S obzirom da sam završio planirani proljetni malo veći servis mtk, evo u kratkim (?) crtama što sam i kako napravio, možda nekom bude od koristi nekad.
1. Ispod mtk je uvijek bila fleka ulja. Skužio da curi na spoju stražnjeg dijela getribe i onog produžetka kroz koji ide osovina pogona za priključke. Otvorio i zamjenio dihtung, sad je suho. Nisam skužio da slini i na dnu, kraj osovine iskapčanja pogona. Za sad ostaje tako kako je, nije predramatično, ali mislim da ću se tim pozabaviti sljedeću zimu jer se otvara getriba i mijenja gumica s unutarnje strane.
2. MTK je kvrčao kod promjena brzine, sve se stalno vrtjelo u getribi, kod opterećenja se jednostavno zaustavio i motor je radio na prazno, kuplung se teško stiskao, u leru je lagano vukao naprijed. Skinuo sam poklopac getribe da vidim ima li se što vidjeti, tu mi se sve činilo ok. Kod vraćanja poklopca sam odlučio zamjeniti i dihtung.
Problem je bio u kuplungu. Odvaja se od mašine sa 4 šarafa. Unutra je sve bilo dosta masno i zamazano s više uzroka. Prvo što se raspao čep koji zatvara rupu kroz koju dolazi jedna osovina iz getribe i tu je slinilo ulje u prostor kuplunga. Zatim je kroz raspadnute plastične pikse osovine kuplunga ulazila prašina i voda. Čini mi se da je i na spoju motora i getribe isto ulazilo sranje izvana. Posljedično tome, zamastila se konusna lamela i zato je proklizavao pod opterećenjam. Nadalje, pukla je jedna kopča u unutarnjem većem lageru koji se nije vrtio i posljedično tome se lamela preko federa i pogon konstantno vrtio iako je bila stisnuta ručica kuplunga. Stavio novi čep, plastične pikse, konusnu lamelu, unutarnji veći lager i novi feder. Feder čak nisam ni trebao jer je nešto sitno kraći od novog, ali nisam htio riskirati. Nakon prvih par promjena brzina se isto čulo kvrčanje, laganije, ali se to ubrzo razradilo ili sjelo na mjesto, sad je ok.
Sajla kuplunga se i dalje stišće relativno teško, ali malo lakše nego prije. To je očito tako kad se feder stisne prvo na trećinu i onda ga još treba preko sajle stisnuti.
3. Malo sam počistio i podesio sustav davanja gasa, ima nepotrebno kompliciran preko dvije poluge spojene federom te neki sustav automatske regulacije. ACME mašina 8KS. Htio sam i malo smanjiti okretaje na leru, al s obzirom da si on sam djelomično regulira isti, za sad nisam do kraja zadovoljan napravljenim, bolje je, ali ja bi još niže okretaje na leru.
Nisam ga imao do kraja isprobati u praksi, ali mislim da bi to sve moralo fercerati. Kako je getriba bila dolje, obojao sam je sprejem (predlažem bojanje klasičnom bojom i špricom tko je u mogućnosti). Stavio nove naljepnice. Usput pošvasao i dva nosača ručki koji su pukli i napukli. U planu je još farbanje felgi, to ćemo negdje kasnije.
Eto, probao sam što kraće, izbacio sam bar dvije trećine detalja ;-)