Sad si me sjetil divenica koje je moja baba spremala.Meni je bilo lepo žlemat, ali jedino debela čreva za bele devinice je bilo teško, dugo traje.
Puno češnjaka se mjenja dok se žlemaju.
BELE DEVENICE: Kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom pripremaju se još samo u rijetkim posavskim i moslavačkim kućama!
''Nisi mu mogla iz vole ziti pa si išla devenice raditi!" Tako su nekada seoske žene jedna drugoj znale govoriti kada su muževima pripremale bele devenice, kobasice koje su gastronomska tradicija i svojevrsni suvenir Posavine i gornje Moslavine.www.jutarnji.hr
Da da, u ceradi. Meso je na paletama u stiropororu zapremnina cca 1m3 i smrznuto utovarano. I na odredište teško da dođe skroz smrznuto.U ceradi sigurno ne vozi, znači to je nemoguće nikad.
Pa ja nemogu vjerovat kaj se sve tu piše a cijeli svijet to jede i uživa u delicijama, jedino kod nas niš ne valja.
Kakve to veze ima je l skroz smrznuto? I onak bi ga bacili?Da da, u ceradi. Meso je na paletama u stiropororu zapremnina cca 1m3 i smrznuto utovarano. I na odredište teško da dođe skroz smrznuto.
Na ručku od kuhačeNisam ni ja, ali se sječam da je bil neki alat koji se koristil za to, mislim da i znam gde je i da su se crijeva okretala da bi se oprala.
Naravno, i ja sam bil polevač a kad se oštetilo crijevo to je bila tuga i jad.
Tak! Šetao Gavrilović pogonom i šutao ono po podu i upravo tak plakao!Pa šteta da se baci…
Tak je, na kuhaču se okretaloNa ručku od kuhače
kak i panirani riblji štapičiA znate li kako je nastala pašteta?
Jesi videl to kaj se vozi ba svoje oči? Znači nema šanse da bilo koji prijevoznik primi takav teret, nema apsolutno nikakve šanse. To kaj ti veli da vozi sigurno nije istina. Kazne su da mu gazda sve kamione prida nebu imal za kaznu. Pitaj malo bolje ga.Da da, u ceradi. Meso je na paletama u stiropororu zapremnina cca 1m3 i smrznuto utovarano. I na odredište teško da dođe skroz smrznuto.
U De meso smije biti 6mj zamrznuto od klanja i iza toga bi trebalo ići na uništavanje.
U Hr meso smije biti 1.g zamrznuti pa bi trebalo ići na uništavanje.
I onda meso iz De poslije 5-6mj dođe u Hr umjesto na uništavanje. Zato što nemamo uskladjene zakone s "razvijenijim" članicama.
Ti si videl nekog da žlema debela crijeva?Meni je bilo lepo žlemat, ali jedino debela čreva za bele devinice je bilo teško, dugo traje.
Puno češnjaka se mjenja dok se žlemaju.
Takve žlemalke ko tvoja su se prije kod nas koristile. Nisam nikad probal delati s njom, to je bil vujčev ili bratićev posel. Kasnije sam se ja hputil kak se žlema z nožem na stolu ili na drvenom plošeku i preuzel sam im posel. Brže ide. Najljepše ide na stolu koji odozgora ima ultrapas, ali danas više gotovo nema takvih stolov.Ja sam si za žlemanje crijeva napravio svoj alat, pokazat ću sliku. A za okretanje crijeva osobno koristim običnu drvenu kuhaču, iako stari ljudi su mi rekli da je najlakše sa drškom od kišobrana, sad ko voli nek izvoli. Još nisam probao pa neznam. A ovo je moj alat:
To je to, slično tome je izgledal alat od moje babeJa sam si za žlemanje crijeva napravio svoj alat, pokazat ću sliku. A za okretanje crijeva osobno koristim običnu drvenu kuhaču, iako stari ljudi su mi rekli da je najlakše sa drškom od kišobrana, sad ko voli nek izvoli. Još nisam probao pa neznam. A ovo je moj alat:
Neznam kaj se čudiš, znam za takve priče več više od 5 godina. I onda se to meso prodaje u kaciji prek vikenda. I najbolje je kad stranke nazad nose meso jer smrdi.Jesi videl to kaj se vozi ba svoje oči? Znači nema šanse da bilo koji prijevoznik primi takav teret, nema apsolutno nikakve šanse. To kaj ti veli da vozi sigurno nije istina. Kazne su da mu gazda sve kamione prida nebu imal za kaznu. Pitaj malo bolje ga.