ok...hvala na savjetima...
Zakljucak je da gume sa ripnama su vrlo vjerovatno dobre za recimo kamenitije terene tipa krš...
dok ako je u pitanju suma ili livada...gdje je mjestimice blato...ripna ko ripna nema neku ulogu u potezanju tereta...cak i kontra efekt ...po nekoj logici...vise bi se ukopavala...jelte?
nema mi druge nego prvom prilikom je zakacit i isprobat prvo praznu po livadi pa đir po sumi i tovarit pomalo..i vidjet sto se da izvuc iz nje.
Jos jedna tehnikalija....
posto kardanska cijev koja je na prikolici slobodna u dijelu gornjem....dali ona mora biti obvezno slobodna ili mora imat neki hod???
pitam iz razloga
sto je covjek od kojeg sam je kupio inace tokar i slozio je jedan nosac sa semeringom koji bi se trebao privarit ili ti pozavijat na nosecu kontrukciju u predjelu nozne kocnice u onom uskom VE djelu .
e sad njegova nakana je bila da taj se semering navuce na kardan i sluzi da kardanska cijev uvjek bude u istoj regulaciji ...odstojanju...nuveluda ne visi popodu kada se otkaci prikolica .
ako me shvacate....naravno tehnicki je dobro izmjerio da kad se prikolica zakaci na kultivator i spoji na kardanski izlaz bude ne napeta znaci u istom je pravcu sa izlazim.
on nikad nije stigo taj dio priheftat jer ju je u meduvremenu odlucio prodat
mene zanima posto vidim da kardan ima ima i na ulazu u prijenos prikolice i u ulazu na kardan na kultivatoru spojeve tak izvedene da su oni gibljivi..
dali bi ja ucino sto lose kada bi tu cijev fiksirao sa tim semeringom????
osobno mislim da nebi.
jer kada bi cijev imala fore da plese na spoju kardana...onda bi potrgala zubcanike...ili je to sasvim nesto drugo u igri.
ponavljam nisam tehnicke struke pa mi svasta pada na pamet.
valjda bi ovi u progresu izveli vec nesto da se ta cjev ne vuce po podu kad se otkaci sa kultuvatora ..ili je to samo previd nekog od konstruktora??