• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
To je Bobin snimaj malčiranja zapuštenog šljivika.
Imam jedno pitanje za majstore, na koliko mogu tjerat takav metalkijov malčer širine 140 sa mojim ursusom 355? Malčiral bi kukuruzovinu, ostatke od tikvi i travu do metra visine?

Stvarno bi mi trebala pomoč na kolko terati rotomalcer sa ursulom jer kum ovaj tj zavrsava a ja bi drugi tj pocel.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Gore u citatu piše, ali ponovim nije problem. Traktor ursus 355 a rotomalčer metalko 140 širine na 3 noža. Na koliko okretaja i u kojim brzinama se može terat ta kombinacija?

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
baš si kupovao malčer za šikaru pa si zato uzeo 170 širinu? jer ako ti treba za sve ostalo, trebal si uzeti 200 tehnosa, to johny ne smije u kukuruzovini ili travi osjetiti.

Uzeo sam ga prvenstveno za vočarstvo. Đoni nije moj, iznajmio ga kod Dalibora iz traktor marketa. Malčiranje šikare, oranje i vožnja nekih 100 km, napravio 27 radnih sati.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Otac je prošle godine probao malcirati kuruzovinu iza beraca kod nas i 6245 je išao drugom sporom jer mu je jako teško.

evo,bas sam prije sat vremena dosao kuci s polja,malcirala se netom pobrana kukuruzovina,urod je bio dobar,i mase ima puno, islo je cetvrtom sporom bez problema,a malcer smo spustili do kraja. tvoj 6245 je dosta slabiji od moje proxime,a malcer veci od mojeg,pa nije cudno da ga osjeti...
(slika nije bas nesto)

gif uploader

Gore u citatu piše, ali ponovim nije problem. Traktor ursus 355 a rotomalčer metalko 140 širine na 3 noža. Na koliko okretaja i u kojim brzinama se može terat ta kombinacija?

ma ursus rastepe taj malcer za dorucak, okretaji motora na 1700-2000, a brzina moze biti prva,druga ili treca spora, ovisno o tome kako fino hoces da usitni...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,581
Jel vam nije brze i jeftinije tanjurati kukuruznjake...Kamo vise goriva ode pri malciranju, a habanje cekica da ne spominjem dok je to kod tanjurace zanemarivo...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
mi smo tanjuracu izbacili iz upotrebe prije 15 godina,pa nemam iskustva s njom. Kod mene je sad jos dosta mokro,i tvrdo za nepovjerovat,i u zemljama koje slove kao lakse ljudi vec lome plugove,pa ne znam kaj tu moze tanjuraca,osim neke prave,i masivne,a za to treba i jak traktor. Znao sam viđavati ljude da tanjuraju kukuruzovinu,ali to se ne može usporediti s malčiranjem,tko nema pravi plug,masu vecinom spaljuje. Raspadanje malcirane kukuruzovine je bolje nego sa ureom,a kazu da se i zlatica time unistava u nekoj mjeri,pa je i to plus...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,581
Dosta ljudi vuce sa 80-90 ks traktorima one srpske V tanjurace od 28 diskova valjda...Upotrebljive su od unistavanja biljnih ostataka pa do fine predsjetvene pripreme.
Svakako bolje malcer uradi i brze je raspadanje ostataka ali opet je upitna isplativost.
Ako ovih dana skinem nesto kukuruza potanjurao bi dva puta i na to sijao psenicu...U takvoj reduciranoj obradi je nezamjenjiva posto jedina usitnjava i mjesa ostake odjednom. No to nije tema...

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
kolega NewHolland, kod vas u srijemu su parcele po par desetaka hektara i ti kad se zapičiš u interesu ti je da što više napraviš, još imate velike traktore i plugove većih colaža pa ti i nije tolko bitno da uništiš žetvene ostatke...

kod nas je situacija drugačija, prosječne parcele su do 0,3 ha, puno toga na brdu, tvrdoj ilovači di ni na oranom ne možeš nešto napraviti s tanjuračama (zato se uglavnom koriste freze), ljudi imaju male traktore s niskim plugovima i normalno da mu je u interesu da čim više uništi kukuruzovinu da može koliko toliko zaorat..

a ti imaš traktor od 150 konja, tvoj tjera bez problema malčer od 5 metri onda si i brži nek u tanjuranju..

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Dosta ljudi vuce sa 80-90 ks traktorima one srpske V tanjurace od 28 diskova valjda...Upotrebljive su od unistavanja biljnih ostataka pa do fine predsjetvene pripreme.
Svakako bolje malcer uradi i brze je raspadanje ostataka ali opet je upitna isplativost.
Ako ovih dana skinem nesto kukuruza potanjurao bi dva puta i na to sijao psenicu...U takvoj reduciranoj obradi je nezamjenjiva posto jedina usitnjava i mjesa ostake odjednom. No to nije tema...

ja pod tanjuracu priznam samo onakvu kakvu ti imas, sve kaj je manje samo plovi po zemlji!
svatko radi kako zna,ja malcer ni nisam kupil radi kukuruzovine,al vec kad je tu,nek radi, a gorivo stedim samo kad se vozim po cesti. budemo vidjeli kak se bude plug ponasal u kukuruzovini,pa mozda ni nece biti potrebe za malciranjem...

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
evo,bas sam prije sat vremena dosao kuci s polja,malcirala se netom pobrana kukuruzovina,urod je bio dobar,i mase ima puno, islo je cetvrtom sporom bez problema,a malcer smo spustili do kraja. tvoj 6245 je dosta slabiji od moje proxime,a malcer veci od mojeg,pa nije cudno da ga osjeti..

dečki nemojte ići malčirat kukuruzovinu odmah isti dan ak baš ne morate jer onda ide najteže,pusti ga nek odstoji par dana i više ako može.
ja dok malčiram idem uvijek dok je što suše(po suncu popodne) i teram zetorom 1 ili 2 direkt (zavisno od količine mase).iza toga ide oranje i sa malim ferkom sa 2×10VK bez ikakvoga štopanja.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,286
Gotovo za ovu sezonu...

[yt]https://www.youtube.com/watch?v=8sy0HQgFe2U[/yt]

10629581_316911008496626_5694029967146212499_n.jpg

10408948_316910985163295_1336814429974150072_n.jpg

Posljednje uređivanje:

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,286
Je,skoro mi je cigana ugasil kad je dosel na zemlju,kaj pa bi z malog napravil :icon_fU:

Najnoviji postovi

Na vrh