U fazi mišjeg uha (i kod pupanja) se i radi na jabuci i krušci prskanje bakrom i uljem, pa tad dodatak klorpirifos-a jedino i ima smisla. Predatora imam što znači da njih nisam uništio.
Polyram, kako vidim -
link,
BASF sad predlaže kao najbitniji protiv krastavosti u početku vegetacije i u cvatnji. U krušci nisu primjereni strobulini (pepelnica je ne napada, a potiče jači rast što buhama odgovara...) tako da Stroby i Bellis i sl. su za jabuku, a ne krušku. Bellis je u biti sličan Signumu po sastavu...
Unutar ovih prethodnih kiša (oblačno popodne) sam sa Signum-om + Ekstrasol gnojnicom/bakterijama uspio poprskati svo voće hobi zasada (većina je bila u cvatnji ili ocvjetala) i to je isto neslužbena primjena, ali ispitivanjem je potvrđeno da nisu samo Monilije te od čega se Signum/Bellis-om štiti u cvatnji kao i bakterijama jer kroz tučak lako dođu bolesti ...
Protiv krastavosti od kontaktnih fungicida ostaje još samo Delan sa svojim opcijama (piše da:
Ne tretirati plodove breskve, marelice i nektarine zbog izražene perzistentnosti.) koji zbog perzistentnosti ne koristim iza 4. mjeseca (za sebe i svoje uzgajam voće), Chromodin kao sistemik samo ako je toplo iznad 5°C prije rozih balona:
Fitotoksičnost se može pojaviti na jabukama i kruškama kod niskih temperatura (nižih od 5°C), tj. za u cvatnji nije, kao niti iza cvatnje jer utječe na oplodnju i tu je još preparat Chorus. Kasnije mogu kod toplijih dana primjeniti triazole...
Sve to prskam dan prije kiše ili kod stanke između kiša, a sad kad je ovako sunčano mislim da ne treba prskati...
Savijače lovim u boce sa sirupom i octom (uhvate se i mesarke zelene muhe, ose, trešnjina muha...). No to je za hobi priču (treba čistiti nakon nekog vremena boce od skupljenih insekata).
Koji je selektivni insekticid (da ne diram prirodne neprijatelje) najprimjereniji ako mi se ne će dati maltretirati više sa ovim bocama?