• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Takvi čekići lijepo kose ali ne vole kamenje ni panjeve.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
Taj malčer sam kupio i ja prošle godine, onaj 175cm model i radi sve bez problema.
Ne znam za kamenje jer nisam radio s njim de ima kamenja, ali panjeve do nekih 10cm promjera (ali narvano ne da strše van više od nekih 5 cm) uništava bez problema i nisam videl neko ekstremno trošenje čekića.

E sad me samo zanima, neko je spomenuo brzine kardana, na traktoru imam 540 i 1000, mislim da na 2200 okr/min. Jel je pametno recimo dok kosim nižu travu, livade koje se redovtio kose, da stavim kardan na 1000 i da se motor vrti na 1100-1200 okr/min?
Znam da pitanje možda malo glupo ali eto novi sam u tome pa me zanima, nisam isprobal da se nebi nekaj razletelo.

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
Da, samo ne znam dal ako recimo malo pojačam gas pa će okretaji kardana biti više od 540, recimo dođu do 650 da mi se nebi nešto na malčeru razletelo, ne znam kolko on može izdržati.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Koliko se vrti motor na nazivnoj snazi? Pri kojoj brzini vrtnje mu je najveći moment?
Pri kolikoj brzini vrtnje motora postiže 1000 o/min kardana?
Ak 540 o/min kardana postiže pri 2200, onda nebi trebal razmišljati o tome da ga vrtis na 1200 o/min.
Ono kaj bi tebi trebalo je 540E (750), ali toga taj traktor, na žalost, nema.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
To znači da se 540 o/min kardana postiže negdje iznad najveceg momenta motora, i da ga ne treba vrtiti na punom gasu, a snaga na kardanu je oko 20% manja nego na normalnih 540 o/min.
Predviđeno je za pogon lakših priključaka, radi smanjenja buke i potrošnje goriva za one priključke koji ne trebaju punu snagu motora (kosilice, okretači sijena, sijačice i sl.).

Evo ti primjer:
Na nekom traktoru 540 se postiže pri 2100 o/min, 540E pri 1600 o/min, a 1000 na 2300 o/min. Motor se na nazivnoj snazi verti 2350 o/min.

Za, recimo, frezu se uključi 540 i motor se vrti oko 2100-2300 o/min, a za okretalo za sijeno uključi se 540E i motor se vrti 1500-1700 o/min.
Kad bi štel dobit 540 o/min na području 1000 o/min, motor bi trebalo vrtiti 1250 o/min, a to bi bilo prenisko, osim za mali teret, recimo, pogona banzeka ili cirkulara, kad ne treba traktor joši voziti nekaj.

Posljednje uređivanje:

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
Hvala na info.

Tak nekak sam si i ja razmišljal i zato nisam ni probal do sad staviti na 1000 kardan, pa sam tu usput pital dal možda ko ima kakva iskustva ili je to probal.

Znači kosim i dalje na 540okr i na 2200 okr./min.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Sve ti je receno, ali nadodati cu cist ovako. Ja sam jednom slucajno zavrtio malcer na 750okr... i nije bilo vibracije, ali taj zvuk jao.... mislim da se nebi ni 1 pun sat vrtio hah...

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
Moze li nh tl 100 radit sa 2 malcera u slobom raslinju - kosidba u trafostanicama?!
Ali malceri da su 2 m!

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Svaka čast,ali na nekim kosinama če i claas imati njega šta nositi,znam to iz iskustva,dugo radim sa tim bočnim malčerom,po suhom i tvrdom bez brige ide ali po mokrom vuče u kanal dok sam sa MF- om radio a bio je oko 4500 kg težak,a poslije renol i sada claas rade bez greške sa njime.

marijogjulic

Aktivni član
Tu od
26 Lis 2013
Poruka
526
Vidjet ćemo kako će ići, nama je ovo prvi takav, hehe, nemamo baš iskustva, ali vidjet ćemo, ako bude morao, nosit će claas :)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kakvi su malčeri GEO, zeleni?, kinez koji se navodno sklapa u Italiji (jest malo nelogično, al ok) :)

200 cm zahvat, hidro pomak, duplo kopčanje (može i za prednju hidrauliku), izgleda dost čvrsto napravljen, a cjena ispod 2000€ za taj zahvat.

Nebi radil kod nas ni 20 rali godišnje.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ako ga misliš koristiti u kukuruzu i nekim normalnim poslovima, uzmi. Kontaktiraj panex u Čakovcu, za te kineske malčere mislim da su naj bolji u cijeni, ponudi i servisu. Kaj bu god tko rekel ako se koristi u uslovima za koje je zamišljen pokvaril se nebu. Mislim da ti i iwanho ima njihov malčer pa ga upitaj.

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
Imam malčera od Panexa (nije taj zeleni Geo ali možda ti moje mišljenje pomogne) i skroz sam zadovoljan. Hidraulični pomak, 165 cm radni zahvat, livade, strnišča, i grmlja v šumi, sve ide bez problema. Ništ ne ruži, nema oštećenja, ništ ne cvika. Uglavnom ja sam zadovoljan.

Najnoviji postovi

Na vrh