• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2026

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,301
Toplo je,vlage ima,i to je to.
Po meni je to bolje nego posijati 15.3 i onda nicanje traje 4 tjedna,pa onda 3 tjedna je žuta i nikud neide,pa drž nedaj.
Ovak kad krene ide dok ju nekaj ne zaustavi(a nadamo se da neće).

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
5,045
Jučer smo posijali 1,5 ha 9911. Bumo vidjeli. Opet za danas popodne najavljuju nevrijeme samo pitanje gdje će.

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
4,041
Evo malo tematike za divan.

setvovanje.png

Usporedba 3 min-tilla, datumi sjetve svaki za sebe.

Prvi min till je od proizvođača koji prođe već par godina samo teškom tanjuračom i sije. Datum sjetve je 02.04. Obrazite pozornost na korijen, upravo ono što se govori da je zemlja sabijena i korijen se razvija u gornjoj zoni. Sekundarni korijen ćumori bez jasnog napretka (P.S. mali pomagač je skinio jedan list sa stabljike, pa je malo ćelav 😂)

Drugi min till je moj kao i treći, obrada je ista, Alpego na 30 - 35cm dubine u setupu grubera, i prohod RD na možda 10cm dubine, samo da se zaravna površina neposredno prije sjetve, ali različiti datumi sjetve.

Pogledajte ovdje razvoj korijena, ima svoja standardna svojstva, raste pod 30 - 35°, sekundarni korijen se lagano pušta u svoju zonu.

Kiša me potjerala, pa nisam išao do ovih koji su orali, ali budem i to odradio.

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
486
Jel ima vise korova nego u oranom? Kako se tu, ili uopce kultivira kukuruz?
Kako spustit fosfor i kalij u dublje slojeve?

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
4,041
Pa ja osobno ne vidim da ima više ili manje korova u odnosu na orano, a od 2022. imam 70% njiva u min tillu, od 2024. 100%.

Kultivira se bez problema, ne ideš kada je 3 lista, nego sada kada je već očvrnuo, iskultivira se bez problema.

Pošto je kod mene situacija sa zemljom takva da je visoko ili vrlo dobro opskrbljena fosforom i kalijem, ne zamaram se toliko s kombinacijama 0-20-30, na ječam ne bacam uopće. Na suncokret i kukuruz bacim 350kg/ha svake godine i to je balans neki, gruber unese koliko unese i to je to. Zabluda je da se gruberom ili podrivačem ne može umjetno gnojivo unijeti u tlo, možda neće sve biti na 25 - 30cm, ali se rasprostrani kroz cijeli obrađeni sloj.

Ako se planski ide u min till, tada je najbolje veće količine kalija i fosfora unositi na različite dubine plugom pa tek onda preći na min till, a to je proces koji se kod nas redovno preskače, jer svi želimo rezultate odmah.

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
486
A zemlja ti je inace ilovasta ili pjeskovita?

Ja jedino sam primjetio da zemlje koje su mi izrazito tvrde (nekad i 2x rotodrljacom moram ici ako idem samo 1x npr. Kad sijem psenicu sklop je 50% losiji)
Nakon suncokreta postanu rahlije, i to je jedino kad bi ja mogao sijati nekaj tak sa reduciranom obradom na tim tvrdim zemljama

Imam i zemlje koje su pjescane, tu prakticki mozes preletit jednom tanjuracom i sijati kaj zelis, nikakvo oranje

Ja sve oram, iz razloga kaj do sad imam super rezultate, i na tih 50ha zelim izvuci max dobit, a kad primjetim da bude trebalo nes mjenjat budem.
Trenutno promatram druge u mjestu kako to rade, imajju puno zemlje pa lakse podnose takve experimente 😇 za sad mi izgleda da sam trenutno na ekonomski najisplativijim putu

Najnoviji postovi

Na vrh