K
krlecrepaja
Guest
bobo znam sve to ali su ovo ekstremno visoke kolicine djubriva, sa ovim kolicinama bi kod nas kupus izgoreo...
bobo znam sve to ali su ovo ekstremno visoke kolicine djubriva, sa ovim kolicinama bi kod nas kupus izgoreo...
Ovisi o tipu tla i količini hraniva u tlu.bobo znam sve to ali su ovo ekstremno visoke kolicine djubriva, sa ovim kolicinama bi kod nas kupus izgoreo...
Malo mi je tanka priča o gnojidbi (o ostalom ne komentiram; nije moje područje). Nigdje nije spomenut magnezij (Mg) kojeg kupus potrebuje gotovo isto kao i dušik, nigdje nije spomenut kalcij (Ca), pa niti sumpor (S) koji je ključan element u metabolizmu visoke količine dušika (upravo zato glavice i ostaju rahle, ne tržišne, jer metabolizam dušika nije kompletan) a na kraju krajeva sve biljke iz porodice Krstašica, zahtjevaju sumpor koji je gradivni spoj aromatskih spojeva koji čine karakteristični okus svih kupusnjača (kod cvijetače i brokule nešto manje jer se ne konzumira list, vec cvat, ali kod svih ostali "lisnatih" kuspusnjača sumpor je iznimno bitan... ipak "tanka" priča. :?
...Zaključili smo da je zaliha u oraničnom sloju bilo dovoljno i ako nešto i fulaš neće se dogoditi ništa dramatično.Sada bi se tu moglo povuči pitanje uštede u gnojidbi i analize tla,....u vrijeme sadnje brokule je pala kišica tek da se moglo saditi,pa pošto na toj parceli nema vode,da ne bacamo gotove flance ipak smo posadili ali bez kile mineralnog....a brokule na jesen bile redom od kile.Nekako mi se čini da svi mi računamo što je predhodna kultura iznjela iz zemlje,a zaboravljamo koliko je hranjiva zaoravanjem ostataka vračeno u zamlju.I plus tome,ne računamo koliko dušika dobijemo sa neba,kada pada kiša.
kupusari gde ste,moj kupus slabo radi rasadjen je ima 10 dana ali mrsavo ide nesto
cabage, nikad da ti odgovorim .bas kao sto si rekao trebalo mu je vremena da se ukoreni i sad pici lepo.imao sam problema sa buvacem,prskao sam nurelom d,ali se brzo vratio,i posle toga sam isao sa mospilanom i cinimi se da ga je bolje odneo od nurela.sta ti mislis....
ljudi pomagajte sta da radim.Danas odem da vidim kupus sa jednom agronomkom,i gledamo lepo izgleda, poceo zavija glavicu i uscupamo jedan da vidimo koren kad ono u korenu po 5,6 zicnjaka ili zicara kako ga mi zovemo.Aj jos neki ono opet,skoro da nisam uspeo uscupati a da ga nije bilo.Molio bih za savet sta da radim povrsina je 2,5ha??????????????
E prijatelju sad mislim da ti je prekasno, a i prevelika je površina. Uglavnom prije si morao ići sa dursbanom, a sada jedino zalijevanje komad po momad ukoliko nađeš smisao u tome, sa nekim insekticidom, rogor i sl.ljudi pomagajte sta da radim.Danas odem da vidim kupus sa jednom agronomkom,i gledamo lepo izgleda, poceo zavija glavicu i uscupamo jedan da vidimo koren kad ono u korenu po 5,6 zicnjaka ili zicara kako ga mi zovemo.Aj jos neki ono opet,skoro da nisam uspeo uscupati a da ga nije bilo.Molio bih za savet sta da radim povrsina je 2,5ha??????????????
ljudi pomagajte sta da radim.Danas odem da vidim kupus sa jednom agronomkom,i gledamo lepo izgleda, poceo zavija glavicu i uscupamo jedan da vidimo koren kad ono u korenu po 5,6 zicnjaka ili zicara kako ga mi zovemo.Aj jos neki ono opet,skoro da nisam uspeo uscupati a da ga nije bilo.Molio bih za savet sta da radim povrsina je 2,5ha??????????????