jeffy
Aktivni član
- Tu od
- 7 Ruj 2010
- Poruka
- 1,433
Za početak, postoji više kategorija kupaca el. energije, neka osnovna podjela bi bila kategorija "kućanstva" i kategorija "poduzetništvo". Ovi drugi dijele se dalje, ovisno o tome jel struju preuzimaju na niskom naponu, srednjem, ili visokom naponu (što je viša naponska razina, manja je cijena po kWh).
Klasična brojila za kućanstva ne mjere jalovu energiju, pa kućanstva ne plaćaju jalovu energiju. Nju plaća samo kategorija poduzetništvo, u slučaju da potrošena jalova energija prijeđe jednu trećinu potrošene radne energije.
I to se vrlo lako može izbjeći ugradnjom uređaja za kompenzaciju jalove energije.
Eto sad sam ponovno nekaj naučil...znači ako mi ne stvorimo više od 1/3 jalove struje nikom ništ. Ovo znam da pojedine firme koriste kompenzatore, ipak su to velike potrošnje. Kupil sam u Conradu mjerač potrošnje koji mjeri između ostaloga radnu snagu u W, cos phi i iz toga pokazuje ukupnu snagu o VA. moje pitanje je koju potrošnju mi onda plačamo? Predpostavljam da svi mi imamo neki najmanji paket zakupljene snage, kolko ona iznosi, ako znaš.