• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Landini

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
8
Muku mučimo već godinu da s tim problemom, čovjek koji mi je do sada održavao traktor je otišao u mirovinu i ne bavi se više time njegov savjet je da dam hladnjak u var doo i neka mi oni naprave novi. Ventilator usisava kroz masku pa odlazi kroz hladnjak klime i kroz hladnjak vode i puše po motoru. Ventilator nije nikad mijenjan, ali istu je stvar radio prije 8 godina i onda smo po preporuci gore navedenog majstora promjenili hladnjak i to je islo do prije godinu dana. Hladnjak je originalni iz italije došao. Čep hladnjaka je taj koji drži pritisak, a ekspanziona posuda ima u sebi cijevčicu do dna posude i kako čep otpusti pritisak "višak" vode ode u ekspanzionu i kako se traktor hladi tako si on taj "višak" vode iz ekspanzione povuče natrag u hladnjak. U hladnjaku nije samo voda nego destilirana voda i petronas paraflu antifriz u omjerilu 1:1

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
5,076
Ako je nakon zamjene hladnjaka bilo dobro jedno vrijeme ja bi prvo tražio problem u hladnjaku. Izvana ili iznutra. Nešta se opet sjebalo.

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
8
Ako je nakon zamjene hladnjaka bilo dobro jedno vrijeme ja bi prvo tražio problem u hladnjaku. Izvana ili iznutra. Nešta se opet sjebalo.
Ma nije proble zamijemiti hladnjak, ali ako se u hladnjaku nešto sjebalo ili izvana u oranju on bi morao nakon pola dana oranja dignuti temperaturu barem malo, on kad ore može cijeli rezervar potrošiti drži temperaturu na pola ili dlaku preko pola, ali ako završiš jednu tablu i ideš do druge on tu počne dizati temperaturu što mi nema smisla jer on u transportu nije ni četvrtinu opterećen koliko je opterećen u oranju

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
4,174
Kakav sat imaš u traktoru na kojim očitavaš temp vode? Da se nije na njemu nekaj desilo pa pokazuje krivo. Pa recimo dok ti oraš temp je na pola, a kad kreneš do druge table po cesti kazaljka možda "padne", a ti misliš da se digne 🤔
Glasno razmišljam samo. Jer tak svaki traktor napravi, a samo tvoj kontra

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
8
Mjerio sam laserskim termometrom odmah kod senzora i temperatura bude preko 120, a na jednoj uzbrdici koju imam za do kuće često ode u crveno i upali se lampica pa moram stat da se ohladi malo

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,634
Kod mene nikad ne ide u crveno... ovo je problem. Meni sve isto, ne grije se kod normalnih radova, nego se digne temp u transportu, pod teretom, ne prazan ali to kad ga stisnem do kraja, ide 43 km/h pa se tu digne temp ali nikad nije išla u crveno...

domi_

Novi član
Tu od
16 Ožu 2025
Poruka
8
Kod mene nikad ne ide u crveno... ovo je problem. Meni sve isto, ne grije se kod normalnih radova, nego se digne temp u transportu, pod teretom, ne prazan ali to kad ga stisnem do kraja, ide 43 km/h pa se tu digne temp ali nikad nije išla u crveno...
A getriba i hidraulika i orbitrol? Meni kroz pod dolazi toplina i ispod instrument ploče kao da imam radijator unutra. I ako nije problem mozes mi izmjeridi dimenzije čepa hladnjaka. Na tragu kolega sa foruma isao sam pregledati tlak sustava i gle čuda stisnem donju cijev hladnjaka kad ono mekana. Kad se ohladio idem ponovno i cujem kako mi voda ide iz hladnjaka u ekspanzionu posudu pogledam čep hladnjaka i vidim da unutarnja brtva ne stigne do mjesta gdje treba zatvoriti da sustav nabije pritisak pa ako nije problem da izmjeriš koliko je od gornje gumice do donje kod mene je 19mm a kada sam mjerio od vrha gdje vep naleže na hladnjak do dosjeda unutarnje gumice čepa ima nekih 23mm

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,204
U zatvorenom sistemu na autu, traktoru... antifriz zavrije tek na 120-125 stupnjeva.
Za cross ili trke rashladna tekučina ima točku vrelišta oko 180 celzijusa. A postoje i aditivi radi klizanja....
E sad, morale bi i ostale komponente motora biti sposobne tu temperaturu podnesti.

Najnoviji postovi

Na vrh