• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-ja sam napravio jedan ove jeseni od 130 cm, radio odlično u voćnjaku, međutim zaklo sam diferencijal u otkosima soje, išlo je dobro u normalnom otkosu ali kada sam naletio na vrpu slame jednostavno se diferencijal samljeo
-upravo sam nabavio jedan diferencijal od mercedesovog kombija duplo jači od nivinog, čekam tokarski dio da se napravi da mogu sastaviti
-dimenzije iz gornjeg posta su OK

mrcina007

Član
Tu od
14 Lip 2009
Poruka
201
Ja sam mislio izraditi 140cm širine.
Koliko uopće može izdržati diferencijal od nive na nekim srednje teškim poslovima?
Mislim da je zetor 3511 u stanju raditi sa 140cm širine. U izradu se bacam iz čiste dosade, uopće ne trebam malčer, a ako ga i uspijem napraviti mislim da baš i neće sakupljati hrđu negdje na dvorištu. Pošto u mojoj okolici samo jedan ima malčer i s njime svima malčira kuruznicu imam namjeru da mu malo ''pomognem'' i riješim ga barem malo posla i da nešto para padne i meni.
Cijelu temu sam pročitao 2 puta i dobio dobrih ideja.
Novi malčer mislim da 135cm kod mene košta 7500kn, a po mojem proračunu na mojeg će otići nekih 1500kn s time da kupujem sve željezo novo, samo će diferencijal biti stari. Razlika od 6000kn je :eek:
Kada nabavim diferencijal mislim da bi malčer mogao biti gotov za 1-2 tjedna, zavisi što ću sve trebati od tokarskih radova i koliko ću to čekati.
Kada počnem onda stižu i slike
Pitanje za one koji su izrađivali malčer:
Da li ste kupovali diferencijal i koliko bi vrijedio nivin ako slučajno ne uspijem nabaviti besplatno ili nešto jeftinije?

medimurec

Član
Tu od
26 Lip 2010
Poruka
418
mrcina 007 dok sam ga ja radio pred dva il tri mj na njuskalu sam nasao jedan diff od nive i mislim da je bilo oko 1000kn cijena al nisam 100% siguran
ak moj tomica 419 sa svojih 18 ks il kolko mu je jos ostalo od njih posto je star 30god tjera bez vecih problema 120cm onda za tvog 140 nebi smjelo bit neko opterecenje, s time da napomenem da imam redukciju 1:1 od kombajna za repu dok vecina ima 1:2 pa i vise, s time dobijes vece okretaje noza al i vece opterecenje za traktor...

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-moj u biti nije bio nivin već moskvićev, znam jer nisam mogao naći semering, ukuco u gugl broj sa semeringa i nađe ga na ruskim stranicama za moskvića, nisam mogao naći takav semering nigdje pa mi stalno curilo ulje na vijcima kod noža, isti sam kupio u starom željezu za 92 kn, 30kgxkn
-sadašnji mercedesov našao isto u starom željzu, radnik mi odrezao tamo gdje sam mu rekao stavio na vagu 48kgx3kn oko 140kn

mrcina007

Član
Tu od
14 Lip 2009
Poruka
201
kod mene je gornja ploca 5mm,bocne 3mm,duzina reznog djela noza 250mm
a od ruba je odmaknut ok 10mm
Da li je to originalni ili home made malčer?
Razmišljam malo o toj gornjoj ploči, ako je 140x140x0,5 to izađe oko
80kg x 8 = 640kn + cca100kn za rezanje = 740kn
Ako stavim 140x140x0,4 to je 63x8=500kn, a za 140x140x0.3 47x8=380kn.
Moje pitanje je koliko bi bila najmanja debljina, a da se dobije zadovoljavajuća jačina. Ionako će iznad biti pojačan sa svih strana sa plosnatim željezom.
Najviše mase i kamenja baca u bočne stranice koje su ionako 3mm, da li bi 3mm bila dovoljna i gornja? Vidio sam na njuškalu diferencijal od nive za 350kn samo što je negdje u istri. Moram proći po nekim odpadima, ali su na velikoj udaljenosti od mene. Vidim da su na nekim malčerima bočne stranice savijene tako da je nož kod rotacije uvijek na istoj udaljenosti od stranice, da li je to bolje nego da je malčer kockasti? Koje težine je kupljeni malčer od recimo 140cm?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Koje težine je kupljeni malčer od recimo 140cm?

Čini mi se da trebaš odvojiti malo vremena i da buš našel na prehodnim postovima. Obzirom na broj postova pripremi se :drinkers: da ne presušiš. :finga:
Mislim da je težina spominjana u raspravi gosp. Faića.

medimurec

Član
Tu od
26 Lip 2010
Poruka
418
kolko sam ja gledao originalni kupljeni (al neznam koja firma ) 120cm ima oko 150-190kg ukupno,tu negdje ima i moj

ima negdje vise slika na prijasnjim postovima...
moje misljenje je da je bolje da stavis deblje pa se onda nit tak ne savija, al to je sam moje misljenje...
prijatelju je jedan covjek radio 1m sirine isto za mali tomo vinkovic i ploca mu je s 3mm lima sad ga ima nekih godinu i pol i sav mu je ispucao kod onih ojacanja ,al ih nema po cjeloj duzini ko ja nego samo od centra nekih 20cm prema van a platio ga je 2300kn i ne moze ga pomicat lijevo desno neg je fiksni pa sad kad je vidio moj si ga bude sam preradio jer ne moze u vocnjaku do vocaka pokositi
ja sam nekaj materijala imal doma a ostalo sam kupio na otpadu jer je na pola jeftinije,a i moj je iz dva komada 120x60cm zavarenih skupa,i sve sam sam rezao tak da se i tu nekaj ustedi...
ako ti jos kak mogu pomoc sam pitaj!

mrcina007

Član
Tu od
14 Lip 2009
Poruka
201
sve sam sam rezao tak da se i tu nekaj ustedi..
To sa rezanjem nisam objasnil, nije da se ja sam ne mogu rezati to doma. Pošto se lim deblji od 3mm ne može kupiti u željezari ili trgovini s građevinskim materijalom ja sam prošle godine saznao za Hiržina iz Varaždina koji prodaje pločevinu, problem je u tome što on ima velike komade pločevine raznih dimenzija, a ja sam trebal 200x80x0,5 i onda mi je s tog velikog komada izrezal taj koji trebam i to mi je računao oko 100kn. Zato sam i tu računao rezanje jer sigurno neću naći točno komad 140x140 nek mi to mora rezati ili mogu uzeti duplo veći komad, duplo platiti pa si sam rezati. Čak sad isto razmišljam o dva komada 70x140 jer onda to mogu strpati u auto, a debljina će vjerojatno biti 4mm. Sve prethodne postove sam dvaput pročital, čak i te rasprave sa gospodinom Faićem, ali nisam zapamtio težine malčera.
evo da se pohvalim...jesenas je novi priključak u mojem dvorištu8)
Da je meni takav kako li bi se samo ja s njim hvalil!!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
To sa rezanjem nisam objasnil, nije da se ja sam ne mogu rezati to doma. Pošto se lim deblji od 3mm ne može kupiti u željezari ili trgovini s građevinskim materijalom ja sam prošle godine saznao za Hiržina iz Varaždina koji prodaje pločevinu, problem je u tome što on ima velike komade pločevine raznih dimenzija, a ja sam trebal 200x80x0,5 i onda mi je s tog velikog komada izrezal taj koji trebam i to mi je računao oko 100kn. Zato sam i tu računao rezanje jer sigurno neću naći točno komad 140x140 nek mi to mora rezati ili mogu uzeti duplo veći komad, duplo platiti pa si sam rezati. Čak sad isto razmišljam o dva komada 70x140 jer onda to mogu strpati u auto, a debljina će vjerojatno biti 4mm.
Pa deblji lim ti reže na mjeru skoro svaka malo bolja bravarska radiona :scratch
Probaj potražiti u Univerzalu u Varaždinu, pa kupiš pod otpad na kile ;)

medimurec

Član
Tu od
26 Lip 2010
Poruka
418
Pa deblji lim ti reže na mjeru skoro svaka malo bolja bravarska radiona :scratch
Probaj potražiti u Univerzalu u Varaždinu, pa kupiš pod otpad na kile ;)
pa tak sam ja napravio u čk,svasta se nađe samo treba vise put ici ak ne uspijes odmah prvi put nac,a i puno jeftinije je...

H

henry

Guest
Pozdrav ekipi!
Trebam pomoć. Planiram kupiti neki manji malčer za IMT 533, a s obzirom da se u to slabo razumijem, zanima me gdje tražiti, koja širina malčera je najpogodnija za navedeni traktor, da li tražiti s noževima ili čekićima...
Treba mi za obradu dva, tri manja voćnjaka i par manjih livada. Kupio bih i novo i rabljeno, svejedno mi je, samo da je ispravno i da funkcionira.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
kolega je u pravu.kupi sebi isti roto malčer i uživaj.nemoj da te ko nagovori na onaj sa čekićima jer ti nije potreban za tu svrhu.rotomalčer i udri ko kolega Bobo sa foruma.

H

henry

Guest
Hvala na savjetima! Samo da razjasnimo neke pojmove. Roto malčer ima, ako sam dobro shvatio, vertikalno vratilo na kojem je trokraki nož u raznim izvedbama... Nešto slično onoj maloj kosilici za košnju dvorišta... Dakle, to nije onaj malčer što ima horizontalni "bubanj" iz kojeg vire noževi ili čekići?

Matija6

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
54
f_P1060048i_b46em_821dab69.jpg

takv i ja imam kolko je taj sirok
ja sam na svoj stavil hidrauliku da ga mogu pomicat ljevo desno

Posljednje uređivanje:
Na vrh