Daj mi reci kakav je to cilindar,jel to rađeno kod nekog hidrauličara novo ili je od nekud uzeto.Ako je uzeto od kud i kakvog stroja?Jer imaš cilindara koji služe za fini posmak i oni imaju snagu,ali nemaju brzinu.On će dobiti kroz tih 8 mm npr.pritisak od 160 bara,ali neće dobiti količinu ulja koja bi mu trebala da postigne brzinu koja tebe zadovoljava.Jer pritisak ti određuje snagu,a volumen ulja brzinu radnje.Ovo je tandem pumpa,kak spajaš crijeva od izlaza obje pumpe na razvodnik?
pumpa je tandem ali su dva odvojena sistema, veca napaja preko odvojenog rayvodnika cilindar, a manja napaja cilindra koji podiye vodilicu na banseku.
Coilindar sam dans skidao i mijenjao holendere i kad sam odsjekao stare rupa na stijenki cilindra je bila 6mm, a sva crijeva sam kako sam rekao su bila unutarnjeg promjera na koljenima 7 mm, sve sam to iymjenjao nekih 5 m crijeva sveukupno, ali rayvodnik koje g sam planirao staviti nije radio, kad sve pokopcam u neutralnom poloyaju nema protok kroz nejag, nego samo u radnom polozaju, dakle trebam drugi razvodnik.
Kad sam mijenjao holendere na cilindru skidao sam klip da pri varenju ne spalim gumice i vidio sam da je precnuik klipa 50mm, a precnik cilindra 90 mmm, cilindar je standardni, mada su mogli stavirti veci promjer klipa bar 70mm, zbog brzeg povrata. Sudeci po svemu , pumpa koja je postavljena 40 cm3 i crijevima 7 mm, rupama na cilindru promjera 6 mm, sam zakljucio da i toj firmi Vjmar radi hidrauliku neko ko nema pojma o tome.
Koliko pitanja , a ja sam vec izmjenjao instralaciju, promjenio holendere, popio 2 litra vina, i ustanovio da razvodnik kojeg sam planirao nije odgovarajuci.
Mehanizam za iskljucenje ventuila cu poslikati ali to ce pricekati posto ujutro ranom zorom idem na put, malo para zaraditi da isfinanciram projekt.
Razvodnik mi se ne čini malen ali... Jel možeš poslikat malo bolje ovaj sistem klackalice za isključenje razvodnika kad sjekira dođe u gornji položaj? Ako ti ne bi bilo teško?:blackeye
Radi se o razvodniku kojeg opruga uvijek vraca u polozaj za povrat klipa prema gore, kad klip do]e u gornji polozaj klackalica postavi polugu komnde u neutralni polozaj i t uje drzi dok se rukom ne povuce komanda dolje,
8mm je daleko od mjere koja bi zadovoljila , a na prvoj slici , kakav je ovo ventil u pitanju , jel to onaj što ''sabira pumpe'' ?
razvodnik možda i zadovoljava ali crijava nikako , i jesu li sva crijeva tog promjera , znači na relaciji rezervorar-pumpa(e)-razvodnik-rezervoar
poušaj ti spojiti manometar onako kako sam ti rekao , tada će sve biti lakše , ako je zagušen protok mora se pojaviti pritisak na relaciji pumpa-rezvodnik
i da koliko je crijevo na relaciji rezervoar-pumpa(e) , zuje li pumpe pri radu ?
Pumpe ne zuje pri radu, crijeva su sva istog promjera, razvodnik bi moooozad mogao proci ali sad kad sam stavio cijevi 13 mm i holendere 1/2 cola ne pase mi n razvodnik i i razvodnik bi opet bio najslabija karika, tako da ga mijenjam, a ovaj cu iskoristii za podizanje noza po vertikali prema promjeru drveta kje radi, kad cjepac bude u vodoravnom polozaju
Trebam ovakav ventil brzine, navodno on regulira brzinu hoda klipa, cijena po kojoj mi se nudi je 270 EURA, a nisam siguran tocno ocemu se radi, vjerovatno neja opruga pod djelovanje tlaka se stalci, pa ulje ide u prelljev,a ostalo lagano puni cilindra te tako samnji brzinu, to naga]am, i ako je tako zaaastooo 270 EURA
Uploaded with
ImageShack.us