• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

kupus

K

krlecrepaja

Guest
Imam jedno pitanje za iskusnije proizvodjace kupusa a narocito ranog kupusa.Sta vi mislite o kontejnerima za kupus od 104 rupe ja u njima radim rani kupus a planiram i kasni.Plasim se da nisu male rupe sta vi mislite?

K

krlecrepaja

Guest
i jos jedno pitanje koliko je u eurima 25.000kn?nije u okviru teme ali izvinite..

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Imam jedno pitanje za iskusnije proizvodjace kupusa a narocito ranog kupusa.Sta vi mislite o kontejnerima za kupus od 104 rupe ja u njima radim rani kupus a planiram i kasni.Plasim se da nisu male rupe sta vi mislite?

Sasvim dovoljno. Ja sav kupus radim u 170 rupa. Bio sam jednom u mađarskoj gdje su nam pokazali razlike u kupusu rađenom u prešanim kockama i što je kocka bila veća to je kupus prije došao za berbu.

K

krlecrepaja

Guest
cabage,pa onda znaci da je bolje da su vece rupe pre ce stici rani kupus??

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
cabage,pa onda znaci da je bolje da su vece rupe pre ce stici rani kupus??

Teoretski da, jer sam se uvjerio na svoje oči da je tako, no oni su imali presadnice sijane u kocke 6x6 cm i 4x4 cm i ove iz 6 su bile u istom trenutku nekih 20% krupnije nego iz 4. Za posljedice ne garantiram:rolfer:

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
Da li ima netko ,ili zna tko ima za prodaju oko 10 000 presadnica ranog kupusa za prodati i po kojoj cijeni?
Hvala.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Da li ima netko ,ili zna tko ima za prodaju oko 10 000 presadnica ranog kupusa za prodati i po kojoj cijeni?
Hvala.

hm, baš 50 kontejnera ak ne naručiš i nebuš našal...

F

Filipxyz

Guest
pozdrav, imam molbu za sve korisnike foruma a to je ako mi možete ispuniti jednu anketu vezanu uz Varaždinsko zelje, naime radim doktorat i ta anketa mi je potrebna za jedan predmet iz marketinga ... link za anketu : http://www.websurveymaster.com/s/8121dd5c dok završite na dnu je opcija submit koju stisnite da bi potvrdili anketu
unaprijed zavaljujem

K

krlecrepaja

Guest
stigao mi je rasad kupusa za otvoreno polje,sta mislite dali da ga rasadjujem bez obzira na slabe mrazeve ili da cekam jos koji dan da prodju?

JOHABI

Aktivni član
Tu od
14 Velj 2011
Poruka
397
stigao mi je rasad kupusa za otvoreno polje,sta mislite dali da ga rasadjujem bez obzira na slabe mrazeve ili da cekam jos koji dan da prodju?

Preporučio bih ti ne još saditi van na otvoreno,jedino ako nisi iz dalmacije.
Ako si sjevera i ako se odlučiš sadit(rizik),obavezno pokrivanje agril folijom.
A i prije sadnje obavezno prilagođavati flance vanjskoj temperaturi,a nakon sadnje isti dan pokriti lutrasilom.Posađenim flancima smeta kako mrazevi tako i hladna zemlja a i vjetar.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
I meni je brokula i nisam pametan. Danas je bilo -5 i pomrznuta zemlja. Sutra će isto tako, možda krajem tjedna, po prognozi dalje bi trebalo biti toplije. Kupus može izdržati do -8, čak i -10 ako je prilagođen, ali sad je u plastenicima i nježan je rasad. Bolje pričekaj još malo pa ožeži

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
najljepše je kad ga posadiš, on lijepo pocrveni od zime (tak da jedno vrijeme misliš da su ti uvalili krivo sjeme), pa ga onda oflajdra pošten mraz da mu se smrznu svi veći listovi...
e onda više nije crven, nego je bijel...:mrgreen:
mene pustila sadnja zelja u trećem mjesecu, stigne on i u četvrtom jednako...:supz:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Program gnojidbe mladog kupusa (za proljetno-ljetnu potrošnju).

Kako sam na PM dobio nekoliko upita za gnojidbu mladog kupusa, jedan prijedlog programa postaviti ću na forumu pa da bude svima dostupan.

Kada se govori o gnojidbi kupusa, važno je napomenuti da kupus zahtjeva visoke količine kalija (suha tvar), magnezija (aktivator fotosinteze) i dušika (prinos). Prijedlog programa gnojidbe je prilagođen stanju tržišta gnojiva u HRV.
Ukoliko će netko provjeravati bilancu hraniva, primjetiti će visoku (nepotrebnu) količinu fosfora, ali se to ne može izbjeći zbog upotrebe 7:20:30. Nažalost, gnojivo koje bi bilo dobro za kupus; Patent-kalij (K, Mg, S) nije dostupno na našem tržištu, pa nije naveden u programu gnojidbe (više na: http://www.gnojidba.info/mala-skola-gnojidbe/kalijeva-gnojiva-4-dio/).

S druge strane, zbog visokih potreba za kalcijem, svakako preporučam upotrebu Fertdolomita u pripremi tla za sadnju.
I naravno, pH tla obavezno iznad 6,5.
Ako ne, onda prvo kalcifikacija, pa onda tek sadnja kulture kao što je kupus.

Evo i programa:

p.s. Ako netko treba program u PDF obliku neka mi ostavi e-mail na PM. 8)

K

krlecrepaja

Guest
prijatelju da nije malo mnogo 1400kg npk?pa to je sve ukupno oko 3500kg po ha ????
Kod nas najavili a od sutra nece biti vise jutarnjih mrazeva pa u subotu krecem u sadnju napolje bez agrila

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
prijatelju da nije malo mnogo 1400kg npk?pa to je sve ukupno oko 3500kg po ha ????
Hm, nije baš tako puno (može i neka kombinacija sa KAN-om, pa bi onda išlo nešto manje 7-20-30; uvijek se može kombinirati).
Međutim, kupus i krumpir su vrlo slična priča; radi se o kulturama sa (vrlo) niskom otkupnom cijenom (prema raspoloživim podacima prosječna otkupna cijena mladog kupusa je 1,30-1,50 kn/kg) i isplativost uzgoja tih kultura moguća je samo sa vrlo visokim prinosima.
Ovdje je dan primjer za očekivani prinos od 50 t/ha (i cirka 48.000 presadnica(ha).
Ideš li primjerice na 1/2 manji prinos (25 t/ha) onda je naravno potrebno i 1/2 manje gnojiva.
Ali i za 25 t/ha kao i za 50 t/ha količina uloženog rada je ista. Osnovna obrada je ista (ta nečeš orat na 15 cm dubine jer očekuješ prinos od 25 t/ha); broj presadnica je skoro isti, prskanje isto, vjerovatno i natapanje (nema više sigurne proizvodnje mladog kupusa bez natapanja - nažalost suha proljeća su gotovo postala pravilo :cry:),... pa onda kada je već količina uloženog rada/sredstava gotovo ista, zašto onda ne ići na visoki prinos. A nema visokog prinosa bez dobre gnojidbe, ta' biljka mora se dobro "najesti" da bi dala dobar prinos.
;)

Najnoviji postovi

Na vrh