• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Mjesalica,flajs masina na struju,punilica sa reduktorom,vaga,tri inox stola 2000 maraka kupljeno rabljeno od jednog mesara u zg prije dosta godina.

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
Da li bi netko mogaoobjasniti ovo vakumiranje?
Kad se proizvodi vakumiraju,šta se sve može vakumirati,gdje držati tako vakumirano i koliko dugo se može čuvati?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja vakumiram sve osim krvavica i prezgusta i rebra.
Sunku odma rastranciras u tri cetri manja komada i osusis i vakumiras kad ti je dovoljno suha,ja vakumiram salame,spek,kulenove seke...
Kad izvakumiras moze stajati vise od 1godine na temp. do 15-17°C,samo u mraku i to je to.
Mozes ako imas stari frizider koristit samo za te proizvode ili neki podrum...
Prije vakumiranja mozes sve izrezat na manje komade,radi lakseg koristenja.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ne,uzas,nebi ju rasklopil,da sam hulk,jedino potrgat nekaj.
Malo se cuju kod vece kolicine mesa al jos vrti.
Neznam kaj bum kad rikne.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Moralo bi to ići, neznam kak nejde širom. Jesi probal pitati kakvoga mesara, možda oni znaju nekaj kaj mi neznamo.

Sent from my move 2 using Tapatalk 2

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nisam pital nikoga od mesars,al izgleda da cu morat.
Rudar,to je rezalica speka na kockice za salame.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Jel pomak špeka fiksno vezan na okretaje noža ili se može mijenjati i tako promijeniti dužinu kockica? Pretpostavljam da se uzdužni noževi ne moraju svi koristiti, ako se npr. želi rezati za čvarke.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Pomak speka prema nozevima je na navojnom vratilu i kak vrtis rucku tak se pomice spek prema nozevima.
Vodoravni nozevi se mogu izvadit al onaj noz kaj nakraju reze se nemre nikak podesit da reze kasnije pa da budu vece kockice,mislim dulje..
Vodoravne nozeve tjera ljevo desno koljenasto vratilo a okomite gore dolje exscentar i to je sve vezano na navojno vratilo kojeg rukom vrtim.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
@Oficir, ove salame, tj. kulenove seke, jel si pravil od kupovnog tj. umjetnog ili domačeg crijeva? Inače svaka čast na strojevima.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kupujem samo prirodna govedska i ovcja crijeva kupujem kod leke.
Prije sam znal u plasticna,al zadovoljniji sam sa prirodnim.
Fi 45-50mm i 30-30mm.
Hvala trudil sam se nabaviti sve da si olaksam i ubrzam.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Šta je s ovom temom..zar nitko ne KOLJE po kućama.

Prilozi

• WP_20141205_001.jpg
    WP_20141205_001.jpg
    68 KB · Pregleda: 492
  • WP_20141205_002.jpg
    WP_20141205_002.jpg
    47.7 KB · Pregleda: 278

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351

Crna slavonska tovljena intenzivno 10 mj stara cca130 kg od toga bijele slanine 50 kg čvarci i mast milina mesa jako malo (dovoljno)

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Stvarno se vidi koliko je tu masti na polutki,kakav je to bio intenzivan tov? moja stara isto 10 mjeseci, ali...kg 180, masti oko 30 kg.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
@Zgzac i @Imbro.. probal sam vaše bijele kobasice,ali sam totalno sfušal, nisam imal debelo nego sam stavil u tanko crijevo, i nisam pacal meso..unatoč tomu nije loše..sljedeću put dat ću si totalni trud..jedino me zanima dal bi dobro bilo od komada špeka koji se stavi u rasol odrezat komad i stavit s šrotom u klobasu..ja mislim da nebi bilo loše...
Hvala vam obojici za recept..sad ću ga ja malo proširit i na svoj kraj.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
jel ima tko kakve ideje za priručnu mješalicu ?
Ili jel ima negdje da se iznajmi na par dana?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Priručnu? Teško, osim ako ne možeš nabaviti mješalicu za tijesto ili sir. Radio ja jednom liku projekt i preradu mješalice za sir po njegovoj ideji, ali nije bio zadovoljan, pa je na kraju samo probušio posudu i s donje strane ubacio dva nosača s kuglom na vrhu. To se vrti i, po njegovoj tvrdnji, dovoljno izmješa meso. Neki dan kod ujaka klali i donese on mješalicu sličnog sistema što sam ja radio ovome, ali za razliku od te, vrti se i posuda. U principu, imaš postolje na kojem se posuda vrti u jednom smjeru i po polovici posude rešetku koja se vrti u drugom smjeru. I to je to, napravit ću ti večeras skice ako se sjetim. Vrlo jednostavno, a učinkovito.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Od bacve za pivo. Na 4 noge stavis nju i motor od ves masine. Redukciju preko remenice, a pored bacve ukoso jos jednu nogu da mozes nakrenit sve skupa radi boljeg mjesanja. Sam mjesac napravis od tri cijevi razlicitih duzina s tim sa prva do stijenke bude najduza.

hellboy152

Član
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
304
Otprilike ovako je to kod nas izgledalo jučer. 5 komada i sve gotovo do 18 sati

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=m0HH_o5K1QQ[/YT]

Na vrh