• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO standard F-400

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Najbolje ti je da sve ležaje staviš nove, onda si siguran.
I onda viljuške birača brzina provjeri kakve su , i ako su loše promjeni i njih i to je onda to.
Ovo je primjer poderane viljuške.
 

Prilozi

  • IMG_20210306_144234.jpg
    IMG_20210306_144234.jpg
    40.7 KB · Pregleda: 17
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
E da, još jedan problemičić... nema šarafa na dnu mjenjača za ispuštanje ulja, nego je umjesto šarafa nekad davno ta rupa popunjena nekakvom masom, koju sam ja naravno izvadio... Zna li itko točne dimenzije tog šarafa na dnu mjenjača koji služi za ispuštanje ulja?
Mislil sam na toga, donjega, za kojega si pital.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Čep sa magnetom ćeš teže naći, pa stavi onakav kakav je bio u originalu. Vilice to jako rijetko nastradaju (tako da te to ne bi trebalo) brinuti, ali lako će vidjeti ako je koja oštećena (onda bi je bilo dobro) zamijeniti. U tom mjenjaču je malo zubčanika, pa sami tim i manja mogućnost za stvaranje špene. Ono što se najčešće polomi u mjenjaču su: opruga koja zateže lanac, pokidaju se valjčići na lancu (kao na Mio 300, koji sam jučer rastavio) i onaj mali zubčanik (od rikverca - druge, na tvojoj prvoj slici) slabo se vidi. Sve ove tri stavke ako se dese , onda se to čuje i utječe na rad sa mtk.
Znači bilo koji od ova tri nabrojena elementa (ako stradaju) onda ne bi trebalo raditi sa mtk, nego otvoriti mjenjač i odkloniti određeni problem, dok ne bude veće štete.

Guglice utvrđivača dolaze na lijevu polutku, gdje izlaze osovine vilica van.
Semeringe na pogonskoj osovini očistiti i provjeriti da li brtve, po potrebi zamijeniti.
Taj ležaj za kojega si ustanovio da se ne vrti lagano, isprati - ispuhati, i ako i dalje zapinje mijenjati, isto vrijedi za sve ležajeve.

Brtvu stavi kakva je i bila. Za ulje treba ponoviti (iako je ) dosta puta pisano o tom. Bilo koje ulje 15W40 (najpristupačnije INA Super 3).

Nepotrebno citiraš postove na koje odgovaraš na zadnji prethodni post.
 
Tu od
5 Lip 2020
Poruka
83
Hvala puno na korisnim savjetima momci. :ppozdrav: Sada cu se nakaniti pa dobro sve isprati šamponima da vidim ima li kakvih oštećenih dijelova. Krhotina vidljivih oku nisam zapazio, ali svako malo neki ležaj koji se okreće - zapne. Zato ne znam moram li sve nove lezajeve kupovati ili ih mogu oprati od tih sitnih nečistoća?

Što se tiče vilica, ne vidim neka strašna oštećenja, ali izgledaju slično kao na slici što je gore iznad poslao jedan kolega... Nema odvaljenih dijelova ali ima potrošenosti.

Vezano za bubrežić... Skinuo sam sa interneta negdje 2 sheme mjenjača, ali me dosta zbunjuju. Nisam siguran je li ove sheme pokazuju isti položaj bubrežića kao shema koju je nacrtao kolega brgud.

Evo ako netko zeli pogledati pa da dadne komentar valjaju li te sheme.

Hvala @brgud na korisnim informacijama, ali jos uvijek me žulja pitanje čemu služe one rupe na desnoj polutci ako uzvrđivači brzina idu na lijevu polutku.
Je li one rupe trebaju ostati prazne ili uporno previđam neki dio koji ide u rupe desne polutke?

01-31-59-diagram.gif 01-36-48-diagram.gif IMG_20210306_183649.jpg


Evo slika moje desne polutke mjenjača. Strelicom sam oznacio jednu oprugicu utvrđivača brzine koja se tu nalazila zavučena dok ju nisam iščupao.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Krivo sam napisao, utvrđivali idu u desnu polutku, kako je na šemi.
Gledao sam ovaj moj mjenjač, koji nije kompletan i više puta ptetumbam kad tražim neki dio. Ovu najdonju oprugu nisi ni trebao vaditi.
Zupčanik br 6 je onaj koga sam spominjao u prethodnom postu, koji najprije strada.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Ovo je čep za ispuštanje ulja , navoj je 12x1,5, nemoj fosirati neki vijak ako nije odgovarajući navoj (da ne sjebeš) navoj na polutki.
Na čep tu dolazi još Al podloška.
IMG_20210306_174930[1].jpg
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,943
Čep je čep,a vijak,vijak,ako si primjetio taj vijak je proširen kao da ima podlošku baš radi boljeg brtvljenja.
Nikako nemoj vraćati ležajeve koji zapinju,ionako ti je to zanemariv trošak,cijene takvih ležaje su 30-40 kn,kad je sve rastavlljeno ja bi ih svakako zamijenio i to nekim kvalitetnim
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
M12x1,5 je fini navoj.
Normalni je navoj12x1,75.

Možeš čep omotati teflon trakom i onda ne treba brtveni prsten.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Možeš omotati vijak teflonom (po sugestiji ZJ).
Samo što ćeš na taj način zajebati postojeći navoj (ako uopće) postoji. Znači ako ideš na tu varijantu (sa vijkom) neodgovarajućeg navoja, onda ćeš i taj postojeći navoj sjebati.
Ali pošto si napisao da tog vijka uopće nema , nego je zasilikonirana rupa. Vjerojatno je već bila primjenjena varijanta (koju sugerira ZJ), čep se izgubio i onda se pokušavao zašarafiti vijak neogovarajućeg koraka, i zajebo se je navoj.

Bez daljnjeg trabunjanja, očistiti rupu od silikona i vidjeti u kakvom stanju je navoj, i ako je dobar (čisto sumnjam), staviti originalni čep.

Vida iz željezare ti neće odgovarati, jer nije isti korak navoja. ustvari mogla bi odgovarati , ako želiš zajebati navoj još više (nego što jest).

Opet da ponovim, vidjeti u kakvom je stanju navoj !:cool:
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
@brgud , ne izvlači riječi iz konteksta.
Rekoh da može obični vijak (ne mora biti čep-vijak, ako ga nema, s koničnim dosjedom za centriranje brtve), ali odgovarajućeg navoja M12x1,5.
Teflonom se namota navoj čepa radi brtvljenja, a ne radi neodgovarajućeg navoja.
Može se napraviti i plastična podloška od kantice za ulje, umjesto teflona.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Da, kako da ne! Samo što će takav vijak s a odgovarajućim navojem naći malo teže!
U jedno mom prethodnom postu sam stavio sliku čepa i kojeg je navoja.
Tako da ti nema smisla prepisivati!
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Smisla imaju postovi koji sugeriraju i što jasnije mogu opisati i savjetovati određeni problem o kojemu se raspravlja, i naravno da nekome mogu pomoći tko se prvi put susreće sa npr. mjenjačem Honda F400.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Ako je vijak M12 koraka 1,5 problem za kupiti onda iskoristi vijak od kotača od nekog automobila. Toga ima u svakom dučanu auto dijelova.
Ako ima slabo navoja onda si možeš pomoči konusnim čepom, a ako nema onda nareznicom na 14mm

 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
@MUHA , dobro si se sjetil za šaraf od kotača. Ja bi ga odrezal i od onog dijela iza navoja napravil firkant.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Znam da je takav navoj tam, a takav vijak je najlakše dostupan. Ako nigde drugdje na parkiralištu :hahah: Šalim se malo.

Ja doma imam sigurno orginal čepova s takvim navojem, a i samih vijaka, ma imam i nareznicu... a kome je problem može si pomoči na ovaj način. Odma ima i konus za brtvljenje bez pločice i podmatanja ;)
 
Tu od
5 Lip 2020
Poruka
83
Krivo sam napisao, utvrđivali idu u desnu polutku, kako je na šemi.
Gledao sam ovaj moj mjenjač, koji nije kompletan i više puta ptetumbam kad tražim neki dio. Ovu najdonju oprugu nisi ni trebao vaditi.
Zupčanik br 6 je onaj koga sam spominjao u prethodnom postu, koji najprije strada.
Brgude, počet ću sastavljat mjenjač. Molim te još jednom da utvrdim šta dođe u rupe na lijevoj polutci mjenjača ako na desnoj dođu kuglice i bubreg?

To mi nije nikako jasno. Rupe su simetrične i na lijevoj i na desnoj polutci. Ako samo u jednu idu utvrđivači brzina, šta dođe u drugoj polutci?
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Ništa ne dođe u rupu na lijevoj polutci , ako misliš na istu rupu u koju dolaze utvrđivač + opruge na desnoj polutci. Dođe samo vijak M8 (sa rupicom) kao odzračnik. Zašto ? Zato jer lijeva polutka može bit desna i obrnutu. Razlike su samo u rupi za ispuštanje ulja na desnoj (ali isto tako) na lijevoj postoji dio gdje se može urezati navoj (za čep ulja).

Polutke su identične, obe polutke imaju dvije rupe (veće) i dvije (manje).
Na lijevoj polutci na lijevoj rupi izlazi vratilo praznog hoda, dok je desna zatvorena (čepom), dok na desnoj polutci lijeva rupa je čep a na desnoj izlazi vratilo praznog hoda sa kronerina za pogonsku remenicu. Znači ovo se odnosi na veće rupe.

Isto tako imaju po dvije manje rupe. Na lijevoj polutci izlaze osovine vilica, jedna je sa semeringom dok druga je bez. Dok na desnoj polutci na jednoj rupi izlazi osovina vilice od druge (brzine) i rikverca, druga rupa je zatvorena (čepom) tu dolazi osovina vilice prve brzine.
Ona ne izlazi van kućišta jer ima samo jedan položaj. Znači da osovinu vilice prve brzine guraš u desno _prva brzina_, dok osovinu vilice druge guraš u desno za drugu , a u lijevo (izvlačiš) za rikverc.

Jel dosta!:geek:
 
Na vrh