Može li se podesiti nekako ovakav MIO motokultivator da plitko freza (5-10 cm najviše) s ovim motikama? Slika uzeta s neta za primjer.
@Tajo pajo
Hajde, nemojmo sad svi ajedno otkrivati novu frezu/motokultivator, jer postoji godinama, ma par desetlječa baš taj tip.
Nije mi poznato zašto nisi prvo potražio i pročitao korisničke upute uz taj jako dobar strojček, ali nema veze. Pitao si ovdje na forumu (linija manjeg otpora) i dobio budeš naše koje kakve odgovore.
Evo budem ti ja još malo, ovako totalno direktan, izravan.
Nisi naveo kakvu zemlju i u kojoj fazi imaš namjeru frezati na dubinu cca 5-10 cm.
Dakle ako ste po tom zemljištu koje ti sad želiš frezali hodali prethodno tjednima i mjesecima, pa ako je to "gorična zemlja" ilovača, tada moraš prihvatiti činjenicu da ti prvo i drugo i treče frezanje bude pošteno razdrmalo kosti i ruke. Tek dok ti tu zemlju nakon više prolaza po istim redovima malo "kultiviraš", tek tada očekuj "finoću" i "nježnost" u tom poslu. Istovremeno ti budeš, barem se ja tome sad nadam, učio i naučio nešto malo o vještini i načinu držanja ručki i "upravljanja samom frezom".
Ako budeš ručke držao grčevito i snažno i borio se protiv freze - najebo si. Ako ih budeš odmah držao onako ovlaš, ležerno, šeretski, opet budeš najebo, jer ti freza bude radila što joj se bude prohtjelo, kao neukrotiva ždrebica.
Nakon puno vremena provedenog u druženju s njom, budeš polako uhvatio "filing" da kad ti se freza bude počela ukopavati i vrtjeti noževe na mjestu, budeš joj malo podizao ručke u zrak, ali taman toliko da ona krene i ide dalje, ali da ne uđe u sprint i ostavi te kak' bedaka ukopanog u mjestu.
Ako pak ti bude još uvijek nekako "tvrdo", a freza imala tendenciju ulaženja u bježaniju, po površini zemlje, bez iole vidljivog kopanja, tada ti budeš nju malčice pritisnuo dlanovima na dolje, na ručkama, pa nek se ona prvo potrudi nešto malo pofrezati na tom mjestu, pa tek onda neka ide i malo dalje.
Dakle sve je to u tebi, na tebi. Ti si jedini koji mora i može uhvatiti taj "filing od posla".
Sve su te freze napravljene jednako, velikoserijski, pa jednom susjedu njegova radi i prede kao mačka, a susjed pokraj na istom terenu, sa svojom non-stop ima ratne igre. I sad tko je kriv, freza? Kak da ne bi, jedan je susjed ušao u štos, a drugi nije to je sve.
Ovo kaj ti je napisao kolega forumaš
@brgud ne da nije točno, točno je, taj kolega ne samo da zna s takvim strojem raditi, on ga zna i rastaviti, popraviti i sastaviti, on je dakle na jednom totalno drukčijem nivou u odnosu na korisnika početnika, koji prvo mora samo steči vještinu.
Hajde sad, nemoj me psovati i skidati mi s neba sve svece, nego probaj biti mudar i uči u štos.
I nas su boljele rukice, prsti i nama je ispočetka bilo gadno i zastrašujuće. Ne boj se, samo budi uporan. Na kraju budeš ako treba frezao i samo na 3-4 cm dubine i to bez dovarivanja "srca" na črtalek itd, itd.
S črtalekom si budeš i određivao dubinu, ali moraš sve to prvo redom naučiti.
To ti je kao da želiš postati romanopisac, a još nisi naučio abecedu, tako nekako, tim redom
S črtalekom i ručkama si podesi visinu, da hodaš iza freze, a ne da hodaš žabljim koracima i slično...