• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
To je rotacioni malčer sa nožem,on služi kao malčer u travi i slabijoj drači,ali za ozbiljnije stvari nije. Pravi malčer ima čekiće i on može malčirat veće i deblje granje koje taj rotomalčer nemože.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
funkcija i jednog i drugog je malčiranje,sitnjenje,samo što malčer sa čekićima efikasnije radi od rotomalčera,stim da roto malčer ostavlja ljepši trag iza sebe.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Seljačić, nebi se složio. Kod mene stric ima roto ma..., a ja s čekićima i njegov ostavlja trag pokošene trave, a moj ništa. Tako je bar kod mene!
Znam da ce mi se suditi nakon ove izjave, ali taj rotomalčer NIKAD za mene nece biti malčer, nego kosilica!!! Ako bude sreče budem do kraja godine kupio jednu kosilicun za traktor... :)

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Ovdje se izgleda ne razumiju osnovne funkcije stroja , BEZ OBZIRA , kako on izgleda a ta razlika između kosilice i malčera je očita ,, predlažem svima koji ROTO MALČAR smatraju za kosilicu da naprave jednostavan pokus , pokosite njime travu i dajte nekima životinjama koje su navikle na pokošenu travu da je konzumiraju , ili pokosite jedan livadak pa ga osušite kao sjeno , otavu ili otavić a nakon toga budete sigurni što je kosa , kosilica ili malčar bez obzira na neke naše navike nazivanja ,, istina najviše nas bune naše male KOSILICE ZA TRAVU , koje su u stvari malčeri !

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
... ili nikad nisu radili s roto-kosom. ono što ostane iza roto-kose (i strižne) i roto-malčera nema veze jedno s drugim. malčer usitnjava, a kosa slaže otkose. veri simpl.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Pa kaj je ovo onda?

picture.php

Tino, kakav je v kuruznici? Jel ima smisla 2. prohod?
Uzimaš 1 ili 2 reda s fercem?
lp

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,285
Kad uzimam 2 reda onda 1. spora,u drugoj sporoj uzimam jedan red,probo sam ga i u travi,u drugoj sporoj ide,isprobano i u 3. sporoj al onda ne radi dobro,ima vise polegnute trave neg pomalcane. Ja sam zadovoljan kak radi.
Malčer je širok 180 cm tak da bi mogo i tri reda grabit (ali bi gazil dva reda s kotačima)
Nema potrebe za vise prohoda,sve se napravi lijepo kad ides sporo

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
To je rotacioni malčer sa nožem,on služi kao malčer u travi i slabijoj drači,ali za ozbiljnije stvari nije. Pravi malčer ima čekiće i on može malčirat veće i deblje granje koje taj rotomalčer nemože.

U veloikoj si zabludi .... Bez zamjere, molim te, ali ja sa svojim malcerom ( roto malcerom ) radim ozbiljne stvari ! Zao mi je sto nemam slika kakvo grmlje sam mlatio s njim !

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,285
Ma sta nebi mogel,da vidis kad je v kuruzi po kladi puknul de su deca zmetali ,h trešću je završila

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
U veloikoj si zabludi .... Bez zamjere, molim te, ali ja sa svojim malcerom ( roto malcerom ) radim ozbiljne stvari ! Zao mi je sto nemam slika kakvo grmlje sam mlatio s njim !

Ima istine u obje tvrdnje , i ja se slažem da ova vrsta malčera nije za teže poslove , koliko ga čuvaš toliko će dugo služiti , može ona svašta pokositi ali ipak za ozbiljnije poslove nije , i ja ga imam skurio sam dva reduktora zato što sam mislio da može ,,, pogonim ga sa 539 što i nije neki jaki traktor ali dovoljno je jak da slomi reduktor ,,,
a što se tiće malčanja kuruzinca i predhodnog pitanja i odgovora ,, moje je iskustvo zadovoljavajuće , prva direktna rotokos podignut na desetak , petnaest cm . Za mene kuruzište nije nogometno igralište da mora biti obrijano do zemlje ,, kada nam pobere berač sa frezanjem isto tako nije obrijano ali smo zadovoljni i možemo orati bez problema , veće probleme nam stvara nekoliko pobranih redova i kuruzinac bačen u jedan nego batrljki malo višlje isfrezani ,,, moramo znati da svaki povišeni centimetar stvara manji otpor a time i lakši rad traktoru i malčeru ,
Ali normalno ni oni nisu baš pogodni za sve vrste radova , po mome jako loši ili gotovo nikakvi rezultati rada su u radovima vinograda ili vočnjaka kada treba samljeti obrezanu lozu ili grane da se ne sakupljaju ili iznose , a ujedno i gnoje ,, tu su po mome nezamjenjivi malčeri sa batićima ili Y noževima

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Pozdrav ekipa,

kupujem malčer, molio bih Vas koji ste od struke. Prijedlozi i Preporuke.

Traktor koji trenutno imam je IMT 539. Znam. Koma.

Plan je kupnja jačeg traktora ali ne ove sezone. Zato bih volio uzeti neki malčer kojeg ću moći za manje zahtjevne poslove zakačiti na ferija, ali i da bude neka ozbiljna mašina kad i ako uskoro nabavim jači traktor.

Što kažete na GARAMIP malčere ?
Imam ponudu za Gramip GS50-160 za 16.000,00 kn bez pdv-a. Da li je to ok?

Vidim da Gramipovi malčeri imaju manje čekića od ostalih proizvođača (12 dok drugi minimalno 14 na širinu 160), da li to predstavlja problem za traktor/malčer ?

Također, da li je moguće malčerom grabiti 2/3 površine u slučaju da je traktor preslab ?

Kupujem hitno pa bih trebao pokoji savjet stručnjaka čim prije.

Gledao samo još i Ino brežice UNI 185, Maschio Bella 190 ali to su već profi strojevi...

Plan je malčirati zapuštene travnjake ali po mogućnosti i manje šikare. Da li bi ovaj GRAMIP zadovoljio uvjete ? :)

Ako ne, što preporučate ?

hvala puno na info

Dario

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Ja nemam iskustva da ti dam za točno određeni malčer. 1. Ovo kaj si rekao za rad s manjim pa večim traktorom ti nebi preporučio. Ima jedan lokalan vočar imt 539 i malčer zanon (miss da je 160 ili više, ???), radio je par mj. i vidio da mu je traktor slab, pa je posuđivao od drugih traktore itd... i vise mu niko ni posuđivao i ove godine prikacio na imta i nakon 2 dana rada ode motor u k*****. Miss da generalka vise ne spasi taj traktor. No miss da je on malčirao i granje, a ne samo travu pa možda zbog toga otišo, u biti nezzz sve. Preporučio bi ti čekiče jel oni sve unište, travu ne osjete, a puno se manje troše.
Bilo bi dobro da se strpis i kupis traktor, pa malčer. Ako samo miss malčirat to kaj si napisao uzmi roto malčer i deri, za njega treba manje snage. Ako sam dobro pohvatao tino dere imt 533 i rotom od 180.
Ne znam koliki ti je buđet, ali bolje ti je uzet ino ili machio, oni su se dokazali. Ovo sam ti sve u 5 min nalupo, tako da pricekaj nekog iskusnijeg i sretno s kupnjom. ;)

P.s. ovaj vočar ima stariji zanon i nema čekiče u spirali.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
gramip nije neka vrhunska kvaliteta ali isto tako i nesto povoljniji od ostalih.
ja sam sa svojim zadovoljan s obzirom koliko je placen i sta mu radimo..
raspitaj se jos malo ima li negdje povoljnije. djeluje mi to skupo u usporedbi s mojim, a kod mene je gs50-220 sa hidraulicnim pomakom.

mozes raditi sa tih 2/3 ili pola zahvata. nema razloga da nemozes. jedino sto bi se kod konstantnog takvog rada nejednako trosili cekici pa to nebi bilo zdravo po pitanju vibracija. ali inace slobodno..

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
gramip nije neka vrhunska kvaliteta ali isto tako i nesto povoljniji od ostalih.
ja sam sa svojim zadovoljan s obzirom koliko je placen i sta mu radimo..
raspitaj se jos malo ima li negdje povoljnije. djeluje mi to skupo u usporedbi s mojim, a kod mene je gs50-220 sa hidraulicnim pomakom.

mozes raditi sa tih 2/3 ili pola zahvata. nema razloga da nemozes. jedino sto bi se kod konstantnog takvog rada nejednako trosili cekici pa to nebi bilo zdravo po pitanju vibracija. ali inace slobodno..

cijena mi nije neki ograničavajući faktor dokle god se krećeizmeđu 18 i 24 tisuće kn sa pdv-om.

Meni se to za gramip 50-150 činilo dosta povoljno, nekih 19 tisuća sa PDV-om pa sam zato pitao.

Čovjek mi nudi MASCHIO BELLA 190 za 20 tisuća + pdv, i najradije bih uzeo to..ali to je profi malčer zahvata 190 cm... moj feri bi se rastalio :-D !!
Razmišljam taj BELLA model ali onda 150 cm širina...al nije sigurno znatno jeftiniji..tu su negdje

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
190cm je ferku previse da bi ista ozbiljnije radio, ali nije da je nemoguce. vjerojatno bi mu trebao i neki uteg naprijed. maschio je ipak ozbiljnije ime pa bi i neka veca kvaliteta trebala stajati iza toga. bella je deklarirana do 6cm, dok je gs 50 do 5cm. nije cak ni velika razlika u cijeni s obzirom na veci zahvat i sve ostalo..

s druge strane, nije ni gramip od plastelina. netreba ga se bojati, ferko ga potrgati nece. moze biti samo obratno.
sam najbolje znas koliko ces raditi s njim i treba li ti skuplji, kvalitetniji malcer ili ce i gramip biti dovoljan.

massey595

Član
Tu od
28 Stu 2012
Poruka
822
Zemi gramip za te sitne poslove je rodjen po mogućnosti ako ima s vratima makar je onda slabiji bilo bi najbolje da uzmeš gs60 ali ga nebudes mogao dignuti tak da uzmi taj gs50 i udri batevi nisu skupi.ja san svoj vozio sada na balans u gramip i oni su mi rekli da su radilirotore za seppi malcere tak da vjerujem da nisu za bacit

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Ja grampi mrzim i mrzim imao sam lošeg iskust s njihovim frezama i nebi ti preporučio. Neću u detalje, ali kumova se freza razletjela kad je dotakla kamen. Za INO i MASCHIO mogu dati glas, jel imam machio frezu (sad s 6 noži) i spuco sam u 10-15 kamena i ništa, a ino malčer je več imalčirao mejaša i betonsku cijev u zemlji i čekiči čitavi.
Ako ti pare nisu problem uzmi marku kao maschio i ino i radices s tim koliko i s traktorom uz normalno održavanje!

Ljep pozdrav.

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Hvala na savjetima.

Jučer sam uzeo vremena pa detaljnije pregledao ponudu. Naletio sam tako i na ORSI, TEHNOS i ZANON malčere. Kakvi su oni u rangu sa Maschio ili INO ? Da li je to tu negdje? ZANON je nešto skuplji od svih

Manje više sve je to isto, samo koliko sam shvatio ovisi o težini stroja za koliko teške terene je namjenjen. Znači Maschio od 450 kg zahvata 160 je deklariran za deblje granje od Maschia istog zahvata, a sa 320 kg težine. Više materijala čvršči stroj...mislim da tu nema puno mudrosti :)

Zato am odlučio ići na zahvat od 150 -170 cm ali tempirati da je težina stroja oko 450 kg. Neću raditi neke ogromne terene pa da mi zahvat 150 ili 160 bude "neekonomičan". Imam Howard frezu zahvata 180 doma i feri s njom radi (muči se, ali sve ovisi koliko duboko idem, na nekih 20 cm dubine frezanja u 1oj sporoj radi sasvim ok na 1700 okretaja) Freza je teška cca 450 kg i bez ikakvih utega feri ju nosi ok....jest da imam "servo" volan kad je freza zakačena ali nije da diže traktor :icon_razz:

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh