• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mehanička radionica za pile

Lumberđek

Novi član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
18
Gdje ima za kupit alat potreban za to (kljuc za kvacilo i blokator klipa)? Bez odgovarajučeg alata su prčkala vec 2 majstora koja nisu ništa napravila, a bas u nadi da imaju alat sam i dao nekom drugom da ju sredi.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,758
meni se jednom slično dogodilo, mjenjao prsten lančanika i kada sam vratio iz, ne znam kojeg razloga, probao na prazno, kad sam pustio gas odvrnulo se kvačilo i odletjelo, jedva ga pronašo u šumi, stavim ponovno i probam opet isto i opet se odvrne, kada sam treći puta stavio onda sam stavio i lanac i vodilicu...pod punim gasom uključio kočnicu i više se nije odvrtalo, što se tiče zvonjave, možda ti je otišao ležaj u zvonu?

Klip, ako nemaš alat, najjednostavnije je da skineš svjećicu i naguraš špagu kroz rupu u cilindar, naravno da treba ostaviti kraj da možeš izvući nakon obavljenog posla.

Lumberđek

Novi član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
18
Skeptičan sam oko špage, ona je ipak flexibilna. Nebi baš htio kemijat nešto sa improvizacijama, držim se one pošten alat - pošten posao. Potražit ću alat pa ću onda to sredit, hvala na savijetima!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,806
Probaj stegnuti udarnim ključem, bez blokiranja ;)

Šaraf za blokadu klipa je opasniji od špage...možeš probiti klip, a špaga je mekana pa bude sjela na veću površinu.

Kakav ti ključ za kuplung treba? Jonseredi, koje imam, imaju normalnu 6-kutnu maticu na kuplungu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,674
Upravo tako sa udarnim ključem ide glat, i odvrtanje i zavrtanje. Ako nema udarni ključ zatezanje ide kako je kolega "Ghost" opisao samo namontirati i zarezati na prvom rezu je stegnuto. Odvrtanje je teže bez blokade. Opasno je proubavati motorku na labavo zavrnuto kvačilo, kad se motorka gasi ili smanji broj okretaja zbog taktova se odvrće, to može nanijeti povredu opasnu.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,758
Probaj stegnuti udarnim ključem, bez blokiranja ;)

Šaraf za blokadu klipa je opasniji od špage...možeš probiti klip, a špaga je mekana pa bude sjela na veću površinu.

Kakav ti ključ za kuplung treba? Jonseredi, koje imam, imaju normalnu 6-kutnu maticu na kuplungu.
nemoj tako, ne može nešto fleksibilno bit bolje mego gvožđe u gvožđe
na husq novijim, na mojim 550, 555, 560 je ovako kao na slici, odnosno princip je takav da nema alat/nije potreban ili je skuplja pita već tepsija
11871_1.jpg
Upravo tako sa udarnim ključem ide glat, i odvrtanje i zavrtanje. Ako nema udarni ključ zatezanje ide kako je kolega "Ghost" opisao samo namontirati i zarezati na prvom rezu je stegnuto. Odvrtanje je teže bez blokade. Opasno je proubavati motorku na labavo zavrnuto kvačilo, kad se motorka gasi ili smanji broj okretaja zbog taktova se odvrće, to može nanijeti povredu opasnu.
ja sam naučio na teži način, srećom bez ozljeda ali izgubio par sati tražeći djelove po šumi

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,674
Za takav lancanik se napravi alat. Neku gedoru i sa vanske strane zavariti tri komadića recimo 6mm , molo ih pobrusiti da mogu ući u kvaćilo.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,007
Ja sam sebi složil na jednostavniji način.
Nema izrezivanja, nema varenja, samo malo brušenja.
Jedanput sam koristil i najvjerojatnije više nebum nikad pa zato nisam kupoval, a gedora starih ima....

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,007
Udarni ključ u kombinaciji sa tvrdom blokadom klipa garantira oštečenje klipa.
Takve stvari se nikad tak ne rade.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,674
Nepotrebna je blokada, jer udarni to odrađuje. Na h61 je 19 ključ, bez ikakvih blokada uvjek sam sa dva oštra udara odvrtao kvačilo. Jednostavno malo kompresija zadrži i ide. Kompresija dovoljno drži i za udarni ključ.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,806
Davno smo zaključili da je puno toga na YT netočno...ovdje se vide alati, pa je naglasak na tome ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,007
Ko god je imal udarni u rukama vidi sa ovog videa da je to prije snimanja bilo otpušteno.
Nije ni T napravil i otpustil je.

Najnoviji postovi

Na vrh