• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Po tebi znači domaće ne valja a kupovno je zakon? Pitam se zašto ni pas nije htio jesti meso koje je prijatelj kupio u dućanu i napravio kobase.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Zato jer je on to zmislil da pes neće jesti😉
Domaće imaju ljudi na selu,nemaju svi, i to vi nećete priznat. A cijeli svijet to jede, pa ljudi to su farme, kontrolirali uvjeti, nemojte vi sebi u glavi smišljali kaje to.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Mlado svinjče = mlado meso puno vode. Stari prasac = staro/zrelo meso sa puno manje vode. Za preradu zato ide meso starih svinja. Probajte ispeći na istoj tavi šniclu od mlade svinje i od stare. Od stare svinje šnicla ostane skoro iste veličine kad je pečeno, a od mlade se sčvrkne na pola. Normalno da je od stare svinje meso žilavije, ali za preradu nema boljeg.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Zato jer je on to zmislil da pes neće jesti😉
Domaće imaju ljudi na selu,nemaju svi, i to vi nećete priznat. A cijeli svijet to jede, pa ljudi to su farme, kontrolirali uvjeti, nemojte vi sebi u glavi smišljali kaje to.
Bio sam prisutan, pa tako da nije izmislio i nema potrebe za tim...

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
A cijeli svijet to jede, pa ljudi to su farme, kontrolirali uvjeti, nemojte vi sebi u glavi smišljali kaje to.
Cijeli svijet to jede jer nema izbora… Farme i kontrolirani uvijeti su tu radi profita. Antibiotici u prehrani su redovna pojava i onda ti to jedeš. To kaj dolazi k nama je žnj klasa. Ona je zdravstveno ispravna ali je kvaliteta za k… Odi u restoran u Austriji ili Njemačkoj i probaj meso tam i onda usporedi s ovim kaj dolazi k nama. Neki dan vidim oglas 17 kn/kg polovice u Pivcu! Ja ne hranim više svinje ali nek mi netko objasni kak da tu zaradi onaj koji je ishranil tu svinju, onaj koji ju je zakalal, dopeljal, prodal i država uzme pdv. Kakvo je to meso? Dok smo imali “domaće” krave koje su dojile 5-10 l na dan nikad nije bilo problema s mastitisom, bolestima, plodnošću.. A kad su krenule simentalke i holštajn sa 25-40 litara dnevno stalno neki k… Tak je i sa svinjama. Dok su se pasle po šumi nisu im trebali antibiotici a sad u “kontroliranim uvjetima” se hrane antibioticima…

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Osobno unazad 5-6 godina svake godine jedem suhe kobasice od kupovnog mesa. I ove godine sam napravio 50 kg u kolagenim fi 45. Sama lopatica sa dodatkom tvrde slanine. Recept je svake godine podjednak, nikad se nisu pokvarile i pošto sam probao svašta jesti, odgovorno tvrdim da su ove stvarno odlične. Ja se učim, a to što neki ne znaju taj posao, ne treba odmah pripisati kvaliteti mesa. Dovoljno je što neki recepte rade sa šakama, papriku stavljaju kakvu bilo, dodaju sve i svašta, i na kraju kobasice dime na svačemu i suše na propuhu ili previše vlažnom i temperaturno nestabilnom prostoru. Nitko neće priznati da nešto ne zna.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
evo upravo pokusavam da vidim gdje je problem u izradi sira. Kupujem mlijeko na farmi, covjek krave hrani silazom. Kaze da mu krava daje oko 30l mlijeka masnoca oko 4&, a moja zena za 1kg sira treba oko 8l mlijeka. Sutra cu bas izvagati. Ipak nije krava tvornica da napravi toliko mlijeka i da ima kvalitet, a krave su iste velicine kao i kod seljaka od cijega mlijeka se radis sir u omjeru 1:5

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
evo upravo pokusavam da vidim gdje je problem u izradi sira. Kupujem mlijeko na farmi, covjek krave hrani silazom. Kaze da mu krava daje oko 30l mlijeka masnoca oko 4&, a moja zena za 1kg sira treba oko 8l mlijeka. Sutra cu bas izvagati. Ipak nije krava tvornica da napravi toliko mlijeka i da ima kvalitet, a krave su iste velicine kao i kod seljaka od cijega mlijeka se radis sir u omjeru 1:5

Stvar je u suhoj tvari mlijeka, a ne količini koje krava proizvodi. A suha tvar kod goveda iste pasmine ne može varirati 40%.

Sto se tiče paprike, nije važno jel domaća ili kupovna važno je koliko je ljuta.
A šafranova ljuta uopće nije ljuta,tj blaga je u odnosu na neke "domace" baranjske.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Evo i moje kobase spremne za dim💪🙂
Ali tek bum ih sutra objesil jer pada kiša vani a nebi htel pokisnut do pušnice.
Još mi je i kmica sad tam iza garaže, pa nek buju ovak do sutra, nek se malo odmore. 🙂
Ovo je druga godina da ih delam po starinskom načinu, to je i jedini način koji znam.
Na 32 kile mese sam del:
Jedva čekam da se posuše. 👌💪🍻🍺

605g soli.
8glavica češnjaka.
6žlica šečera velikih.
6žlica slatke paprike (iz Slavonije)
3male žlice ljute (Srijem)
Bibera od oka, na 3 put posipal.
1dcl bijelog vina od grožđa.
1dcl crnog isto od grožđa.
I presekel sa 1dcl rosea iz Šibenika.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Dobro ti veli @ŽeljkoKa: tu se zna pljesniviti. I mi smo uvijek pikali nadete kobasice tam gdje je bilo zraka, najčešće čačkalicama.

Najnoviji postovi

Na vrh