• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Medijski rat

B

bok123

Guest
A jesam se načital vaših postova. Mislim da nemaju previše veze sa temom: medijski rat, ali bože moj, zanimljivo je vidjeti kako svi imamo nešto za reći a nitko nije pogledao sebe u ogledalu.

Mi nismo više oni isti od prije 20 godina. Kada si mali imaš drugačiju mikroklimu u crijevima. Drugačije su ti potrebe za hranom. Dojenčetu ne dajemo kao osnovni obrok špek. Većina adolescenata mrzi masno, oni u srednjim godinama pa nadalje obožavaju vratinu, špek i karmenadle sa barem prst masnog, samo ne smiju koliko bi htjeli.

Više ni potrčati ne možemo kao nekad.

Kakve to ima veze sa mlijekom? Količina mlijeka ovisi osim o ishrani i o genetskom potencijalu te o zdravlju krave.
Ako je krava boležljiva ne pomaže ni najbolja hrana, ni najbolja paša, a ni najbolje genetsko stablo. Nekad je bilo lošeg mlijeka a ima ga i sad. Sigurno da je ono mlijeko koje su mame metale na peć bilo od najbolje krave iz štale.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Začarani krug. Javna je tajna da mljekare bacaju mlijeko, jer ga ne mogu prodati, stavljaju oni kemiju ali opet ne mogu prodati. U kini su ljude osudili na smrtnu kaznu jer su "valjali" na mlijeku. Promjenit se ništa neće. Ratovati sa državom koja je i sama po sebi u problemima nema smisla. Jer mlijeko mogu prosipati 3 osobe!!! Proizvođač, prerađivač i potrošač. Potrošač više ga ne kupuje jer je prerađivač ubacio kemiju, jer je morao sačuvati duže proizvode jer mu je vlada naredila da to otkupi. Prerađivač više ne otkupljuje jer ne može prodati ni ovo što ima u niti jednom obliku. Proizvođač ima kredite, ima cijenu koštanja proizvodnje tj. inpute, konstantno, jer je krava živi organizam, a output nemre prodati iz gore navedenih stvari. I to je začarani krug. Hoćete još ratovati? Sa kim? Probajte malo sami sa sobom. Objavite rat vlastitim inputima. Da li treba traktor kojeg bi se u Jugoslaviji postidio i jaki kombinat? Treba li Vam sva te mehanizacija koja košta da zadužite tri generacije? Problem je bilo platiti radnike? Neka, zadužite se za robote, ali i dalje bez mene potoršača ste NULA!!! Uzalud Vam trud svrači!

Ako svi Vi skupa, mene pobjedite riječima na ovom forumu, ja ću Vas isto podržati u Vašem ratu. Zapitajte se odakle novci da kupimo mlijeko? Iz nekih tvrtki, koje su prije postojale? Ili možda od susjeda koji Vam je bio u nadnici? Ili od robota koji košta masno a nije potrošač?

Ajmo... Prije Vlade i banane testirajte se na meni 8)

D

DADAC

Guest
Jel po tebi za život nužan samo kruh i voda? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
@kontam:ne možeš tako pričati..prvo i osnovno,traktori su kupljeni zato jer je država dala kapitalna ulaganja,povrat pdv-a i poticala proizvodnju u svakom pogledu.Preko noći je nestalo novca,pa se stalo i proizvoditi,jer nema tko kupovati.Proizvođačima cijene spuštene do bola,a repromaterijal poskupio do bola.Kako bi ti tada reagirao?

Radi se i o nacionalnom ponosu,jer da smo narod,kupovali bi naše mlijeko,na kojem bar piše da je porijeklo Hrvatska,iako ni to nije sigurno,a ne mlijeko porijeklom iz Bosne.A ti ako si možda porijeklom iz Bosne i ako imaš nacionalni ponos kupi mlijeko koje (ni)je porjeklom iz BiH,i pričaj što hoćeš.10 lipa ili kuna razlike nije velika ušteda novca s obzirom što to značu našim mljekarima.

Pričaš o kupovini bespotrebne mehanizacije???Jesi lud ili šta? Vidio bi ja tebe da moraš 10 jutara sijena/dnevno po žarkom suncu na traktoru sa limenim vrućim sicom i sakupljačem zahvata jednog metra skupiti,a potom izbalirati u male bale i rukama natovariti,te nabacati na štagalj i složiti da ih stane što više.Govorim o iole mehaniziranom načinu spremanja sijena,u ručne metode kosidbe i daljnjega ne ulazim,da se razumijemo.Da li bi radije platio 1000-2 kuna dnevno nadnice radnicima ili kupio za 100 000 kuna liniju za sijeno i radio ko čovjek,i još za 100 000 fini traktor.A nakon svega toga kao čovjek dočekao lijepu starost.

ti si na redu... ;)

H

Helena

Guest
Kontam kaže:
Začarani krug. Javna je tajna da mljekare bacaju mlijeko, jer ga ne mogu prodati, stavljaju oni kemiju ali opet ne mogu prodati. U kini su ljude osudili na smrtnu kaznu jer su "valjali" na mlijeku. Promjenit se ništa neće. Ratovati sa državom koja je i sama po sebi u problemima nema smisla. Jer mlijeko mogu prosipati 3 osobe!!! Proizvođač, prerađivač i potrošač. Potrošač više ga ne kupuje jer je prerađivač ubacio kemiju, jer je morao sačuvati duže proizvode jer mu je vlada naredila da to otkupi. Prerađivač više ne otkupljuje jer ne može prodati ni ovo što ima u niti jednom obliku. Proizvođač ima kredite, ima cijenu koštanja proizvodnje tj. inpute, konstantno, jer je krava živi organizam, a output nemre prodati iz gore navedenih stvari. I to je začarani krug. Hoćete još ratovati? Sa kim? Probajte malo sami sa sobom. Objavite rat vlastitim inputima. Da li treba traktor kojeg bi se u Jugoslaviji postidio i jaki kombinat? Treba li Vam sva te mehanizacija koja košta da zadužite tri generacije? Problem je bilo platiti radnike? Neka, zadužite se za robote, ali i dalje bez mene potoršača ste NULA!!! Uzalud Vam trud svrači!

Ako svi Vi skupa, mene pobjedite riječima na ovom forumu, ja ću Vas isto podržati u Vašem ratu. Zapitajte se odakle novci da kupimo mlijeko? Iz nekih tvrtki, koje su prije postojale? Ili možda od susjeda koji Vam je bio u nadnici? Ili od robota koji košta masno a nije potrošač?

Ajmo... Prije Vlade i banane testirajte se na meni 8)
E moj" KONTAM "sad si potvrdio da smo svi skupa drogirani od pojmova ,kapitalizam ,konzumizam ,itd :weedman: :weedman: :partyman:Abrikili nije mljeko bosansko nego upravo suprotno to je mljeko iz hrvatske ,pakirano u bosni i ponovo vraćeno u hrvatsku

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
znam,zato sam i napisao (ni)je... ;) ne samo da je iz Hr,odasvud iz EU je... :!:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
@abrkili vjeruj mi na riječ da kupujem većinom hrvatsko, manjim dijelom ex jugoslovensko. I sve Vas podržavam sa svojim od ove godine jako skromnim proračunom. Ali Vi ne vozite hrvatske traktore, Vi ne kupujete hrvatske linije i rezevne dijelove, Vi ne zapošljavate hrvatske radnike, Vi postajete EGO tipovi sa malim kraljevinama ;) I onda sa svom tom mehanizacijom, koja nije hrvatska, idete na ulice? :) Jel i ovo još jedan začarani krug? :)

@dadac kruh pečem sam :) Brašno je iz Đakova, struja iz HEPa, u mini pekaru, tvornicu otrova neulazim ni kad nemam što jesti, od kada su ubili Slobodu Osijek... A voda he he, nije ova iz vodovoda, neka forumaš Petar potvrdi odakle mi :) Gori sam od Irca i Jevreja zajedno :lol:

@helena :partyman: neka se zna što je bio komunizam a ne konzuminizam ;)

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Mnogi bi rado kupili hrvatski traktor, ali nema hrvatskih traktora jačih od 50ks.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683
mario kaže:
Mnogi bi rado kupili hrvatski traktor, ali nema hrvatskih traktora jačih od 50ks.
Ima, Mario. Barem posredno. I ti i ja ih imamo
. SDF ima proizvodnju u Hrvatskoj. Nisu kupili tvornicu i zatvorili ju, već rade i proširuju proizvodnju. Bez obzira kaj ne proizvode traktore, dio novaca od njihove prodaje ipak se vraća u Hrvatsku, a i zapošljavaju se ljudi.
Svaka im čast, i da barem još koji proizvođač napravi nešto takvo.

D

DADAC

Guest
Zamisli tomu vinkovića sa 140 ks. To bi bila zvijer!
Hittner dela traktore jače od 50 ks, al su šumski ;)

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
ZJ kaže:
mario kaže:
Ima, Mario. Barem posredno. I ti i ja ih imamo
. SDF ima proizvodnju u Hrvatskoj. Nisu kupili tvornicu i zatvorili ju, već rade i proširuju proizvodnju. Bez obzira kaj ne proizvode traktore, dio novaca od njihove prodaje ipak se vraća u Hrvatsku, a i zapošljavaju se ljudi.
Svaka im čast, i da barem još koji proizvođač napravi nešto takvo.

Da, ako tako gledamo. Ima nas dosta s foruma koji vozimo SDF traktore :D

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Išao sam jučer po zgradi pitati za šalicu mlijeka ;) Kao usfalilo mi. Nažalost nitko nije imao :-( Nije zgrada velika, ali nestala je navika kupovine 1 kruh i 2 mlijeka. Neki dan sam u trgovini vidio novi reklamni trik tvornice mlijeka Osijek, mislio sam opet neka fora jer ide akcija kupujte osječko, kupim to mlijeko i moram Vam priznati da sam ga slistio a da poslije njega nisam išao piti vodu!! Čudo to se već dugo nije desilo. Da li su oni doista prodali svježe mlijeko kako piše uz minimalne preinake, da li se te što promjenilo? Potvrdit će slijedeća kupovina, ali poslat ću im i mail da vidim što će odgovoriti ;)

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ja bih kupio Hrvatski traktor kad bi on postojao,da se razumijemo...Čak i Tuber labinski je jedino sastavljen u Hr,svi dijelovi su izvana,da ne kažem i od kud. :? eto,postoji Olt,imam Oltovih strojeva,Slovenskih i ex Yu,te jedan njemački stroj.. Kad bi postojao pogon koji bi bar sastavljao prave traktore tipa JD,MF, i sl. u Hr budi siguran da bi takav stroj bio moj izbor,jer bi sigurno bio jeftiniji od ostalih mašina te klase,a radi se o kvalitetnim traktorima s imenom..Pa ni TD nije loš izbor,iako su njegova vremena što se tiče obrta kapitala u državi prošla.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Da se takvo što sklapa u hrvatskoj, budi uvjeren da bi koštalo više nego iz vana. Već bi oni našli razlog zašto bi to bilo tako. I levisice se šivaju u varteksu, pa koštaju 3 puta više nego u americi, makar je i ovdje i ondje to "domači" proizvod.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ne bi,primjer je kombajn Đuro Đaković,koji je zapravo df,a siguran sam da je bio jeftiniji u startu..

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
Kontam kaže:
Treba li Vam sva te mehanizacija koja košta da zadužite tri generacije? Problem je bilo platiti radnike?

Od svega, ja ču se malo na ovo osvrnuti, na drugo su drugi odgovorili!
Dakle, pošto vidim da si ti dobro upučen u tu problematiku, onda mi odgovori koje radnike?
Tko to tak željno želi raditi na poljoprivrednom imanju za pristojnu dnevnicu za poljoprivrednik kojeg je do jučer smatrao prljavim i smrdljivim seljakom? Iako taj isti poljoprivrednik ima možda završen i fakultet i zna pokoji strani jezik, al ima tu nesreću što se bavi nečim što voli, ali i ima zaradu od toga!
Čovječe, pa ne žel nitko ići ni sa sela raditi , a kamoli onaj koji nije naviknut na seosku klimu!
Uostalom, ako ste ti i tebi slični voljni kukom razbacati gnoj i preštihati na mojih 20ha, svaku jesen, ja drage volje prodam priključke koji tome služe! I ostat če mi dovoljno da vas kvalitetno plaćam godinama, neće biti popravaka, gubitka vrijednosti,...

Jer ipak, ne mogu se takve stvari generalizirati prema onomo što vidiš na tv-u i čitaš u novinama-dođi na teren pa izvidi pravo stanje stvari!
Istina, ima stvarno onih koji su kupili traktor od120ks, za 20 jutara zemlje i sl. ili još gori primjeri, ali oni koji razmišljaju glavom sigurno su ulagali do te mjere da najviše mogu izvuči iz te investicije!I ima grana gdje se jednostavno ne može bez ljudske ruke, ali je takve, koji će biti pouzdani i kvalitetni, jako teško danas nabaviti!
Dakle, nisi li možda pomislio da su ti skupi strojevi nužnost ako želiš u današnje vrijeme raditi ono što voliš i imati financijske koristi od toga?
Jer, danas se od solidarnosti i ljubavi ne živi, osim u imaginarnom svijetu!

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
I ima grana gdje se jednostavno ne može bez ljudske ruke, ali takv, koje će biti pouzdane i kvalitetne, jako teško danas nabaviti!
to je istina ,i nikad neću zaboraviti što je jednom rekao nikica valentić:"ako imate rudnik zlata i sami ne vodite brigu o njemu, sigurno će te bankrotirati"

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
@Pajdo nota je na balansu mehanizacije i ljudske snage. Možeš ti superiorno odraditi posao sa svojom mehanizacijom, ali mehanizacija ti ne kupuje konačni proizvod, mehanizacija traži održavanje, mehanizacija košta, mehanizacija ti pravi višak radnih sati. U ne tako davnoj prošlosti dešavala se industralizacija, ljudi sa sela su išli u gradove raditi i još su na selu nešto radili, radilo se i živilo se. Sad grad nema ekonomsku moć da zaposli sve građane a kamoli ljude sa sela, mislim možete vi slobodno doći robovati za režije i najam u grad, ako vam je to gušt... Vidite i sami na primjeru sa foruma da je sve više novih ljudi da potražuju životnu egzistenciju na selu. Dakle trend se mjenja, ako vama ostane po sjećanju da nema radnika tako će i biti, ali radnika će biti. Sve računice bazirate na tome koliko proizvodite mlijeka, ali ne računate da li građanin ima kupovnu moć otkupiti vaše mlijeko. Nisam nikada ćuo da je netko od vas za kupljeni sir dao 5 litara mlijeka gratis, vjerujte da će doći i do toga, no što će vam onda mehanizacija? Nema te kome prodati mlijeko? Pa što mislite zašto izlazite na ulice? Upamtite samo 3 osobe mogu proliti mlijeko! Ali se ipak zna tko je BOG. Banka!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
breza kaže:
I ima grana gdje se jednostavno ne može bez ljudske ruke, ali takv, koje će biti pouzdane i kvalitetne, jako teško danas nabaviti!
to je istina ,i nikad neću zaboraviti što je jednom rekao nikica valentić:"ako imate rudnik zlata i sami ne vodite brigu o njemu, sigurno će te bankrotirati"

Ima još jedna bolja ;) Ne možeš se klonirati. Svako je savršen za svoj posao,ali ne može sve sam.

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
Dobro znaš li ti čitati sa razumijevanjem, ili se tebi ne smiju pisati složene rečenice da bi razumijo bit??
Što ti misliš zašto meni treba sadilica od 50000kn?
Da se pokazujem ljudima u gradu kako imam novaca?
NE i NE-zato jer od kad pamtim za sebe moram ja saditi na sadilici na kojoj mi kičma otpada dok se u djetinjstvu takvi kao ti smucaju po gradu od dosati i nemoj mi sad pametovati o radnoj snazi na selu jer očito nemaš pojima o ničemu ili samo o onome što si čuo!!
Što misliš da uživam hodat od kuće do kuće gdje znam da ljudi nemaju posla, nemaju nikakva primanja, moljakat ih da idu rezat kupus kojih 8h na dan-i kaj misliš da hoće tko???
E, pa ne žele je to očito sramota-iali nije ih sram što NEMAJU ZA REŽIJE ZBOG LIJENOSTI!!

I kad smo kod tebi famozne radne snage opet-znaš koliko u prosjeku kroz godinu uspijem dobiti radnika na dan??-2(dva, ako ne raspoznaješ broj)!!! S time da ta dva nisu ni za pola mene, al to je tako i dobro je još dok je tako!
Jel bi ti prenosio svaki dan po 10-20tona robe?? NE BI-rekao bi gazdi da se tako radilo u prošlom stolječu i nek si kupi viljuškar!I da znaš, plaćam 2 radnika i ako opet kupim neku mehanizaciju opet ću plaćati dava, a ne jednog, samo što će nam biti lakše i neće mi svako jutro trebati pola sata da se dignem iz kreveta dok se ne uspravim!
Al pametovati znaš! Za razliku od tebe imam puno iskustava sa radnom snagom i na selu i u firmama koje vrše razne prodajne usluge za poljoprivredu i znaš što ti mogu reći-svi rade po principu-ne možeš ti mene tako malo platiti koliko ja tebi mogu malo raditi! Neću više o ovomo jer pametan čovjek odavno je shvatio što želim reći, pa daj i ti onda sKONTAJ!
A što se tiće gratis mlijeka za sir-pa jesi li ti normalan?-Jesi li ikad proizveo mlijeko i od njega sir?Očito nisi jer je očito da o stočarima pričaš s podcjenjivanjem!
Čovjeće pa ti uspoređuješ proizvodnju mlijeka na obiteljskom gospodarstvu s mehaniziranom proizvodnjom cementa!!
ps.sumnjam da ćeš shvatiti usporedbu!!

Na vrh