• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO standard F-400

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Motor Boxer ima ovakav filter od spužve, pa tako da taj filter može samo spriječiti muhe - mušice i eventualno lišće da ih motor ne proguta. Pošto je to motor za razne namijene i kao takav većinom dolazi bez uljnog filtra zraka. A to da proizvođač vodi računa kakav će filter staviti (zavisi od namijene), vodi računa da motor košta čim manje. Znači bitan je samo profit. Ako se takav motor ugrađuje na motokopačice ili n a neki drugi stroj (gdje ima prašine) , obavezno je potreban uljni filter zraka.

Naravno da utječe na trajnost motora, recimo kao ovaj filter sa slike propustiti će skoro svaku prašinu (kad se radi o mtk), pogotovu u prašini ima i pijeska (sitnog od kamena, pogotovo ako radi u kamenitom - vapnenastom tlu). Tako da ta prašina + pijesak dospije u cilindar i utječe na habanje karika i stijenku cilindra.

Najlošiji je ovaj sa slike. Malo je bolji na Loncinu G200, papirnati uložak + obložen spužvom.
Naravno da svaki filter treba čistiti, samo što tu u praksi i nije baš slučaj.

Svaki filter skuplja prašinu, tako da spužva će sakupiti najmanje prašine (jer je rijetka i propusna, najviše će sakupiti prašine papirnati uložak ali nije ni on svemoguć.
Dok će u uljnom filtru prašina se taložiti na dnu filtra u ulju.
IMG_20220309_105402[1].jpg
Tu dolazi ovaj uljni filter.
IMG_20220309_105428[1].jpg
Izmjerio sam dijagonalu motora, koja iznosi 35 cm i taman stane.
Za razliku od Loncina G200 koji je u dijagonali duži za 15 mm, i taman tih 15 mm bi moglo stvarati problem za montira nje na F400.;)
IMG_20220309_105511[1].jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
A zakaj svi misle da uljni bolje čisti, jer "se nikad ne zaštopa"?
Moj glas isto uvijek ide mokrom filteru zraka.
Baš sad sastavljam nekakav Tomos na mali Mio i razmišljam jel imam još koji takav, ako nemam onda bu nažalost moral iči onaj žičani

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Jeftiniji je za održavanje, definitivno (y)

blazkc

Član
Tu od
25 Ruj 2018
Poruka
26
Hm, ja sam pital za savjet jer sam prije na g -150 imal uljnoga filtera ! Ništ ne košta, samo ga oprati prije sezone i staviti friško ulje ! 😊🤔

Brgude, ova uljni filter za Loncin g 200 f koji budu stavili je istih mjera kao i zračni, tak da ne bi trebalo biti problema! Sutra idem po motora pa se javim sa slikom 😊. Uglavnom u Trgo agenciji u Cubincu kod Križevaca imaju taj motor sa četvrtastim uljnim filterom i mjere su u gabaritima ! Ja bum svoj uzel u Rakitju u AG Powertools ! Pozz

gasans

Član
Tu od
25 Ožu 2017
Poruka
51
Motor Boxer ima ovakav filter od spužve, pa tako da taj filter može samo spriječiti muhe - mušice i eventualno lišće da ih motor ne proguta. Pošto je to motor za razne namijene i kao takav većinom dolazi bez uljnog filtra zraka. A to da proizvođač vodi računa kakav će filter staviti (zavisi od namijene), vodi računa da motor košta čim manje. Znači bitan je samo profit. Ako se takav motor ugrađuje na motokopačice ili n a neki drugi stroj (gdje ima prašine) , obavezno je potreban uljni filter zraka.

Naravno da utječe na trajnost motora, recimo kao ovaj filter sa slike propustiti će skoro svaku prašinu (kad se radi o mtk), pogotovu u prašini ima i pijeska (sitnog od kamena, pogotovo ako radi u kamenitom - vapnenastom tlu). Tako da ta prašina + pijesak dospije u cilindar i utječe na habanje karika i stijenku cilindra.

Najlošiji je ovaj sa slike. Malo je bolji na Loncinu G200, papirnati uložak + obložen spužvom.
Naravno da svaki filter treba čistiti, samo što tu u praksi i nije baš slučaj.

Svaki filter skuplja prašinu, tako da spužva će sakupiti najmanje prašine (jer je rijetka i propusna, najviše će sakupiti prašine papirnati uložak ali nije ni on svemoguć.
Dok će u uljnom filtru prašina se taložiti na dnu filtra u ulju.

Tu dolazi ovaj uljni filter.

Izmjerio sam dijagonalu motora, koja iznosi 35 cm i taman stane.
Za razliku od Loncina G200 koji je u dijagonali duži za 15 mm, i taman tih 15 mm bi moglo stvarati problem za montira nje na F400.;)
U pravu si...delimicno,Ne znam kako postizes da se toliko prasine dize.Kad freziram uopste se ne dize prasina,normalno da je ima u vazduhu i vremenom se natalozi i zato treba prati i cistiti filter.A pesak su suvise velike i teske cestice da bi ih bilo u vazduhu u toj kojicini,,sem prilikom oluje i velikog vetra.I svaka spuzva se blago naulji i redovno pere ili menja jer nije skupa.U svakom slucaju podrzavam da je bolja i trajnija opcija uljni filter ali nije tako dramaticna razlika.Pogotovo kad neko kupi zamenski motor i vec je u trosku.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
To se slažem, njega treba kupiti drugog kak i spužvu koja se s vremenom raspadne.
Bez obzira na skupoču održavanja moj glas ide mokrom filteru zraka

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Mokri filter može biti i vodenasti, a to baš i nije dobro.
Zato "filtri di aria" (con olio)= Filter zraka sa uljem!😎

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ulje može biti i maslinovo, a jel dobro za namjenu u morkrim filterima :unsure:

gasans

Član
Tu od
25 Ožu 2017
Poruka
51
A zakaj svi misle da uljni bolje čisti, jer "se nikad ne zaštopa"?
Ko je imao uljni zna razliku,vazdusni izduvam i nema nesto mnogo ne cistoce ali u uljnom u istim uslovima i duzini rada bude nekoliko milimetara mulja na dnu solje.Puno bolje stiti,a samim tim i duze traje.To se pogotovo vidi na tomosovom motoru.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Prednost suhog - papirnatih ili samo spužvastom filtra zraka je u tome da se ne prlja (jako), to jest ne zadržava nečistoću - smeće i naravno prašinu (koje naravno nema) kod frezanja i motokopanja.
Osim ako se radi u pustinji.

I zato naravno te prašine nema u suhom pročistača zraka, jer završi u cilindru i samim tim omogućuje bolje podmazivanje stijenki cilindra.

Nagledao sam se cilindara koji su bili poboljšano podmazivani prašinom.

A isto tako sam se načistio taloga od "Zemljane prašine" na dnu filtra - sa uljem.

Iako te motokopačice i freze "NISU" radile u Sahari!

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Suhe papirnate zračne filtere koriste auti pa prelaze neki i po pola miliona kilometara uz redovitu zamjenu filtera.
Samo spužvasti "filter"zraka uopće nije filter.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne razumijem zakaj gotovo sva nova vozila (kamioni, radni strojevi, traktori, kombajni) imaju filtere s papirnatim ulošcima? Zakaj su napustili uljne, poglavito na turbo motorima?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Suhe papirnate zračne filtere koriste auti pa prelaze neki i po pola miliona kilometara uz redovitu zamjenu filtera.
Samo spužvasti "filter"zraka uopće nije filter.
Ti auti voze po asfaltiranim prometnicama, a motorna kopačica kopa i praši na zemlji, te istu mješavinu zraka i svih mogučih čestica noževi serviraju direktno ispred nosa fergazera. Za motornu kopačicu i frezu je uljni filter najbolja preventiva.
Kolega brgud je 100% u pravu.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Hvala kolega # plus! (y)

# draženhonda i # ZJ , vaši postovi i nemaju skoro nikakve veze sa temom, al eto i vašeg doprinosa.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Za mene je prašina prašina, bilo zemljana bilo cestovna. Stvar je neodržavanja strojeva, zato je se kolega majstor brgud nagledao izbrušenih cilindara.
Ja nisam rekao da uljni nije bolji, nego da suhi papirnati nije toliko loš koliko majstor brgud navodi.

• Like
Reactions: ZJ

Najnoviji postovi

Na vrh