP nekom kućanstvu odluči snagu limitatorom ograničiti na 4,4 kW, a kućanstvo bude smatralo da mu to nije dovoljno, u Zagrebu će svaki dodatni kilovat plaćati 2.070 kuna, a u ostatku Hrvatske 1.500 kuna. ''
Do 2007. su se u ''panceru'' nalazili osigurači od 35A po fazi i onda je s time bila limitirana snaga.