• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
864
Iwanhu, hvala na obrazlagi. Zanimivo, da se zašopavalo, kad valjak bijo blizu čekiča. Virojatno imadu svi, koji imado tako blizu valjak il jaku dugo šasijo nazad, kao nekakav rep, da može bacati preko valjka daleko nazad il imadu vrata. Jer ovakva šasija, kao tvoja usmijerava več zmalčen materijal ravno dole na valjak i jer on se vrti naprijed, opet baci mlevenino naprijed , gdje jo uhvate ponovo čekiči. Sve u svemu, izgleda, da trebaš kupiti i testirati koji malčer ili 2, da onda shvatiš, koji malčer zapravo radi kako treba. Mene to ne zabrinjava, jer stvarno malo radim, al kuda se rade dosta, dobro je razmisliti, što nabaviti.
Meni se čini najbrže i najjednostavnije riješenje namijestiti sličan lim kako kod "Tino", pa da zlevenino lim odpilava, nego odgurava. Onda ima taj lim funkcijo "šaubera", kako smo u tvornici papira kazali čistačima valjaka.
Kolega ima rotacijoni malčer, pa mu se valjak straga tako nabaše mleveninom i zemljom, da ga podigne u zrak. Tad treba špohtlom očistiti dole, jer ni nema čistača valjka.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,300
Preklop noževa? Kak je to riješeno?
Čini mi se da su kučišta u istoj ravnini

Kak to da si išao na spoj zakovicama, a ne na heftanje?

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
170
Sorry zbog kasnog odgovora, bio sam u poslu. Malcer mi je vec "konzerviran" u supi, ne mogu nutra rukom da odsrafim jedan cekic. Sirina mu je 120 na reznom dijelu, 40 na uski. Ima oznaku INO 2 25.
Još samo pitanje, da li ima 3 ili 4 remena?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,600
Preklop noževa? Kak je to riješeno?
Čini mi se da su kučišta u istoj ravnini

Kak to da si išao na spoj zakovicama, a ne na heftanje?
Nama preklopa, nepotreban ne ostaje ništa. Samo povremeno ostrenje noževa.
Konstrukcija je cijevu i kad dodje lim na njih prilikom varenja izgori lak a nemoguće je to ponovo zalakirati. Ovako izbušim sve rupe i odvojeno pofarbam a poslije samo pospajam 5mm nitne.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,300
A kad se noženi na vrhovima malo potroše? Onda bi moglo po sredini ostajati nepokošeno..
2 remena 17mm idu?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,600
Ostaje ako se zapuste nozevi. Ovo je za mušteriju tako da savkom objasnim kako se održavaju noževi, skoro da odmah nabave i rezervne.
17 su remeni i 200 remenice.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,676
Produljenjem kučišta za 30 cm dobije se kod radne širine 196 cm preklop od 4 cm uz međusobni razmak kružnica rotacija noževa od 0,5 cm. Postoje li zbog produljenog kućišta neke nuspojave vezane na kvalitet malčiranja, bolje znate vi koji se time više bavite. Noževi bi se sigurno mogli dulje koristiti, ali to je u interesu kupca, a ne proizvođača.

1734084368809.png

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
615
evo mojega pa se vidi pomak noževa, i pomicanjem getribe se španaju remeni.na gornjem d8jelu kučišta otvaraju se limovi na pantove. 1000007875.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,676
Brzo si ga napravil. Ni 10 min ti nije trebalo od kak sam shemu stavil. :love:

Mala šala. Slično, skoro jednak razmišljamo po tom pitanju.

Imaš lanac mesto toplinka za vrijeme malčiranja, a toplink samo u transportu?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,600
Produljenjem kučišta za 30 cm dobije se kod radne širine 196 cm preklop od 4 cm uz međusobni razmak kružnica rotacija noževa od 0,5 cm. Postoje li zbog produljenog kućišta neke nuspojave vezane na kvalitet malčiranja, bolje znate vi koji se time više bavite. Noževi bi se sigurno mogli dulje koristiti, ali to je u interesu kupca, a ne proizvođača.

View attachment 77872
Kako sam ja to gledao kod nas se nije pokazalo uspješno. Dvije sam odradio sa 3 noža na 200cm i imali smo problem, te sam ih morao kratiti. Problem je širina i neravan teren, a onda su morali raditi ili previsoko ili su im noževi zemlju derali. E sad to je kod nas jer je zemlja brdovita i neravne parcele. Ono što mogu u tvojoj konbinaciji uočiti da noževi od metra imaju ozbiljan otpor pa neznam kako će taj reduktor podnijeti. Takođe ko radi uslugu i uđe u korov od metra ili veći previše je mase, tako da sam uzeo neki maxs 160 cm, te sa istim ide samo brže.
E sad ti znas kako je ušlo sa predhodnom varijantom i koliko imas prostora da neguši.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,300
Može i 2 metra malčer, a s 3 rotora onda..
Svaki je bio promjera 700mm. Sa 3 noža..
I funkcioniralo je ok, prijenosi su bili odlični i traktor ga je lako vrtil

Prilozi

• IMG_20180815_154151.jpg
    IMG_20180815_154151.jpg
    45.5 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20180817_201642.jpg
    IMG_20180817_201642.jpg
    24.4 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20180818_173729.jpg
    IMG_20180818_173729.jpg
    72.7 KB · Pregleda: 36
  • IMG_20180818_173724.jpg
    IMG_20180818_173724.jpg
    79 KB · Pregleda: 38

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
615
Brzo si ga napravil. Ni 10 min ti nije trebalo od kak sam shemu stavil. :love:

Mala šala. Slično, skoro jednak razmišljamo po tom pitanju.

Imaš lanac mesto toplinka za vrijeme malčiranja, a toplink samo u transportu?
Imam toplink, moj valjak je malo i podignut od zemlje, a zemlja mi je ravna tak da netrebam lanac

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,676
Rotor promjera 1 m vrti bez problema mali Tomek. Za male promjere bi trebal drugi multiplikator da se dobije potrebna obodna brzina noževa. Za normalno ravan teren, 2 m nije velika širina, a kod većih neravnina se koriste uži strojevi.
Iz iskustva znam da je za malčiranje potrebna veća snaga kod izrazito guste niže trave, neko kod trave ili korova uobičajene gustoće visine i do 1,3 m.

No, skicu sam napravil isključivo vezano za preklop noževa pa je dobro da se tako i razmatra. ;)

Da je @H&S koju min ranije stavil sliku, ne bih ja radil skicu.

• Like
Reactions: H&S

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,600
Može i 2 metra malčer, a s 3 rotora onda..
Svaki je bio promjera 700mm. Sa 3 noža..
I funkcioniralo je ok, prijenosi su bili odlični i traktor ga je lako vrtil
Ovako kako ti stoje kućišta i vijci na ploči za noževe kod nas ne može proći. Vijci se uvrću u ploču da ne kupe travu. Pored toga što nema tih vidljivih vijaka zna namotati ostruge na osovinu toliko da stane traktor. Nekad namota da pojede zaštitu na ležaju u uništi ga. Zbog toga problema radim posebno uležištenje i sistem zaštite semeringa kao i jedan dodatak na kućištu koji kida namotane travke ili bilo šta drugo. Takvu zastitu takođe stavljam i na valjku.

IMG_20210321_152911.jpg
Ovo je osovina i manji prsten ulazi u kućište za semeringom te ukoliko se namota korov nemože ući u semering.

20241211_162345.jpg
ONa osovine ide u ovakvo kućište.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
864
Neču se praviti nešto pametan, al skije sa strane trebale bi biti izpred spigane večim radijusom i na bar visoko, kao je visok velik horiontalni lim malčera, da ne zaglavi nekad u neravnico il mekani teren. Al ovaj koj ima kotač izpred, umijesto bočnih skij, trebao bih, da je širiji.Bar 1dm. Kotači od hedera samoutovarke sip il nešto slično.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,300
@smilan šteta da nemam slike odispod nakon malčiranja. Znači kučište je bilo čisto ko suza, čak sam se i sam iznenadio. Jedino što mi se u malčiranju kukuruza dosta mase skupljalo gore na malčeru, pogotovo oko remena. A nisam imao štitnike, pa je trebalo s vremena na vrijeme stat i očistit

Najnoviji postovi

Na vrh