• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,331
Pozdrav ekipa

Razmišlja se o kupnji bočnog malčera pa me zanimaju vaše preporuke. Znači za Zetora 90ks i 4t, radi se o brdskom kraju. Nebi htio neki hobi stroj, a opet ne smije biti ni pretežak zbog traktora.

Prateći raspravu vidio sam da giraffa L nema spiralni oblik rotora/batova?

Išao bi na širinu 180-200cm i vanjska getriba, za sad u odabiru su Maschio Ino i Vigolo (Iako mislim da mi je 900kg pretežak)..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,713
Jesi li razmišljal da zadržiš kvalitet, a smanjiš širinu? Koliko znam kod bočnih malčera je obavezan kontra uteg. Treba i o tome voditi računa.

Nik89

Aktivni član
Tu od
22 Velj 2022
Poruka
157
Ne treba bas kontra uteg. Na opcini je New Holland od 80 konja radio s giraffom od 2 metra bez kontra utega bez nekih vecih problema a brdoviti je teren. Sad ne znam koliko je tezak ali je naprijed na prednjoj hidraulici imao 600 kilnati uteg i imao je prednju hidrauliku spojenu do kraja zadnjeg kraja ako je to bitno. Jedino se nakon 2t sati poznalo da je desna zadnja guma vise potrošena.

Bolji video ili sliku nemam
Dropbox

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,713
Taj vozač je bil jako discipliniran i svjestan kaj može, a kaj ne, ali to nije preporuka.
Ja sa s Pasquallijem oral poprečno na kosini i brazde okretal prema dolje. Traktor je bil na vagi, a ja nisam sjedil na sicu nego na gornjem blatobranu. Nije se ništa dogodili jer sam išel u jako sporoj brzini. Nikom nikad nebi preporučil da to ponovi, a sigurno, sad kad sam iskusniji, ni ja ne bi ponovil istu glupost.

Nik89

Aktivni član
Tu od
22 Velj 2022
Poruka
157
Dobar je strah kome ga je Bog dal. I ja sam vozil istu tu kombinaciju i nije da bas jako ljulja traktor. Samo španeri trebaju biti zategnuti i ne dizati priključak vise nego što treba a to zna svako ko je ikad radio na srmini.
Oranje na nagibu je mene više strah nego malčiranje kad smo kod toga…

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,304
Ja radim po brdima s 180 bočnim i imam utege na kotačima (100kg po kotaču)
Ak ne paziš ide on u zrak bez problema.

@MilanZetor Nisi razmisljal o drugim markama di dobiš više za manje para? Ovi crveno crni u Auto Horvatu su dobri strojevi. Kad sam ja kupoval nije bilo, al je bil jos taj jedan Agrostar poljski. Nemam jedne zamjerke osim da rotor nije bil stegnut kad sam ga dopelal doma

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,331
@Tino NovaMax?

Gledao sam karakteristike se čine dobre, jedino bi trebalo kupiti bolji kardan koliko vidim dobije se obični.

Kolko je tvoj težak? Torpedo je stabilniji nego Zetor u svakom slučaju, i ti tegovi u felgama puno znače. Jel ti imaš kardan s duplim zglobom?

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,304
Ima blizu 4 tone, malčer 700kg. Netreba ti dupli zglob, običan kardan imam s zaštitom za preopterecenje (šaraf)

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,964
Gledao sam karakteristike se čine dobre, jedino bi trebalo kupiti bolji kardan koliko vidim dobije se obični.
Kak misliš bolji?
Za Novamax malčer ti netreba kardan sa spojkom ,jer ima frajlauf spojku u reduktoru, ak si na to mislil?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,331
Kardan sa duplim zglobom, na ozbiljnijim malčerima ide dupli zglob s obje strane..

Znam za to kod reduktora, tako ima i moj tehnos.

Nik89

Aktivni član
Tu od
22 Velj 2022
Poruka
157
Ja radim po brdima s 180 bočnim i imam utege na kotačima (100kg po kotaču)
Ak ne paziš ide on u zrak bez problema.

@MilanZetor Nisi razmisljal o drugim markama di dobiš više za manje para? Ovi crveno crni u Auto Horvatu su dobri strojevi. Kad sam ja kupoval nije bilo, al je bil jos taj jedan Agrostar poljski. Nemam jedne zamjerke osim da rotor nije bil stegnut kad sam ga dopelal doma
Koliko je široki torpedo onda?

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
871
Primjera radi ino sam našao da "melje" do 6cm, giraffa piše do 12cm,za tehnosa nisam našao podatak.
Sve me strah kako bi bilo koji malčer prošao da pokupi kamen veličine nogometne lopte...
Evo a sam bijo ti ja taj sretan čovijek:). Dozvolite mi, da napišem dvije priče oko tih malčera.
Nekad duugo nazad, možda nekdi oko 2008 godine, sam imao mali traktorčič Ferari 26ks. Imao je vratilo 540 i 750. Ja neuk na tom području oko malčera, tada, kupijo sam kod kuče izrađeni roto malčer. Bijo je blizu mene, pa se mi sviđalo, da mogao direkt tračtorčičem do njega. Terao ga TV 521. Znao sam, da ak je terao po snagi on, mogu i ja, maka bijo motor na kraju. Repariram cijeli malčer u nulo. Prikačim ,idemo na test. Noževi novi od kovača u nulo. E travo mi samo rušilo, kao da bi mi medo veliki hodao izpred mene. Pogledam, e to je zbog toga, jer mi je u 540 vratilo. Kako da nisam prije pogledao. Preklopim, a jedva malo bolje. sad bilo, kao da se krava Šeka pasla izza mene. Naravno, bijo je malčer za najmanje 1000okretaja koj ima TV. Reduktor virojatno direktan. Prodao po oglasnicima, al bijo sam fer. Kazao kupcu, da treba da ima 1000 vratilo.
Druga priča. Imao tada več zetora kakvih dobrih 10 godina nazad. Još uvik neuk na tom področju. Nekvi dobar "prijatelj"(nedaj bože više ovakvih),prodajao malčer. Ma da znao, da mu sve več pri kraju, kazao, da nek uzmem njegovog, jer prodaje. JA nisam znao, ak če ga vuć moj Zetor. Imam veliko travo jako. Jednugodišnjico u močvari. Pitao sam ga, jel mogu testirati, pa onda nek dođe nazad il malčer il novac. Kaže bez problema ti če ići. JA teram sa Torpedo TX55 a Zetror 52 isti je, kaže. Dođem kuči, prvo prekratko odpilim zaštito malčera, a hvalabogu ne cijev metalno. Prvo sranje. Idem malčirati. Bože moj. Spustim malčer doslovno idem 2 metara, nagazim na kamen za pola nogomet lopte. Tadašnji pas igrao se uvik sa njimi. Udarilo, zapijevali remeni, zagušilo traktor malo izbacilo kamen ja ustavim sve. Srečom nije nikdi bilo pasa, jer bi mu kamen bacijo u glavo. Odbacim kamen pogledam, vidi vraga, lim 2 cm gore dijo kamna izudarilo na gore. KAo da pucao ko vanj. RAdim naprijed. Idem 25 metara naprijed. Zaguši samo jednom motor do kraja i samo ga spasilo kvačilo. Proklinjem i idem dole gledati. Uviklo gornji dijo radnog odjela, kojeg neko zaboravijo u travi. I to novo odjelo. Čupam van i proklinjem poljuprivredo i sve. Teram dalje. Nisam znao da se ne smije zaokretati na kraju spuštenim strojem .Savijem bočni lim, koj bijo tada kod TFZ INO umisto skija. Idem naprijed 10 metara zaglavim nizki šljivov panj.Opet zaguši sve......Nadam se, da me nije ko ovog dana slušao. Nisam znao kakav mu bijo zvuk izpred al malčer je tekom rada stvarao čudne zvuke resonancije. Il bijo malo savinut il lageri bili na kraju,ko zna. Kupijo sam ga od tog lika i kupijo i nove čekiče preko odpusta poreza vlastnika malčera, kao da on bih kupovao zasebe. MAlčer radijo malo tiše, al ne sasvim ok. Uvik je zujao. NA kraju posudijo vlastniku još novac, pola plate. Nikad mi nije vratijo ni novaca od nabavka čekiča (bez poreza)ni posuđenog novaca. A sada ovih dana nema više ni malčera, prodan naprijed, a nema ni više prijateljstva. Nek ga moje oči ne vidu više. Nikad nisam znao, kako smo uspijelu šasiju malčera saviti, da bila na vučnem dijelu u obliki slova "U" izpod vodilice nosača kačenja traktora, a vodilice nikako niso bile na oko savijene, a nikako se više nosač nije mogao pomicati ni sa metalnim stubom nikam ni cm.

Prilozi

• IMG_20180722_164720.jpg
    IMG_20180722_164720.jpg
    43.8 KB · Pregleda: 12
  • IMG_20180722_164711.jpg
    IMG_20180722_164711.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 12

Najnoviji postovi

Na vrh