Ručni 2-brzinski ventil je OK, ak budeš uvijek radil samo ti ili netko tko ima osjećaja. Ugrađuje se uglavnom na jeftijije (tvorničke) kalače. Bolji (i skuplji) većinom imaju auotospeed.
Ja sam se odlučil za autospeed. Dobije se znatno na brzini, puno je prikladniji za nepriučenog rukovaoca, jer nemre forsirati motor, a ima brzinu. Čak ne mora ni znati kak stvar radi (jer razvodnik ima 3 položaja). Rekli bi - dvobrzinski za bedake.
Nedostatak: ak želiš kalati u sporoj brzini, onda to nije jednostavno (treba držati razvodnik djelomično otvorenim, jer inače sam prelazi u regenerativni mod, osnosno veću brzinu).
Videl sam varijantu s tandem pumpom. Isto dobro rješenje, samo skupo. Prednost je kaj se s malom snagom pogona mogu dobiti pristojne brzine. Nedostatak jednako kao kod autospeeda, ali se izborom pumpi mogu dobiti različite brzine (kod 2-brzinskog ventila je to određeno promjerima klipa/klipnjače cilindra).
Nemrem ti reči kaj je bolje. Mi imamo stroj za svoje potrebe i ne kalamo tak "velike" količine. Probal sam ručni ventil i autospeed. Ručni mi se nije dopal. Možda se s vremenom dobije osjećaj, pa to ide brže.
Osim toga, drva uglavnom kala moj 85-godišnji otac, pa je njemu ovak puno jednostavnije nego iskanje brzina na 4-položanjom razvodniku.
Odlučil sam kaj je meni bolje, a to ne mora biti isto kao i tebi.
Odluka je tvoja.