Ako sam dobro razumio, kod vas su osnovni parametri 4,2 % MM i 3,4% proteina. Ako je tako onda ne može gornja granica za MM biti 4,3 %!? :scratch Kod nas su bili osnovni parametri za MM 3,7 % a za proteine 3,2 dok je gornja granica za MM 4,5 % a za proteine 4,0 %. Ranije dok cijena nije bila formirana na osnovu mliječne masti i proteina tj. dok ovi parametri nisu imali velikog uticaja na cijenu, donja granica za MM je bila 3,2 % a za proteine čini mi se 2,8 % ispod ovih granica su odbijali neki postotak od cijene. Međutim tad je kod mene MM obično bila iznad 4 a često i više od 4,5 a proteini skoro uvijek iznad 3,7.
Sad se kod nas cijena formira na osnovu masnoće i proteina i čini mi se da nema više ovih osnovnih parametara i ove donje granice od 3,2 za MM odnosno 2,8 za proteine. Sad je: "koliko masti toliko para" :mrgreen:. Međutim sad kod mene mliječna mast ne prelazi 3,5 vrlo rijetko bude 3,7 ili tek nešto više od toga, ali 4,0 ili preko... to se više ne dešava. :madmana: :madmana: Zato mi se čini da je ova naša "nezavisna" laboratorija pod uticajem mljekare i da namješta rezultate analize. Jer mislim da je gotovo nemoguće da pri istoj ishrani jedne godine MM bude skoro konstantno 4,0 i više od toga a da druge skoro nikako ne prelazi 3,5...!?
Još jedna bitna stavka kod nas je i tačka mržnjenja koja ne smije biti iznad: -0,520 °C jer tu onda odbijaju neki debeli postotak od cijene. Srećom kod mene je ona uvijek između -0,540 i -0,560 °C tako da s tim nemam problema. Međutim komšija je imao s tom tačkom mržnjenja velikih muka, stalno je bila iznad one dozvoljene granice od -0,520 °C i njemu su, na nekih15-20 lit. koliko je tad nosio, od plate često odbijali po 80 KM (više od 300 HRK).
Kod nas mljekara zakida i otima gdje god može. Npr. jedan uzorak za mikrobiologiju naplaćuju 9,30 KM (35 HRK) !! A obično mjesečno uzimaju 2, nekad i 3 uzorka...
Jedino dobro u svemu je to što plata ne kasni, isplaćuju je uglavnom u okviru mjeseca. Ali zato ministarstvo ne isplaćuje premiju, zapravo ona kasni 6 mjeseci a pitanje je hoće li je i kad će je isplatiti, jer para u budžetu nema! Zapravo u Federaciji je kako sam čuo premija isplaćena, samo kod nas u RS-u kasni :madmana: :madmana:
Ma nek se nose :butthead: