• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Re: kalači drva

Kolega Bendelja,cilj samogradnje je napravit nesto ,jeftinije nego sto je za kupit ,a da to sluzi svrsi.
Tvoj hidraulicni kosta nesto x000kn(stavi umjesto x cifru),i ako se ne bavis sumom ,nego samo za sebe,isplatit ce ti se nakon punooo godina.
Moj kosta 0000kn,osim mog rada,isto kao i vitlo koje je ispod 1000kn(za mene),pa posto radim samo za sebe i to mi se vec isplatilo ove god.
539 i nije tako los, a reci mi i svi ostali ,jer veci problem zapilit odma drvo ,ili kad traktor stane,,,,,,zapilis odma i miran si.
Nije ovo nikakvo prozivanje ,cisto komentar

Bendelja

Član
Tu od
19 Pro 2014
Poruka
153

Godišnje oko 250 m a cjepač 2300 kn pumpa iubrzivač novo razvodnik 702 kn stup i ploča 450 kn crijeva 800 filtet i fitinzi 300 malo željeza oko 200 elektrode i rezne brusne ploče oko 200 jer se uvijek ima nešto i doma spremnik ulja 30 kn trokut od prekretača sijena 50 kn i mislim da je to to cilindar dvije kave (pive) i imaš cjepač od 26 tona. Taj gospodin je zapiljavao drva za hidro cjepač ne za svrdlo i preveliki mi je to bio gas na ferkiću. Svatko radi sa onime što ima ali moj nije pofarban i nije dobar. A znam da je cilj samogradnje jeftinoća ali mene zajebalo jeftina pumpa navodno dobra postala smeće pzko kupio novu i radi kao sat znam da je skupo ponavljam ali radi i ima garanciju god. dana pa sad to treba terat kao vraga ako se misli strgat nek se strga sad. Volio bih i ja imati vitlo ali nikako da naletim na nesto povoljno na otpadi jer neću vitlo bez lamela tj da moram sjediti na traktoru sa nogom na kvačilu i ono vojno mi se nr sviđa ima bratić.

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973

Ja sam ovih dana radio sa 539, i siljkom(gas oko 1400-1500ok),danas sam se na jednom procjenio ,ali zapiljene grabe cca40cm,cjepa ,hidraulika je bolja,brza??
Ja sa sinom za 2.5sata,u sumu cjepanje,povratak,cca5-6m.izvitlana jucer i spiljena na metrice,danas samo kalanje..

Bendelja

Član
Tu od
19 Pro 2014
Poruka
153

Ja više ništa ne zapiljujem i ostavljam tu i tamo koju gulu (kvrgu) sve u metar a sa šiljkom sam znao često na njemu rezati komad lakomac se precjeni i onda priblem

vragolastim

Novi član
Tu od
25 Svi 2014
Poruka
11

Počeo sam raditi cjepac pa me zanimalo koje su optimalne mjere za sjekiru. Rekao mi je jedan majstor da u najširem dijelu bude 11 cm ali me zanima dužina ili koji je kut najbolji

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

za koji san počinje bjelovarski sajam , nije da ti je daleko ..tamo su uglavnom svi koji rade za ozbiljno , pa lagano kopiraj

Bendelja

Član
Tu od
19 Pro 2014
Poruka
153

Bio na sajmu u Gudovcu nijedna sjekira nije širine 11 cm. Većinom su sjekire na cjepačima širokr kao klip na cilindru. Plus oko 10 mm jer se na sjekiru navaruje mjesto gdje će se pričvrstiti za klip.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618

Ja razmišljam ovako.
Šira sjekira - veća sila - kraći hod (prije pukne).
Uža sjekira je bolja za kvrgavo, ali hod mora biti skoro do kraja.

Bendelja

Član
Tu od
19 Pro 2014
Poruka
153

Širuna sjekire je kod mene oko 7 cm i ako se ne varam visina negdje oko 13 do 15 cm i cijepa dobro. Kad je široka sjekira dešava se da devo naglo pukne i onda lete cjepanice sastrane. I po mom mišljenju napravi sam previsoku sjekiru a dad mi se više neće to prepravljati.

Prilozi

• 20170211_122601.jpg
    20170211_122601.jpg
    64 KB · Pregleda: 162
  • 20170211_122557.jpg
    20170211_122557.jpg
    64 KB · Pregleda: 123

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766

Ovaj oblik se pokazao kao dobar.

IMG_20170401_153805_1.jpg

IMG_20170401_153829_1.jpg

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713

jedan video od subote

cjepač je vlastita izrada, imam još par ovakvih razvodnika ako netko treba ( 80 lit, isključivanje na tlak)

Daleko od završenog stanja ( fali nožna komanda, ranta sa strane za prislanjanje drva, i još nekoliko sitnica). Čim je krenulo s isprbavanjem bilo je jasno da bude to završavanje duugo trajalo...

[YT]v=pGgj-9hC-t4[/YT]

Posljednje uređivanje:

Bendelja

Član
Tu od
19 Pro 2014
Poruka
153

Sprava radi kao metak dobar !!! A nekakve mjere da podijeliš sa nama cilindar? Klip? Pumpa i prijenos?

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713

Koja je cijena razvodnika?
600kn

Zakaj ti link ne radi?

kod mene se normalno vidi, ne znam. ak još netko ne vidi nek kaže pa da pokušam popraviti

Sprava radi kao metak dobar !!! A nekakve mjere da podijeliš sa nama cilindar? Klip? Pumpa i prijenos?

Cilindar; klip 105mm, hod 1000mm, klipnjača 55mm
pumpa grupa 3, sad nisam siguran da li je 51 ili 55ccm
multi 1:3.5
razvodnik 80l s auto kick-out funkcijom, tvorničke postavke na 160 bara
rezervoar je kvadratna cijev koja služi i kao glavni nosivi stup 150x250x12mm L=140cm
na cijevi je vođeča ploča debljine 25mm koja služi kao ojačanje.
cca 30 lit ulja je unutra

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479

Gdje si nabavil takvu cijev?
Imam 150x200x5, ali mi se čini malo slabom za cilindar kojeg imam.

Bendelja

Član
Tu od
19 Pro 2014
Poruka
153

Jel ti se ne grije ulje? Puknuti i ja smo raspravljali o mom cjepaču jer mi se jako grijalo ulje. U Gudovcu na sajmu bili su iz Rosi teha (SLO) i malo smo pričali pa se tip sjetio da su prodali veliku pumpu 55 kubika i ubrzivač 1:3,8 . Odmah me pitao koliko je litara komanda reko 80 a on kao iz topa veli grije vam se ulje. Kaže da bi za tu pumpu bio idealan tazvodnik od 120 litara.

Poslano sa mog SM-A510F koristeći Tapatalk

zagi01

Član
Tu od
20 Pro 2013
Poruka
298

Kkak vam se čini cijena od 1100€ za Krpanov cjepač od 11 tona?. Navodno i ima ono vitlo na sebi za privuč drvo

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713

Konstrukciju je brat rješaval, radi u firmi koja radi specijalne velike elemente za strojeve pa se našlo :)

Ulje se grije al ne posebno dođe možda do 40-50°C, u ljeti kad je vani 30 dođe do možda 60°C.... Nebitno, nema poteškoća radi toga ( teže je meni nego njemu)....

Najnoviji postovi

Na vrh