• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Znači, motokultivator Grillo, motor Lombardini LDA451, proizvodnja 1979ta.
Prva generalka 1989-90te.
Druga negdke 2006-7, ne znam točno.
Nakon druge brat išao frezati vrt i nakon 4-5 sata rada (ne u komadu nego od generalke) lom radilice. Kad se motor rastavio vidio je da su uljni kanali u radilici bili začepljeni nečistoćom.
Nisam nikakav stručnjak za mehaniku ali mislim da su trebali biti očišćeni prilikom popravka.

Nakon toga je otac vijećao što napraviti (kupiti komplet novi MTK, novi motor ili popravak starog motora) i na kraju je kupio novi DMB-ov motor, koji je došao sa filterom.
A stari motor u ormaru čeka bolje dane.

Da, moguće da je dio uzroka i u (pre)dugim intervalima izmjene ulja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne, nego stvori katran i čepi kanale...ali ti to znaš, pa zafrkavaš...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Ako je dva puta rađen motor i ako je to radi isti likson. Uzrok je NE očišćen kanal na radilici kojim se podmazuje klipnjača na radilici?🥴

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kanale nikad ne začepi prije generalke ..uvjek poslje..ja to znam.

i ne guraj mi rijeći u usta jer mi još nisi u glavi,cc

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Lako je nama sad raspredati jel majstor očistil ili nije i kaj je očistil i zbog čega je pukla.
U pravilu smeče ako ostane u kanalima tam i miruje do sljedeče generalke.
Ako ga ulje djelimično i ispere, a to je nikad, ostaju vidljive ozljede na ležajevima i kliznoj površini nakon rastavljanja a to neznamo jel bilo-

A od kud znate da nije nacikla pa ju nije dobro oko pregledalo.
Kao ovu koja ima interesantan šprung.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
A jebi ga, i doktoru ponekad umre pacijent zbog lijeka.....

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Indikator ulja omotao kudeljom. Kudelja izišla u leteći. Leteći zacvikao. Klipnjača razbila kučište.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Pa taj je motor zaslužio časnu mirovinu i novog zamjenika, ako se vratimo na početak teksta, bilo je par generalki motora. A bile su da budu što jeftinije za gazdu i što profitabilnije za majstora. Da gazda malo plati, a majstor da malo radi i puno zaradi. Danas se na ovim našim prostorima jedako tako ponaša večina naših ljudi.
Da motor je rauban i izrauban, majstor je sfušario i pobrao lovu. Ne znamo da li je imao kratki rok i niski buđet za generalke... Ali da se ne počiste kanali u radilici čisti amaterizam...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Kanale nikad ne začepi prije generalke ..uvjek poslje..ja to znam.

i ne guraj mi rijeći u usta jer mi još nisi u glavi,cc
Ma da , jer prije generalnog remonta (ako se tako može nazvati?) taj motor nije ništa radio i nije se vrtio tako da se nije ni moglo skupiti špene u taložniku u radilici. Znači da se kiselio na nekoj stalaži. I kao takvom NIJE bila potrebna nikakva retifika!😆

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Taložnik :unsure: interesantno ime za dio kanala kroz koji je bušeno.
Mislim da mu to nije svrha.

Za uspješnu generalku majstor je uvijek zadnja karika u lancu koju na kraju mušterija vuče za rukav i okrivljuje za bilo koji nedostatak koji se pojavi u tom zahvatu.
Ovi svi ostali su nebitni.

• Like
Reactions: ZJ

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Svrha ili NE svrha, tu se nataloži špena pomiješana sa uljem kao vezivo. A i svakako je bolje nego da ide na ležajeve.😒

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
koliko vas tu mudrijaša je otvaralo takvu ili sličnu radilicu i čačkalo kanale za podmazivanje ?

mogu komentirati onu kudelju ?-nema šanse

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
koliko vas tu mudrijaša je otvaralo takvu ili sličnu radilicu i čačkalo kanale za podmazivanje ?
Ja sam samo na televiziji videl kak radilica i kanali na njoj izgledaju pošzo sam i ja jedan od mudrijaša.

Najnoviji postovi

Na vrh