mali plavi
Aktivni član
- Tu od
- 24 Srp 2012
- Poruka
- 1,541
Dobije širinu brazde a ne nazivnu veeličinu pluga .
pa i unda se preračuna u cole i evo ti colaže pluga...
Dobije širinu brazde a ne nazivnu veeličinu pluga .
De razmisli još jednom .pa i unda se preračuna u cole i evo ti colaže pluga...
Sam si sebi dao odgovor , da bi se konpenzirala razlika u tragu kotača jer topling mora stajati ravnoZašto postoji taj pomak ljevo desno na plugovima?
Plug kod oranja mora ići ravno a ne vuć ukoso.i toplink uvjek ravno.
E pa na jednobraznom nemreš točno znat colažu.
To štima al u praksi ima otstupanja i uvjek se pokaže drugačije.
Sve ovisi o tvom štimanju pluga poluga traktora i položaju samog pluga.
taj plug mi se čini da je nekih 8-10 cola zahvata........al kod njega je drugo, on je za veću dubinu......pa ti dođe isto kao da imaš 14 cola sa manjom dubinom.......moje mišljenje......a zahvat pluga je onoliko "koliko raonik reže".......preko toga nemožeš, a ako nevuće uvijek se može smanjiti brazda.....
Ajmo malo pogledati problematiku iz drugog kuta...... nekada dok nije bilo traktora, dok su konji i volovi vukli plugove, kolko je coli mogao vuči konj a kolko vol? Koja dubina? I kak se niko ni sjetil napraviti jednobrazni prekretač za konja, gore dole gore dole i sve oreš na jednu stranu......sad je još pitanje kam utaknuti crijevo hidraulike,
Mjeriš pod pravim kutem od vanjskog dijela plaza do zadnjeg vrha raonika i dobiješ radnu širinu, tj. širinu brazde.Kako ćemo ovom plugu odretiti colažu i koji bi ga traktor mogao vući?
Ovaj gornji dio na drugoj slici, poviše daske sam dodao po nagibu s deflektora s IMT-ovih plugova. Zemlja mi je išla preko daske. Sad sam postigao da uvrne zemlju da se nigdje ne pozna da je trava bila.
Mjeriš pod pravim kutem od vanjskog dijela plaza do zadnjeg vrha raonika i dobiješ radnu širinu, tj. širinu brazde.