Kvačilo smo našteleli, makar samo teorecki, ali i to je nešto , slikice nekom drugom prilikom.
Nabasao sam na jedan mjenjač od F400. I prva stvar koja me je malo iznenadila a to su vodene brtve na pogonskoj osovini. Naime na skoro svima do sada sa kojim sam se susretao prsten vodene brtve bio je gumiran. Ali ovaj je sa vanjske strane metalni i jednim dijelom zarđavio kod osovine. A ništa treba otvoriti mjenjač i to sve izbiti van i nove vodene brtve.
Povadio sve vijke koji spajaju polutke mjenjača i obično se one odvoje (bez neke veće zajebancije). Ali ovdje nikako da polutka da se odvoji i sklizne sa osovine.😠
A ništa treba primjeniti drugačiji pristup problemu, sa vanjske strane isčupati kpl. prsten. Osovina uvijek zarđavi do semeringa i zato nije htjelo van. Ali nije to sve , nego je sam pakung drugačiji od uobičajenog, evo kako izgleda rastureno.
Nekako mi se čini da bi ovo mogao biti originalni mjenjač , po vijcima.
Prsten koji prvi ide na osovinu sa untarnje strane je gumiran, dok sa vanjske strane na njega dolazi semering. Desni pakung je kpl.
Na osovini gdje dolazi ovaj gumirani prsten, osovina je bila čista i glatka (bez ikakvih tragova ruzine ili tragova semeringa). Obično osovina bude ruzina da unutarnjeg semeringa. itd...
![IMG_20230606_131500[1].jpg IMG_20230606_131500[1].jpg](https://poljoprivredni-forum.com/data/attachments/57/57436-ddf66858166e716c62eccfefbdfc7fb1.jpg)