• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Medijski rat

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
Još nešto-ako je u Kauflandu akcija krumpira primjerice, što ti misliš da Kaufland gubi nešto??
Možda su samo s krumpirom na nuli, ali im poraste prodaja ostalih artikala, a znaš li tko gubi?
Svi niže rangirani u tom lancu prodaje i proizvodnje, a najviše poljoprivrednik!
A ti bi za jedan sir još 5l mlijeka? Pa kako te nije sram to reči , pa znaš li koliko litara treba za proizvodnju jednog sira?
Ne znaš niti te to nikad nije bilo briga, ti bi samo nešto gratis!
Pa ti znaš kako se kupuje u Hrvatskoj? Kad se ima novaca(ili odobreni veliki minus na računu) ne kupi se 1l mlijeka koliko je potrebno, već se kupi 5l-nek se nađe i nek vidi susjeda da si ja to mogu priuštiti, ali sad je nekakva kriza, sad se nemože izaći iz minusa, sad nam je i tih par kuna za litru mlijeka, ili JEDNA kuna za kilogram krumpira puno, ali nije nam, još tako nedavno, bilo puno dati 60kn za kilogram trešanja, koje uopće nisu nužnost dok su tako skupe!
I nemoj mi opet pametovati sa tim gratisima jer sam milion puta doživi na placu da dođe gospodinčić tvog tipa koji se cijenka za pola kilograma krumpira , a ode malo dalje i kupi dvije kile jagoda za 35kn/kg!
Pa kad te oderao koji poljopšrivrednik ili stočar zay svoji proizvod?
Nikad-to rade samo oni koji prodaju, preprodaju njihove proizvode!
I neču dalje, jer mogu o tome dan i noć i to iz vlastitih iskustava, za razliku od tebe!

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
moje je mišljenje da na svijetu općenito neće biti dobro tak dugo dok hrana ne bude skupa ali ne skupa u smislu nerealnih cijena i u cilju nečijeg brzog bogaćenja već da se realno plati rad onog koji tu hranu proizvodi a ne da proizvođači hrane preživljavaju na način da im država mora subvencionirati proizvodnju,a do svega toga došlo je zbog totalno poremečenog sustava vrijednosti,postalo je važnije pokazati se u nećem novom (auto,odjeća,ljetovanja itd.) a da za to nema realne osnove(pokriča u stvarnom novcu a ne minus na računu) a i do ove krize je došlo zbog čiste pohlepe i štampanja papira bez pokriča jer se realno više nije moglo zgrtat novac na iole pošten način a i sam taj novac postal je svrha samom sebi jer imali vi 100 kuna u đepu ili 100 milijuna u banci možete jesti sa samo jednom žlicom i na kraju tak i tak ćemo svi završiti 2 metra pod zemljom

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
breza kaže:
moje je mišljenje da na svijetu općenito neće biti dobro tak dugo dok hrana ne bude skupa ali ne skupa u smislu nerealnih cijena i u cilju nečijeg brzog bogaćenja već da se realno plati rad onog koji tu hranu proizvodi a ne da proizvođači hrane preživljavaju na način da im država mora subvencionirati proizvodnju,a do svega toga došlo je zbog totalno poremečenog sustava vrijednosti,postalo je važnije pokazati se u nećem novom (auto,odjeća,ljetovanja itd.) a da za to nema realne osnove(pokriča u stvarnom novcu a ne minus na računu) a i do ove krize je došlo zbog čiste pohlepe i štampanja papira bez pokriča jer se realno više nije moglo zgrtat novac na iole pošten način a i sam taj novac postal je svrha samom sebi jer imali vi 100 kuna u đepu ili 100 milijuna u banci možete jesti sa samo jednom žlicom i na kraju tak i tak ćemo svi završiti 2 metra pod zemljom

Tu se slažem, samo ne da treba biti hrana realne vrijednosti već i općenito ljudski rad!

B

Bobo

Guest
Medijski rat u svom punom jeku... Ljudi ocito vjeruju svemu sto citaju u novinama i cuju na TV-u. A ne razumiju da te pizdarije pricaju ljudi koji su si nalapali i vise nego dovoljno i njima je odjednom stanje u poljoprivredi dobro, sve dok si namjestaju zemlju u zakup i jos kojecega...

U mom selu ima ljudi dzabalebarosa i vise nego sto mozete zamisliti. Glavna kultura je duhan berley na malim povrsinama i tu svi imaju neku zaradu. Jedne godine ljudi trazili za 200kn 8h radnike i nikoga nisu nasli, a u 3 okolna sela ima najmanje 5 obitelji koje zive od socijalne pomoci i ne pada im ni na kraj pameti ici za novce raditi. Ljeni i nitko nece...

Sad tu citam kako ovaj pise: Plati ljude, jeftinije je... Kontam, tebe cu prvog zvat da mi u duhan dodjes raditi, pa cemo vidjeti hoces li se odazvati. Naravno da neces jer ti nije sila i imas svog posla. Istu pricu cujem i od ljudi koji neki klinac i rade i od onih koji ne rade nista... Ima i ljudi koji idu za novce raditi, ali ih je bolje izgubiti nego naci.

Ljudi, ne vjerujte bas svemu sto cujete na TV-u, radiju ili procitate u novinama, jer je to uljepsano stanje i daleko je od realnog stanja na terenu...

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
Dobre primjere si naveo BOBO, ali ima i gorih i nije to samo kod tebe tako to je svugdje u Lijepoj našoj!

Bobo kaže:
Kontam, tebe cu prvog zvat da mi u duhan dodjes raditi, pa cemo vidjeti hoces li se odazvati

Da, da, već se sprema k tebi,ali samo ako mu daš radno mjesto u hladovini, 200kn i gajbu pive GRATIS jer on to poštuje!

B

bok123

Guest
A jeste raspalili po - kontam-. On gleda stvari malo drugačije od nas.
Ja izuzetno cijenim povrtlare. Kada je berba, onda je ludnica. Svaki sat nešto znači, em je pokvarljiva roba, em si sagnut, em ne možeš sam, a ne dao bog da te leđa zabole ili da ti neki radnik ne dođe.
Zato sam za tehniku. Ako me čini neovisnim o drugima nema toga što neću nabaviti.
A pravog radnika, e takvog je teško naći. Pravi dečko i vrijedi.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
U poljoprivredi je najteže naći balans između potrebnog i luksuza. Kod kupnje vozila dobro svi znamo što želimo. Hoćemo benzinca ili dizela, hoćemo slabiji motor sa više opreme ili obrnuto? Da li je tako u poljoprivredi? Ma još malo konja, konji mogu vući teža oruđa, oruđa skuplja, pa stroj nije efikasan daj ponovo ovo i nanovo. Otvorio sam temu o otkrivanju traktora, mislio sam da će ljudi znati konkretno koliko im traktor košta po radnom satu, koji je vijek amortizacije, kako se isplačuju, koliko se kvare, koliko koštaju oruđa za pojedini traktor, da li taj traktor radi sa punim kapacitetima. Malo konkretnih odgovora a veliki stavka kod inputa. No vjerovatno svatko zna svoju kalkulaciju. I sve je uredu dok se pije za svoje novce, i dok postoje kapitalna ulaganja. No to je sve već uračunato u cijeni. Mene u večernjoj školi uće da treba konstantno smanjivati cijenu koštanja proizvoda, koliko je god moguće, ne zbog profita, nego zbog života, da te ne pregazi konkurencija. Ako tu nema balansa... Kako kaže moj profesor nećemo mi u EU, oni će doći u Vaše dvorište i tu će prodavati jeftinije, biti subvencionirane od svoje vlade kao proizvođač i kao izvoznik, a ovdje može dati i za gratis. Kad to odjekne u mojim ušima sve je jasno. Doći će netko, tko će biti plaćen da me uništi! A moja država, moj zaštitinik ima puno i vlastitih problema da bi mogla intervenirati. A vidit ću onda da li ću imati problema samo sa kičmom ili krovom nad glavom. Sve je dobro dok piješ za svoje novce!! A i tu ima kalkualcija da bude bolje i da dobiješ stroj gratis. No to je neka druga tema.

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
To što veliš stoji, ali opet generaliziraš stvari-nisu SVI poljoprivrednici u Hrvatskoj u kreditima do grla, ne kupuju SVI nepotrebne strojeve itd.-ima onih koji troše u skladu sa svojim mogučnostima, a ne željama ili snovima!
Svaki pametan kupuje veći i jači stroj kad se za njim pokaže potreba ili kad je stari dotrajao i više ne može obavljati svoju funkciju-ovo potonje(inicirano KAPITALNIM ul.) je najveći uzrok porasta kupnje strojeva unatrag koju godinu jer se godinama ništa nije ulagalo u mehanizaciju
I ja sad ne vidim nikakvu povezanost tvoji zadnjih par postova-ko da pišeš onak kak vjetar puše ili kak ti profesor u školi veli-prvo bi da se ne kupuju strojevi već da uposlimo i platimo ljude da rade ručno, a sad kažeš da će nam EU prodavati jeftino u našem dvorištu i da treba smanjiti ck proizvoda???-a jel misliš da je u EU manufakturna poljoprivredna proizvodnja? Da se ne kupuju skupi strojevi upravo u te svrhe o kojima ti učiš?
Najlakše je pričati-malo teže je djelovati!
A to što veliš za krov na glavom uopće ne treba brinuti pametnog, racionalnog i proračunatog poljoprivrednika jer je dignuo kredit za nešto što če mu olakšati posao i donijeti zaradu, a nije dignu za odlazak na more i nepotrebni i skupi novi auto! :|

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Od mojih postova napravi cijelinu. Tumači kako hoćeš 8) Voćari u EU uglavnom imaju staru mehanizaciju, po nekoliko desetljeća, tako kažu oni koji su bili osobno, tak kaže i profa. Vidim i ova farma kod slovenaca puna robota i betona. High tech farma :mrgreen: Ali podizanje takve farme ne opterečuje bilancu ;) A učinak je isti, mlijeko koje treba naći kupca.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
pajdo kaže:
A to što veliš za krov na glavom uopće ne treba brinuti pametnog, racionalnog i proračunatog poljoprivrednika jer je dignuo kredit za nešto što če mu olakšati posao i donijeti zaradu, a nije dignu za odlazak na more i nepotrebni i skupi novi auto! :|

da malo bacimo donekle konkretne brojke, svi su vidjeli šta sam ja kupio , trakotor , balirku, omotač, ........šta je sad bit u toj priči, bit je moja proizvodnja a to je da je meni puno jeftinije platit godišnju ratu kredita nego platit uslužno baliranje, jer kad i platim baliranje opet ne bi imao ništ u dvorištu, ovako po dosta povoljnijoj cijeni imam i baliranje i strojeve, a to ljudska radna snaga ne može napravit

sad malo neobaveznih komentara

što se tiče auta, nek se i to kupi, svako je gazda u svom dvorištu, ako ima mogučnost nek kupi i lexusa, svaka čast, i taj auto ima svoju vrijednost, jer seljaci isto rade da bi si kupili nešto lijepo , pa nebudemo sam kupovali gumene čizme i tačke, a radimo 365 dana u godini, u principu bi trebali spram svog rada imat podosta više od onog šta imamo, ko se s ovim složi ok, ko ne ne

što se tiče izjave da če nas konkurencija pomest, kako bi zvučala ova rečenica da neki seljaci rade na tome da pometu konkurenciju :!: možda zvuči pretenciozno i napuhano, ali poljoprivreda se radi zbog novca to je posao, težak ali nije nemoguč, samo treba imat kliker uključen

D

DADAC

Guest
Sve u svemu, izgleda da nam slovenci kupuju manevarski prostor za vraćanje starih i podizanje novih kredita, jer ulazak u eu po g. Svobodi nebude prije 2012. A nekak mi se čini i da se naši vođe malo hlade od ideje o galopu u eu.
Koliko je to dobro za nas poljoprivrednike? Nastavit ćemo svaki svojim putem kao i dosad. Dnevno odustaje 20 proizvođača od poljoprivrede i odlazi u proletere. Gotovo svakih sat vremena u ovako maloj državi nestaje jedno poljoprivredno gospodarstvo. Do kada??? Jel i tu cilj 200 bogatih obitelji kao što je bio cilj sa pretvorbom?
I za kraj osobno iskustvo: kupiš traktor, platiš čovjeku, čekaš tri mjeseca i onda saznaš da te od prvog dana laže i da je u blokadi.
Ima dana kada je sve naopako....

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
Ja mislim da nitko od poljoprivrednika ne kupuje strojeve da bi tjero zadnju modu već zato kaj su mu uistinu potrebni: nekad misliš kad nemaš stroj da bolje prolaziš jer ne trebaš plačat popravke i sl. a onda ti se dogodi da bi platio uslužno nekome da ti nešto napravi a kad ono taj već ima za dan dva ili tri unaprjed posla i di si onda(konkretno baliranje i omatanje sjenaže-a trava svaki dan gubi na hranidbenoj vrijednosti, pa ti vidi jel isplativije kupit zelenu liniju ili čekat i čekat) :?:

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
Kontam kaže:
Od mojih postova napravi cijelinu. Tumači kako hoćeš 8) Voćari u EU uglavnom imaju staru mehanizaciju, po nekoliko desetljeća, tako kažu oni koji su bili osobno, tak kaže i profa. Vidim i ova farma kod slovenaca puna robota i betona. High tech farma :mrgreen: Ali podizanje takve farme ne opterečuje bilancu ;) A učinak je isti, mlijeko koje treba naći kupca.

Čuj., mi danas praktički kupujemo mehanizaciju koju oni već imaju desetlječima!(nešto smo mlađa država od ovih s kojima nas uspoređuješ)
Hig teech farme nisam nigdje spominjao, jer farme koje odgovaraju našim OPGima nemaju potrebe za to-ljudi koji dižu i grade bilo kakve farme mogu svojim rukama zamijeniti robote, ali ne mogu pokositi svo sijeno i izbalirati ga i tu je razlika između skupih i nužnih ali skupih strojeva!Ionako jeftinih strojeva danas nema!
EU se uopće nema potrebe bojati i tu se slažem s BOGEC, već jednostavno treba ići razvojem na način da je profit uvijek dovoljno veći od troškova(dovoljno je za svkog pojedinačno relativan pojam)
A od tvojih postova je nemoguče napraviti cjelinu jer su kontradiktorni-pravi politikantski! :lol:

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
Kontam kaže:
BTW ovaj tjedan sam kupio 4 litre svježeg mlijeka. Moj doprinos Vama.
:D

Pa ovisi kako gledaš-kod mene doma prodaju mlijeko za 4kn/l i to ono netom podojeno, higijenski ispravno kao i kda preuzima mljekara, sa svim svojim kvantitativnim i kvalitativnim sastojcima i bez ikakvih prerada ikem. dodataka-prokuhaš ga istoji 2dana bez problema----to je doprinos itebi kao kupcu! ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
pajdo kaže:
Kontam kaže:

Čuj., mi danas praktički kupujemo mehanizaciju koju oni već imaju desetlječima!(nešto smo mlađa država od ovih s kojima nas uspoređuješ)
Hig teech farme nisam nigdje spominjao, jer farme koje odgovaraju našim OPGima nemaju potrebe za to-ljudi koji dižu i grade bilo kakve farme mogu svojim rukama zamijeniti robote, ali ne mogu pokositi svo sijeno i izbalirati ga i tu je razlika između skupih i nužnih ali skupih strojeva!Ionako jeftinih strojeva danas nema!
EU se uopće nema potrebe bojati i tu se slažem s BOGEC, već jednostavno treba ići razvojem na način da je profit uvijek dovoljno veći od troškova(dovoljno je za svkog pojedinačno relativan pojam)
A od tvojih postova je nemoguče napraviti cjelinu jer su kontradiktorni-pravi politikantski! :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=lDeZP_B1 ... re=related
Samo da nije ljubavna pjesma nego relacija poljoprivrednik - vlada ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
pajdo kaže:
Kontam kaže:
BTW ovaj tjedan sam kupio 4 litre svježeg mlijeka. Moj doprinos Vama.
:D

Pa ovisi kako gledaš-kod mene doma prodaju mlijeko za 4kn/l i to ono netom podojeno, higijenski ispravno kao i kda preuzima mljekara, sa svim svojim kvantitativnim i kvalitativnim sastojcima i bez ikakvih prerada ikem. dodataka-prokuhaš ga istoji 2dana bez problema----to je doprinos itebi kao kupcu! ;)
Znači stignem još kajmak pobrat i mlijeko popiti ;)

H

Helena

Guest
Kontam kaže:
pajdo kaže:
Kontam kaže:

http://www.youtube.com/watch?v=lDeZP_B1 ... re=related
Samo da nije ljubavna pjesma nego relacija poljoprivrednik - vlada ;)
To ti se zove čista psiho-politika :lol:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bio ja u nekom virtualnom svijetu, baš neki dan ;) I žali mi se jedan robot kako radi u gorim uvjetima nego crnac. Da radi više nego crnac, čak mi je rekao da je malo i ljubomoran. Pitam pa kako ti stroj ljubomoran? Kako je to moguće? Kaže on meni, gazda ima puno posla,nedjeljom odmara. Onda nedjeljom balirke i prednjokardanke idu van u život, idu u šoping, provode se, vrate se i sve govore kako su se lijepo proveli, a ja to slušam i prikovan za ovu konstrukciju nigdje ne mogu da maknem. Nemam niti jedan dan odmora a kamoli da odem na plavo more i lijepo sunce, da dobijem malo boje. Jel ti nebi bio ljubomoran? Ovo je tužna i istinita priča vurtualnog svijeta malog robota i prednjokardanki :|

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Kontam kaže:
Bio ja u nekom virtualnom svijetu, baš neki dan ;) I žali mi se jedan robot kako radi u gorim uvjetima nego crnac. Da radi više nego crnac, čak mi je rekao da je malo i ljubomoran. Pitam pa kako ti stroj ljubomoran? Kako je to moguće? Kaže on meni, gazda ima puno posla,nedjeljom odmara. Onda nedjeljom balirke i prednjokardanke idu van u život, idu u šoping, provode se, vrate se i sve govore kako su se lijepo proveli, a ja to slušam i prikovan za ovu konstrukciju nigdje ne mogu da maknem. Nemam niti jedan dan odmora a kamoli da odem na plavo more i lijepo sunce, da dobijem malo boje. Jel ti nebi bio ljubomoran? Ovo je tužna i istinita priča vurtualnog svijeta malog robota i prednjokardanki :|
:roll:

Najnoviji postovi

Na vrh