• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

kud ide ovaj svijet

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
5-6 članova obitelji = 5-6 jedinica prihoda

Hehehehe...ma nemoj....i mala djeca rade i donose doma lovu....kak da ne....i ova banda iznad 15 do 18 neče svuda radit.....a kamoli na poljoprivredi, a starci privređuju, još ako i muž i žena rade na poljorivredi, prihod je više nego odličan kad sa poplate sva mjesečna davanja, a plače nema. (poticaja nema, država neda ništ, a novce od mlijeka pojedu krave nazad....)

...da ne pričam dalje.....mogao bi cijelu noć pisati.

I

IvanVl

Guest
Svi imaju pravo probati život u gradu i jeftino se grijati zimi .
Upišite u google tražilicu njuškalo.hr i sve bude brzo riješeno .
I moj tata je tako ali u obrnutom smijeru , skup je život u gradu probali smo .
Ljudi u gradu ne mogu svojim starcima dati sobicu od 10 kvadrata da u miru dočekaju Božji poziv nego moraju plačati 5000 pa do luksuznih 9 000 kuna za brigu u domovima a sve radi toga da bi se jeftino grijali zimi .
Zar mislite da je to lako u srcu i tolike novce odvajati za dom ?
Zar mislite da su ljudi u gradu ne vole svoje bake kad ih tako ostave na brigi .

Posljednje uređivanje:

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Otvarajuči ovo pitanje nisam sad mislil na prepucavanja,več na mišljenja po meni život u gradu je jeftiniji nego na selu staviču svoj primjer imam dva auta zbog potrebe znači registracija mi je samo 6000kuna plus za traktor 600 plus gorivo servis itd da sam u gradu jedan auto ili nijedan.
Kak je gore navedeno drva radim sam pa su me malo jeftinija a kad tu staviš rad traktora motorna pila ulja gorivo lanac 130kn vodilica nekih 200 i više i onaj rad i muka onda ti se zavrti u glavi dok moji kolege plačaju grijanje u stanu maksimalno 800 kn koliko mene košta izračunajte ,plus održavanje peči i ostalog jer ja sam peč platil prije 10godina 7000kn zato sam se mogao grijati dvije zime u stanu motorna pila 3000-5000kn još toliko ipak koliko je težak život u gradu još je duplo teži na selu a neznam nikog ko iz grada odlazi nazad na selo a obrnuto ih znam dosta...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Evo jednostavnog odgovora,jer budem počeo urlati ali samo smireno,kad je život tako težak,istina da mi na selu živimo slobodnije ali zašto nam onda sela sve praznija a mladi samo idu u gradove i onda sisaju svoje roditelje i pričaju kako im u gradu teško a na selu smrdi,evo ima u svakom selu bar 2-3 kuče prazne ali slabo dolazi do seobe građana u selo:vragek::vragek::vragek:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma ne radi se tu samo o problemu bakica i dedeka u domovima, i kod nas na selu ih se ljudi da na zovem to tako "riješavaju iz kuća" u domove samo da im nisu na teret pa plačaju domove za iste...uglavnom ima svega, dalo bi se pričat...

Mjesečne režije su takve kakve jesu i tu nema priče...

Što se tiče kojekakvih davanja i troškova, mi poljoprivrednici imamo jako puno davanja i troškova, od održavanja strojeva i traktora pa do nabavke smjesa i hrane za životinje, sve je to jako skupo i koliko god da se zaradi nikad nije dovoljno za sve kaj bi trebalo.
Ne govorim to sad o nekakvom luksuzu, samo osnovno za što se radi kroz mjesec, zapravo ne da se radi nego se krpari i premeče iz šupljega u prazno i sve je gore i gore.
Vi u gradu ste toga pošteđeni, o školovanju djece nema razgovora, školujete djecu isto ko i mi na selu, troškovi su podjednaki, to svi znamo...
Jedino jedna velika prednost kod nas na selu je hrana, to što imamo mesa i povrča (naravno opet nemaju svi, nego oni koji se pobrinu da imaju ) od kokoši do svinja, od luka do salate....nemoramo baš trčati po sve u dučan, iako se potroši i do 100 kn dnevno u dučanu za kojekakve mirodije, kruh i sl.
Što se tiće pak bježanja iz sela u grad, kao da je tamo bajno i sjajno....no nije ni približno tako...i mišljenja sam da budu ljudi se masovno počeli vračati na svoje i k svojima na selo (naravno oni koji se imaju na što vratiti) jer bude život u gradu postal neizdrživ.
Imam primjera gdje ljudi iz gradova i kopnenin i ovih na jadranu dolaze k svojima sve češče i češče, pa na povratku se voze pajceki, kokoši, jaja, sir, vrhnje i mlijeko, jer hvala Bogu kod nas toga ima, a u gradu je skupo za kupiti...

Dalo bi se tu pričati priča i priča....no, nije bitno, svatko zna svoje.
Kod mene u kraju sve češče čujem onu: Tko ništa nema tome je još i najbolje!
Ništa ne dobi, ali u ništa ni ne ulaže....uglavnom čista socijala opet nama poreznim obveznicima na teret.

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Bok sused i ostali..

Kao i uvijek i u svemu, nije nikad sve crno - bijelo..
Vjerujem da bi bilo jako teško pronaći slične uzorke po kojima bi se dalo odrediti tko troši više ili manje, tj. gdje je jeftinije i kako..
Definitivno, diskusija je na mjestu, jer je to problem koji muči sve nas koji imaju par vreća ugljena na grbi..

Imao sam nepriliku ostati bez dotadašnjih prihoda, prije nekih godinu i pol dana; naravno da se postavilo milijun i dva pitanja o tome kako sad dalje i što raditi. Jedan dobrostojeći Austrijanac mi je savjetovao da ne brinem, jer ako se negdje zatvore vrata, drugdje se otvori prozor. Tako nekako je i bilo, hvala Bogu.. Rekao je još i da većina nas ganja materijalno koje nam uopće nije potrebno. Da bi čovjek trebao biti zadovoljan ako nije gladan, žedan i da ima krov nad glavom i zdravlje. Sve ono ostalo što dođe je dobrodošlo..

O rastu cijena bih mogao cijeli dan..
Skraćena verzija kaže da nije trebalo doći do 'značajnijeg' poskupljenja, već da se treba zaštititi domaća proizvodnja hrane i kontrolirati uvoz. Uzrok poskupljenja su špekulacije trgovaca i financijskog sektora, koji ionako najviše uberu iz lanca, od proizvođača hrane do konačnog kupca.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Bok Markec slažem se ja sa ovom konstatacijom da netreba previše ganjati matrijalno ali jednostavno te društvo sili na to ako nemaš kompjutor djete ti nemože više napisati domaču zadaću ,bez auta jednostavno nejde jer je sve postalo ubrzano i divlji život koji te jednostavno tjera naprijed ,da ne pričam o repromatrijalu i ostalim stvarima koliko su skupi,ako neradiš ništa ni nemaš možeš jednostavno sjediti cijeli dan u birtiji i vuči se okolo ali djeca če te poslije pitati tata šta si ti za vrijeme svog života napravio jesi nam nešta ostavio šta češ im onda reči djeco jedino cirozu jetre i hemeroide od sjedenja po birtijama...

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Tako je. Današnje 'društvo' postavlja uvjete koje svaki građanin treba ispuniti kako bi bio 'normalan' i prihvaćen kao član velike zajednice. A to košta.. Kojim god putem čovjek odlučio poći, uvijek nailazi na neke uvjete koji mu se postavljaju, makar bili užasno nerealni.
Prema nekima iz mog života i susjedstva, mogu si priuštiti više od ostalih i u principu sve što želim iz čistog razloga što imam.. Vjerojatno mi je s neba palo?
Opet, imam velike apetite i želim sve i svašta, jer mi je taština velika. I opet, znam da si ne mogu priuštiti mobitel od 1000 kn+, putovanje za godišnji, dobru obleku zadnjeg krika mode, svaki dan kavu u kafiću, cigarete, gablec iz restorana.. Tako nisam odgajan i to je bacanje novca.. Dok vidim ljude koji doslovce nemaju dosta za hranu kako se razbacuju novcem kojeg nemaju, nego ga posuđuju uokolo jer im banke vise za vratom.. Sve zbog imidža i predstave. A rade i primaju plaću..

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Dali je po vama logično da osobe sa sela koje imaju zemlju i strojeve kukaju kak je povrče skupo pa tak i meso a zemlja im doma ostaje pusta i neobrađena
To su ljenčine. Ja imam vrt udaljen 20km pa mi se isplati uzgajati, a njima nije isplativo?
Mjesečne režije su takve kakve jesu i tu nema priče...
Ne bi se složio. Veliki udio stanova još ima infrastrukturu iz bivšeg sistema("kada su svi bili jednaki")
Npr. voda u zgradi, jedno brojilo i dijeli se na članove, grijanje isto, jedno brojilo i dijeli se na udjele u stanu. I tako nebudeš u stanu cijeli mjesec i svejedno platiš kao da si i bio. Ti nečeš vodu i grijanje, zatvoriš ventil i ne platiš. Da ne nabrajam dalje...

Skraćena verzija kaže da nije trebalo doći do 'značajnijeg' poskupljenja, već da se treba zaštititi domaća proizvodnja hrane i kontrolirati uvoz. Uzrok poskupljenja su špekulacije trgovaca i financijskog sektora, koji ionako najviše uberu iz lanca, od proizvođača hrane do konačnog kupca.
I što da sad smanjiš uvoz u vrlo kratkom vremenu? Još veće poskupljenje dok se stabilizira odnos ponude i potražnje. U tom trenutku bi i proizvođači hrane malo više uzimali kad se već ukazala prilika, naravno, uz standardne druge karike u lancu

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Evo šta ja mislim o ovoj temi-vratiti ću se tridesetak godina unatrag i prisjetiti se svojih prvih konkretnijih doticaja sa velegradom.Naime,kupili smo kamion,uzeli mjesto na tržnici na Trešnjevci,ono veliko za prodaju krumpira u vrećama za zimnicu.Bilo nas je dvadesetak proizvođača,većinom iz moga sela i iz Varaždinske županije.Niti nakon trideset godina nisam zaboravila dan kada je jedna "gospođa" prolazila pokraj nas vodeći djete za ruku i rekla djetetu-vidiš sine,ako nećeš učiti biti ćeš kao oni.Osim toga,sa svojih dvadesetak godina za većinom sve zagrebčane bila sam "kumica",što mi je u prvi mah bilo smiješno,dok nisam shvatila da me smatraju "korak ispod sebe",a većina se i tako ponašala prema meni.Kao da sam neka priglupa jadnica.Dobro,to se vremenom promjenilo,ali tek zadnjih petnaestak godina,kada je počela kriza pa je bahatost zamjenila svijest da prljave ruke znače rad,a rad znači da imaš što staviti u usta.Pa se tako počeo cijeniti i rad na zemlji.

Dali je lakše građaninu ili seljaku?Da krenem od sebe.Ja sam seljak.Od poljoprivrednih proizvoda imam samo rajčicu,papriku i krastavce.I krumpir kojega ne pojedemo niti dvadesetak kila kroz godinu.Sve ostalo kupujem.Ne radim si vrt,jer nemam niti vremena niti volje.Dakle,kupujem ama baš sve što treba za pojesti,a i ovo što imam van sezone proizvodnje.Zimnicu ne radim.Grijemo se na plin.Zadnjih par godina hodnik i sobe djece u kojima nitko ne spava ne grijemo.Štednja.Po noći termostat ide na petnaesticu.Po danu na dvadeset i dva.Plastenike zaljevam ujutro od pet,tako da se završi do osam.Jer je jeftinija struja.Dakle,ustajem u pet.Zbog štednje.Imam suđericu,ali većinu suđa operem ručno,usput,zbog štednje.Imamo i priključak gradskog vodovoda,ali koristimo kućni hidrofor.Štedi se gdje se može.Iako si dozvolim potrošiti te ušteđene novce na drugoj strani.Jer mogu.A mogla bih i da ne štedim tamo gdje se može.Jer radim kada treba od jutra do mraka.Eto,i danas sam radila do pola devet navečer.Ne osam sati dnevno.Večina građana u bilo kojem gradu potječe sa sela.I moja kćer isto.Kupila u Zg stan,pa je i ona građanka.Ide na jahanje-konja-sat šezdeset kuna,dva sata tjedno,sto dvadeset.Kaže,može si priuštiti,to joj je relaksacija.Neka plati.Hoće na more-neka plati.I ja hoću,i mogu platiti,ali ne mogu ići.Jer me nema tko zamjeniti u plastenicima.Pa čekam zimu.Neću dalje raspredati,reći ću samo ono što su nekada govorili stari ljudi-istegni noge toliko koliko ti je dugačak pokrivač.Pa se potrudi da si nabaviš onakav kakav ti treba.Kako?Kada imaš viška,štedi.Za crne dane.Ne živi od danas do sutra.Jer,sve se u životu mjenja.Ja sam bila sa dvadeset kumica,sada sam seljanka,ali imam uz samopoštovanje i poštovanje građana.Jer su shvatili da sam postigla više od većine njih. Prljavim rukama.Želudac svaki dan pun,svi računi plačeni na vrijeme,-struja već godinama unaprijed,nikakvih kredita,nikakvih minusa na karticama jer ih niti nemam.Zna selo kako je ne imati.Ono selo od prije pedesetak godina.Kada su naši djedovi pješice hodali u grad na posao.Dan i pol pješačenja.Jer se nije zaradilo dosta da se kupi karta za vlak.Bili su mužeki i kumeki u očima građana.Niža klasa.
Je,nama na selu je lakše,pogotovo aka se napravi komparacija dvije obitelje sa istim poslom i istim prihodima.Ali ko ih sprječava da dođu živjeti na selo.Mi seljaci smo dobrodušni ljudi,rado prigrlimo i pomognemo.

Bahato?Bezosjećajno?Previše uopćeno?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
kak život u gradu može bit težak?
radiš svoju šihtu, dođeš doma i...legneš!
zakaj legneš - zato jer nemaš više što raditi, jer si prije mjesec dana obrisao prašinu u stanu, jer si prije tri tjedna oprao prozore, jer si prije dva tjedna domestosom oprao sve podove (što u 50 kvadrata nije problem napraviti i četkicom za zube), jer si prije tjedan dana oprao sve tepihe i dekice...
karikiram, ali otprilike se na to svodi sav rad u stanu nakon što se dođe s posla...

a sa druge strane pak imamo seoske lole...imamo ih dvije vrste...
prva je ona vrlo slična gore opisanom "građaninu", dođe s posla (ako ga ima) i nezna kaj bi sa sobom, pa ode u birtiju...ne brine ga kaj mu je malo džungla oko kuće, kaj pauki pletu drugi red roletni ili kaj se crijep naherio u zadnjem nevremenu...
a druga vrsta...e to su oni bedaki kaj po cijele dane ganjaju traktore, motorne pile, trimere i šprice...njima se ovi iz lada birtije izrugavaju i razglabaju kak se to sve ne isplati...a ovi iz grada očekuju da će prilikom svake posjete biti pun prtljažnik auta...jer, zna se da na selu svega ima, i to sve niš ne košta.

e pa draga moja gospodo i proleteri moram vam reć da sve to KOŠTA!
košta svaka travka koja raste oko moje kuće (jer je moram održavati svakih par dana)
košta svaki kamenčić na mom dvorištu (jer sam ga platio da ne gazim po blatu)
košta svaki milimetar vanjskog zida i krova kuće (nevjerojatno, ali vi u stanovima to NEMATE)
košta svaka sjemenka koju posadim u zemlju
košta ono što jako smrdi, a potrebno je za uzgoj posađenih sjemenki
košta svaki prokleti stroj koji mi je potreban da bi živio na selu i obradio zemlju
košta i sav alat koji mi treba jer lomim strojeve da bi živio na selu
košta me kad puše vjetar
košta me kad pada kiša
košta me kad je magla
košta me kad snježne pahulje lelujaju kroz noć
i znate kaj?
košta me i kad ništa od ovog gore navedenog nije u pogonu jer platiti moram svoje radno mjesto na placu i kad me nema i nemam što prodavati...

a, jel skupo povrće?
je, je, a bit će i SKUPLJE!!!
zato, motike u ruke i kopat...makar u parku, ali kopat!!!
:finga:

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
Počeo sam pisati litanije i onda sam na pola sve obrisao. Glupih i ograničnih ljudi je bilo i biti će. Na njih ne vrijedi trošiti živce. Seljak žali onoga iz grada što živi na 15om katu nebodera zbog xy stvari, ovaj iz nebodera žali seljaka zbog xy stvari. Svatko si posloži zivot kako mu najbolje odgovara i tko smo mi da mu sudimo.

Nego jedna stvar mi nije jasna. Kako je moguće da jadna politička stranka koja je 90-ih uništila državu, a onda nedavno još jedan put sve to ponovila može i dalje postojati. Kako je moguće da će do slijedećih izbora opet uspjeti napravit rebranding i opet kandidirati za vlast i opet sve iznova. Što je s nama kao narodom da biramo i toleriramo lopove i lažove? Da li smo mi uopće sposobni imati vlastitu državu? Izgleda da ne.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Politika, politika....to je taj vrag kojeg najviše mrzim....
Nebi se mi tu sad tak spominjali da je naša politika u redu, pod ovim "naša politika" mislim na državu...

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Počeo sam pisati litanije i onda sam na pola sve obrisao. Glupih i ograničnih ljudi je bilo i biti će. Na njih ne vrijedi trošiti živce. Seljak žali onoga iz grada što živi na 15om katu nebodera zbog xy stvari, ovaj iz nebodera žali seljaka zbog xy stvari. Svatko si posloži zivot kako mu najbolje odgovara i tko smo mi da mu sudimo.

Nego jedna stvar mi nije jasna. Kako je moguće da jadna politička stranka koja je 90-ih uništila državu, a onda nedavno još jedan put sve to ponovila može i dalje postojati. Kako je moguće da će do slijedećih izbora opet uspjeti napravit rebranding i opet kandidirati za vlast i opet sve iznova. Što je s nama kao narodom da biramo i toleriramo lopove i lažove? Da li smo mi uopće sposobni imati vlastitu državu? Izgleda da ne.

To ja volim soliti ljudima: Stranka nije samo 'nešto' na papiru i država nije sama po sebi nastala. Čine ih ljudi i mi među njima koji donose odluke i kradu.. Pitanje je: kakav mentalitet vlada u ovim krajevima, kad sami sebi radimo i trpimo ovakva sra...?:scratch Već mi je nadebelo visjela sjekira nad glavom da spakiram prnje i odem trbuhom za kruhom van..

Bio je prije nekog vremena na radiju otvoreni referendum o krizi i kad bi se ljudi konačno trebali pobuniti protiv vlasti.. Nazvala je ženskica i rekla: Dok god prosječni Hrvat može u kafiću popiti kavu i zapaliti cigaretu, te platiti ogromni račun za mobitel, nema revolucije..:D

Čiko, prijatelju, kontrolirani uvoz ne znači totalnu blokadu i odmah..:mrgreen:

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Čiko, prijatelju, kontrolirani uvoz ne znači totalnu blokadu i odmah..:mrgreen:
Znam, ali neki bi probali zgrnuti veliku lovu u tom procesu, takvi smo mi :mrgreen:
Kontrola i smanjivanje uvoza uz istodobno normalno povečanje proizvodnje, da linija ponude i potražnje, cijene bude što ravnija. Samo mislim da za to je prekasno, to se trebalo napraviti prije davnih dana, uz ostale stvari...

Dok god prosječni Hrvat može u kafiću popiti kavu i zapaliti cigaretu, te platiti ogromni račun za mobitel, nema revolucije..:D
...i samo bi dodao, ne može se govoriti da nema novaca ;)

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E,činjenica je da se zapravo i nema kome dati povjerenje.Tako dugo dok se lopovu ne može zbog neke obzirnosti i pristojnosti reći da je ukrao nego velimo da je otuđio,dok ne kažemo lažljivcu da laže već kažemo da ne govori istinu,dok ljenčini ne velimo da je lijen nego da izbjegava raditi,dok u dnevnom boravku rogobarimo i jadamo se kako je teško živjeti,a drugi idu na prosvjede,dok gledamo i slušamo na tv predizborne programe,a zanemarujemo sve što smo primječivali kod nekoga predhodnih četiri godine,dok slušamo što političari govore,a ne čujemo što kažu,a i ne pokušavamo shvatiti što misle,i tako dugo dok plasirane informacije uzimamo zdravo za gotovo biti će tako kako je.Niti stranka devedestih,niti ova na vlasti ,a niti bilo koja druga koja pretendira na vlast neće tako dugo napraviti ništa dok u svojim redovima neće imati gazdu.Iliti gospodara.
Moja je mama inače bistra žena Ali je stara.Pa je glasala za Sanadera.Jer je Sanader u predizbornoj kampanji stalno naglašavao kako je on vratio panzičima uskračenu razliku mirovina.A stranka umirovljenika je šutjela o tome da su to oni postigli ucjenom vlasti.Jer su bili jaki.Jer su u saboru imali sedam zastupnika i koalirali u vlasti.Pa je moja mama umjesto za njih,slijedeći put glasala za Sanadera.Pa su penziči spali na jednog zastupnika.Pa je sada moja mama dobila četiri kune povišice penzije.Joj,i prije par mjeseci još dvanaest kuna.Pa je mene i moga muža počastila sa malim picama sa sniženja.To su one ujutro pečene,a iza dva popodne prodavane.Taman dvije za dvaneast kuna.A da je glasala za penziče,da nije samo slušala već i čula šta Sanader govori,povišica je mogla BITI VEĆA,BILA BI SIGURNO PICA I ZA NJU.Da,ali moja mama i sada sluša što govore i Čačić i Milanović i Linič.Ali ne čuje što kažu.Pa će joj opet za godinu dana penzija porasti za četiri kune.I opet neće biti dosta za tri snižene pice.E moj Outlauterzg,mojih mama ima milijun i nešto,a ima i onih koji nisu moja mama,ali su kao moja mama.A i da nisu,bilo tko da bude njihov favorit,ne rekne li da je lopov lopov i da krade i laže i da živi na tuđi račun i dok ga ne zatvori i uzme mu što nije njegovo,hoće li biti drugačije?

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Uf politika samo je jedna logika koja mora svima biti jasna nemreš biti političar ako si poštenjak i dobrica ak nemreš lagati i gledati u oči to je osobnost svih političara svijeta jer to na taj način funkcionira .....

Najnoviji postovi

Na vrh