Hvala gospodinu Arni na odgovoru, koji nije bio baš s voljom, jer ja sam ga pitao ukupne sate, jer i meni se čini da je za kobasice 10 sati dnevno to much, previše. Evo jedan citat koji govori kako vatra treba gorjeti za sušenje mesa "Sastav dima ovisi prije svega o vrsti drveta, količini vlage u drvetu, temperaturi i metodi sagorijevanja. Najvažniji sastojci dima koji imaju najveći utjecaj na proizvode od mesa su fenoli, organske kiseline i karbonilni spojevi, od kojih se većina nalazi u plinovitoj fazi dima. Karakteristična aroma i boja dimljenog mesa velikim dijelom potječe od fenolnih spojeva, siringola i gvajakola koji nastaju iz lignina. U postupku pirolize drveta na temperaturi od 160 do 250°C nastaju alifatske karboksilne kiseline i karbonili važni za stvaranje karakteristične boje dimljenog mesa, na temperaturi između 250 i 300°C nastaju uglavnom organske kiseline i karbonilni spojevi, a na temperaturi između 300 i 550°C, nastaju fenoli i fenolni spojevi koji su integralni dio okusa i arome po dimu. Optimalna temperatura sagorijevanja drveta je između 350 i 500°C, a niže i više temperature uzrokuju značajno povećanje koncentracije neželjenih tvari u dimu koje u dimljenom mesu ostavljaju rezidue opasne po ljudsko zdravlje (policiklički aromatski ugljikovodici, osobito benzo(a)piren i dibenzo(a,I)piren te još 14 spojeva iz ove skupine)".
To znači da je najbolji način da je vatra van pušnice a u nju ide samo dio dima, ja osobno imam neku vrstu filtera za dim..ložište od pola stare metalne bačve bez dna, pri vrhu do visine 20 cm, imam izbušite rupe i kroz njih čbr fi 8 tako da sam dobio mrežu od 10x10, i na tu mrežu deblijine oko 10 cm imam poslagano..lomljene cigle,crijep i lomljeno kamenje..tako da ispod toga ložim a dim mi prolazi kroz taj filter do mesa...i nemam brige.
Možda si tako shvatio ali odgovor je bio sa voljom , što i sada odgovaram ,, nekome se deset sati čini previše iskreno to se kod mene u tom danu loženja produži i do 14 sati , ko hoće da vjeruje neka vjeruje a ko neće nije ni bitno , ja govorim o svojim iskustvima i načinu dimljenja a svaki od nas ima svoj način a ovdje smo u ovoj temi da razmjenimo iskustva ,,,,
A sada bi odgovorio i onima u predhodnim postovima o TINJANJU ,,,,
Već sam rekao da u pušnici ne treba biti kao u dimljaku ,,, bitna je temperatura i lagani dim oni koji to ne shvaćaju mislim da im ja ne mogu objasniti ,,, gdje će ko ložiti vani ili u nutra manje je bitno ,,, bitno je ono već navedeno ,,,
Da sam i sam pokušao sa tim vanjskim loženjem kod mene nije vrijedilo ,,
Moja pušnica se nalazi na visini oko 3 metra od zemlje , visoka je oko 3,5metra , na metar od vrha sve u krug je zidano sa ciglom gitrer 2 sa okrenutom ciglom na rupe - prozraka , bilo je previše prozrake pa sam morao napraviti šubere na sva četri zida da mogu postići normalnu temperaturu sušenja sa optimalnim potroškom drva ( to ima prednosti kod ne dimljenja kada otvorim šubere meso , kobasice su na prozraki a ne dolazi do njih svjetlost , pretpostavljam da znate kako svjetlost utiće na mesne proizvode ) pokušao sam ložiti dolje tako da je po dimovodnim cjevima i po samoj visimi pušnice dimu trebalo cca 5 - 6 metara rezultat je biio očajan , previše rashlađivanja dima ućinak dimljenja nakon jedan dan - 0 - Iz tih razloga i stalno govorim nije bitno da li vatra tinja ili gori bitno je koliko se temperature stvori u pušnici , a i kod minimalne temperature dima će vjerujte biti dovoljno , ko misli da nema dovoljo dima neka uđe u pušnicu proba biti u njoj kod zatvoreni vrata ,
Pušnica može biti velika ili mala od drveni dasaka ili limenih bačvi , kakav je objekt tako treba i ložiti iz tih razloga imamo i različita iskustva a rezultat dimljenja se vidi kada je dimljenje gotovo , kada se iz nje izvadi lagano zacrvenjeno meso bez znakova crnila , i gareži ili čađavosti , bez znakova pocjeđenosti ,,, i kada mogu uzeti kobasicu direktno iz pušnice i bez ikakvog brisanja ili guljenja crijeva pojesti a ne osjetiti gorčinu ,,,, to je za mene dobro odimljeno meso , kobasice .
hi):
P.S. Evo ovo sam upravo čitao opsano je skoro kao što i ja radim pa ko želi neka si i to pogleda
http://moja-kuhinja.com/susenje-i-dimljenje-mesa-suseno-i-dimljeno-meso.html