Sad kad ste se ohladili da ja malo zabiberim
...
A kaj se lovite kolko je ko zaradil na svinji? Kak za sve, tak i za ovo postoji tržište, i cijene su više manje poznate.
Do pred par godina dok sam prodaval svinje cijenu sam baziral prema cijeni u mesnici/supermarketu, bila je to cijena od 20kn/kg u polovicama. I kaj sad koga briga kolko je taj pajcek mene koštal, i jel sam ga hranil s ovogodišnjom ili lanjskom kuruzom, ili jel sam ga uopće hranil. I kak je neko tu rekel, svinja ne jede samo kuruzu, tak da su takve računice samo dijelić formule koja određuje cijenu.
Kaj oću reći? Zamisli dođeš u auto salon, izabereš npr.nekog bmw-a i prodavač izda ponudu za auto od 50.000€. Jel budeš pital prodavača po kolko ga je on dobil iz tvornice? Naravno da ne budeš, ono kaj tebe ko kupca teba zanimati je kaj dobivaš za tih 50k €, kakvi je motor i oprema.
Tak i pajcek, ak košta tih 20kn/kg bitno je da ima okrugle šunke, 2-3 prsta špeka, da ima markicu, da nema trihinelozu.... I da je do 250 kg, nadalje je išla manja cijena. I nikad nije bilo problema. Da sam imal 100kom, prodal bi ih, jer je svako mogel doći i gledati ih dok rasteju.
A to kolko sam ja na njemu zaradil i jel jesam uopće, o tome nek se ja brinem.
I da, nisam primal poticaje i ne primam ih ni sad. Zašto? Zato jer sam procijenil da bi više gubil vremena na ispunjavanje uvjeta za dobivanje istih, nego kaj bi bila njihova financijska korist....to je za ove kaj misliju da je poticaje dobiti samo tak