• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pumpe za navodnjavanje

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,668
Honde su samousisne, barem je takva moja. U nju se samo ulije voda u njezino kučište (cca 5-6 litara vode), a ona sama povuče vodu. Treba joj 30-40 sekundi da povuče vodu sa 6 metara dubine. Njoj ne treba usisna košara. Kod te Tomosice mora usisno crijevo biti puno vode da bi ona mogla povući. Ako se to može riješiti nepovratnim ventilom onda ok, bude vukla.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,974
Ne radi se tu o "sili povlačenja".
Atmosferski pritisak "tjera" vodu "u visinu" ako je u cijevi podtlak,!
Hm, ovdje se radi o jedinici bar i svi hidraulični pritisci se mjere baru, i na ti ne utiče atmosverski pritisak jer je zanemarljivo mali .Atmosferski pritisak je i milibaru.
Sve je to lijepo obrađeno u hidrauličnim sistemima, voda pripada istoj oblasti samo je razlika u vrsti tečnosti.
Ali dobro samo mi nađi u praksi koja pumpa povlači 10 metara tj, da to praktično izvede.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,569
Da, ali ima injektor (isto kak i pr meni), a bez njega ni ta nemre više od 7...8m, jer "puca stupac vode".

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,185
Honde su samousisne, barem je takva moja. U nju se samo ulije voda u njezino kučište (cca 5-6 litara vode), a ona sama povuče vodu. Treba joj 30-40 sekundi da povuče vodu sa 6 metara dubine. Njoj ne treba usisna košara. Kod te Tomosice mora usisno crijevo biti puno vode da bi ona mogla povući. Ako se to može riješiti nepovratnim ventilom onda ok, bude vukla.
Takva je i moja, zato sam izbjegavao tomosice

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,551
Da, ali ima injektor (isto kak i pr meni), a bez njega ni ta nemre više od 7...8m, jer "puca stupac vode".
Gde piše da se na Tomosicu nemre ugraditi injektor umjesto usisnog sita da se spriječi pucanje?
Definitivno je svakoj lakše gurati nego vuči ali za silu se svašta more iskemijati.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,668
Motorne pumpe nisu preveč skupe. Mislim na kineskinje. Četverotaktne, samousisne. Tomosice su manje-više za muzej. Da su tako dobre sigurno bi se i dalje delale ili bi ih kinezi kopirali. Čemu zmišljavati toplu vodu, ako za zalijevanje nije potrebna. Imam Hondu, ali imam i Villagerku koja isto tako odrađuje posel i to godinama. Započeli smo raspravu, a zapravo ni ne znamo sve potrebne podatke kaj se hoće napraviti. Puniti bazene na vrtu koji je 250 m od hiže i onda iz njih navodnjavati? Ako je tako zbog čega se onda pumpa odmah direktno ne spoji na sustav za navodnjavanje? Ako ga ima? :unsure:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,551
Tomosice su manje-više za muzej. Da su tako dobre sigurno bi se i dalje delale ili bi ih kinezi kopirali. Čemu zmišljavati toplu vodu,
Paaaaa, ponekad se i ja priupitam čemu zmišljati toplu vodu pa se zmišlja na preostalim muzejskim primjercima.
Hondu može imati svatko, ali tomosicu baš i ne ;)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,668
Nekad sam imal MIO standard frezu 350 sa dvotaktnim motorom. Par puta je delala, ali dok je trebalo onda joj se nije dalo. Prodana i kupljena četverotaktna,isto MIO standard sa Hondinim motorom. San snova. Nikada problema, palila od prve. Isto tako, imal sam i motornu špricu sa Tomos motorom. Mislim da je bil UMO 4. V goricama sam ju hitil vu sedmi red dok nije htela vužgati ili je krepala dok se zgrijala. Prodal sam ju nekome poštaru koji je rekel da ima iskustva i znanja za popravljanje Tomos motora. Onda sam kupil Stihlovu 400 koja dela još i dan danas. Ja sam inače ljubitelj muzejskih primjeraka, ali pod uvjetom da delaju, pogotovo onda gda se to od njih najviše očekuje. Da, valjda sam ljubitelj iz jednog dobrog razloga. Nema se za kupovinu nove tehnike i tehnologije. :ppozdrav: ;)

Posljednje uređivanje:

dkalat

Član
Tu od
20 Velj 2022
Poruka
31
Isto je i kod mene bila neka tomos pumpa pa kasnije uzeo ruris 7.5 KS preporodio se...

Na vrh