Dugo me nije bilo, u gužvi ali evo ukratko svima, zašto izbacujem pesticide i smanjujem umjetna gnojiva itd..
Ovo je najbolji primjer, iako npr u pšenici bude još bolji i ljepši

Nema boljeg dokaza od ovoga da ti je tlo mikrobiološki aktivno i u top kondiciji...Moderni regenerativni/konzervacijski poljoprivrednici će reći ovakav korijen (*2) u obradi s plugom je nemoguć 😂 Eh da nam je plug barem najveći i jedini problem, prvi bih bio najsretniji!
Slike s brojevima 1 i 2 su s iste njive, isti hibrid, sve isto urađeno. Jedina razlika, dio polja gdje je *2 obrađujemo preko 25g, a dio polja gdje je kukuruz *1 obrađujemo od 2020 kad je kupljena ta parcela do nas. U oba dijela polja, od 2020 provodi se reducirana (provodila se je uvijek, ali otad smanjujem baš dosta, posebno pesticide) primjena gnojiva i herbicida, (ozimi usjevi bez herbicida), konkretno na toj parceli od 2020-te samo 1x primjenjen fungicid 2024 u zaštiti klasa pšenice, i 2x insekticid. (1x pšenica-2024 i 1x kukuruz 2020).
*Fun fact: Razina humusa na *1 je 4,7% a razina humusa na *2 je 3,2% (podaci iz 2022-e) a kako to biljka bolja na dijelu s manje humusa?!? Općenito, prema analizi sve je bolje na *1..
ALI, *1 je često dobivala glifosat, pune doze herbicida, puno gnojiva itd. i tlo je postalo mikrobiološki mrtvo!
Da sam imao ovo iskustvo prije 6-7g što se tiče uzgoja sa min pesticidima i gnojivom, tu parcelu ne bih sigurno kupio, ali eto vodio sam se razinom humusa (jer je prethodni vlasnik gnojio stajskim...) pa sam očekivao da je parcela u solidnoj kondiciji...
Ako se dogodi sad sušni period kao zadnjih godina, a lako moguće da padne 0-5l u sljedećih mjesec dana kod nas, biljka *2 daje gotovo sigurno više +3 t/ha! 2023 sam imao sličnu situaciju na drugom polju, ali ista priča, kupio parcelu do sebe, razlika je bila +5,8t/ha prve godine u odnosu na moj dio, samo što je ta parcela bila još u gorem stanju pošto je prethodni vlasnik prakticirao prskanje totalom 'na crno' u svim proljetnim kulturama i po strnjacima...
i test od 30min na suncu kad je izvađen iz tla:
Vidljivo koliko brže biljka *1 počinje venuti jer je 'umjetno napumpana' i nema mikrobiološke aktivnosti tla a samim tim i biljka ne pumpa dovoljne razine 'šećera' u tlo dok biljka *2 daleko bolje podnosi takve stresne uvjete. Iako osobno sam iznenađen šta sam uspio u ovih 6g, nisam očekivao već toliki korijen što se tiče *1. Prve godine isto tu bio kukuruz,ogroman nesrazmjer nadzemnog i podzemnog dijela biljke, kukuruz 1m visine a korijen jedva 15ak cm i skoro da nema korijenskog sustava a takav je i prinos bio na tom dijelu..
*slike su kronološki s istog polja, zadnja slika od 01.06.2026 (kad je rađen 'test 30min')
*100 kg/ha 0-20-30 zaorano
*bačeno 40 kg N-a/ha ( + što je ostalo od prethodnog usjeva)
* 1x herbicid sa 1/3 doze od preporučene
*2x kultivirano