• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MTK Labin SS strižna kosa

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,715
Ovo je kosilica za travu. Imaju i malčer 60cm, koji radi.
Naglasak je bil na vozičku.
 

okac7

Novi član
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1
Pozdrav svima!

Novi sam na forumu,evo vec nekoliko dana citam i pretrazujem. Hocu da kupim
kosilicu (prevashodno),treba mi za vocnjak i nesto jos livade.Vidim da razlika u cijeni ovih manjih motokultivatora i kosilica nije velika ,a trebala bi mi i prikolica. Nasao sam jedan oglas za novog Labin mondijala, pa me interesuje vase misljenje
posto sam totalni laik, a cini mi se da su ovi labinovi uredjaji dobri,
Zahvaljujem unaprijed za svaki odgovor i savjet!


Link http://www.pik.ba/artikal/14742335/motokultivator-labin/
 

draza

Aktivni član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
334
S obzirom da za SS imam takvu veoma sličnu kosačicu (proizvod IMT Boljevac) sa takvim malim perajima, postavlja se problem košenja visokih trava jer se nakon košenja prvog reda trave, iste se ne zabacuju ka unutra, tako da u sledećem redu dolazi baš sa strane gde je već posečena trava iz prvog reda do nagomilavanja trave i sa tim se javlja kao posledica neposečena trava u sledećem redu, pa onda se zaustavlja mašina radi ručnog izbacivanja gomile trave i tako jovo na novo.....
 
Posljednje uređivanje:

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,377
Ove hakirike sa strane kod nas niko ne koristi,prvi ja. Imao sam dosta problema sa njima u kosevini. Jednostavno skines ih i kosis kao covjek. Kosim travu visoku do metar,gdje i rotociona kosilica Sip 135 staje.
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ja na svom labinu imam onu originalnu labin kosu sa narandzastim poklopcem plasticnim. Uvijek me je mucila kosevina...los prenos ima. Kada sam pozajmio jednom od kolege IMTovu kosu tek sam onda vidio sta je kosnja. Rikverc spora i po gasu samo picis, i sa losim nozem kosi ko ludo. Labinova i sa novim kosi lose. Probavao sam staviti ona peraja sa strane...imam nova originalna sa te kose nikad koristena. Kad ih stavim...tek je onda muka i jad kositi. Mota se trava oko njih...zapinju svugdje ma jadi.


A opet sa druge strane volio bih nekako nesto napraviti sa strane kose da samo malo odmice travu unutra pa da novi red kosis ko covjek...ovako uvijek moram buraza maltretirati da ide ispred ili iza mene i sklanja travu.
 

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,377
Zasto ne kosis brzim rikvercom,kod nas niko ne koristi spori rikverc za kosevinu. Jedino jedan stariji covjek koji ne moze da trci za mtk.
Meni nikad niko nije sklanjao travu,a svasta sam kosio.
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
ne kosim jer kao sto rekoh prenos kod ove originalne kosilice je na klackalicu ne na rotodisk kao kod imtove.

em je sporiji noz em se pomjera neka 2 3 centimetra manje lijevo desno od originalne kose...pa kad je jaca trava ne moze kako treba ni u sporoj da pokosi
 

Deex

Član
Tu od
1 Ruj 2012
Poruka
62
Imam takvu kosu i nisam bas prezadovoljan, sto se tice kosenja ona odradjuje svoj posao veoma dobro ali sedeti na tom sedistu mozes samo po ravnom ili niz brdo. Dok vidi malo brda moras pripomoci i pogurati jer ti tockovi idu po otkosu pa proklizavaju. Sledeca mana su vibracije, trese toliko da ni po ravnom ne pozelis sesti u to sediste. I poslednja mana su gume (verovatno od rucnih kolica) koje se probuse na strnjiku malo deblje trave.
Uglavnom meni ta kosa odradjuje posao, ja se polako setam pored nje, desnom rukom pridrzavam motokultivator da ga odrzim na pravcu a levom ceskam nos, uvo, zadnjicu itd...
Uvek se svakom od nas cini da je bolje nesto sto nemamo od onog sto imamo i koristimo pa sam zato i napisao da nisam bas prezadovoljan sa njom.
Najbitnije je pronaci odgovarajuce gume sa bar 4 platna za tu kosu, i da nemas velike bregove za kosenje, sve ostalo ona radi prilicno dobro. :drink:

E jos da dodam, posto je kod mene labin sa okretnim ruckama (koje su inace nesto duze nego stabilne) ja sam morao produziti cev za prihvat na motokultivator, produziti kardan i pomeriti sediste. Kad svemu tome dodas i troskove oko guma ipak se postavi pitanje isplati li se sav taj trud ili je bolje kupiti imt kosu za velikog labina i kositi kao sav ostali svet.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,377
Ja bi za ovo dao u vrh glave 600 KM (300 eura), a ostalo dao za doradu,gume od male kosilice, novo sjediste i tako. Doduse ovo kod mene bi moglo kositi samo u jednoj njivi jer je u ostalim zaista velika trava da zna labina sa obicnom kosom dici od zemlje.

Za kosenje manje trave bi islo sasvim solidno.
 

Monteniga

Član
Tu od
8 Lip 2013
Poruka
56
Danas kosio malo vise od pola hektra livade,trava ogromna ponegdje i preko metar i dosta polegla. Ali pokoseno dobro,sto bi rekao moj drug centimetar ispod zemlje [emoji1]
Nego primjetio sam nesto. Imam dmb kultivator,sve je isto kao labin od 10ks a pogon kose od imt. I sa tom kosom dosao mi jedan noz,crveno ofarban na svakoj plocici ima utisnut imt grb. Ja sam kupio tu u lokalnu prodavnicu jos jedan noz novi za 17e. Medjutim. Taj novi noz nista nevalja,krive se plocice krivi se citava letva,ne kosi dobro. Dok ovaj od imt kosi ekstra,nekrivi se. I sve danas kosio sa njim. Nimalo se nije istupio. Pa eto moje neko iskustvo bolje je ako se moze naci i kupiti taj noz sa imt grbom nego ovi drugi koji nizasta nevaljaju.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,377
Ma ne mora znaciti da su svi IMT- ovi nozevi dobri. Ja obicno uzimam samo zilete i nitujem ih. Imam cetiri noza i poderu se za dvije godine.
 

draza

Aktivni član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
334
Ove hakirike sa strane kod nas niko ne koristi,prvi ja. Imao sam dosta problema sa njima u kosevini. Jednostavno skines ih i kosis kao covjek. Kosim travu visoku do metar,gdje i rotociona kosilica Sip 135 staje.
Skinuo sam "hakirike" (tj. peraje) i opet imam isti problem tj. gomila se raznorazna mešana visoka kako gde trava na IMT kosi, pa stanem i idem u rikverc, stanem, podignem kosu u vis radi zbacivanja trave sa kose..... i tako na svakih metar do dva opet isto gomilanje...... stvarno mi se sve to smučilo i iznerviralo.....

U iskušenju sam da se odreknem te kose i preorijentišem na ovu rotacionu kosilicu koja em lepo kosi, em lepo zabacuje travu u sredinu, em ne zastajkuje...... samo kad bi imao odgovarajući priključak za SS.

Razmišljam da bi rešenje problema trebala biti ugradnja veće i više "hakirike" u odnosu na original nešto slično na ovom u drugom delu snimka počev od 2 min i 19 sec na youtubeu.

Šta mislite o tome?
 

draza

Aktivni član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
334
Ne razumem - ne kužim.

Nema nikakav teg na kosilici.

Zašta bi trebao biti teg na kosilici i koja mu je funkcija?
 

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,377
Teg pritišće kosu ka zemlji i ne diže je, jer svako manje dizanje noža ima za posljedicu nakupljanje već pokosene trave.
 

draza

Aktivni član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
334
A kako da postavim teg?

Na koji deo kose? Koliko mi se čini, nema gde da se postavi teg na kosilici........ Neću zavariti nikakav držač tega na kosilici.....

Kojeg oblika teg?

Težina tega? Gde naći?

Drugim rečima, mnogo je veći problem naći odgovarajući teg.

Čak i kad bi se teg napravio od betona i samo naslonio tj. nalegao na krajnja oba kraja kosilice, treba osmisliti i napraviti desni i levi-inverzni drveni kalup radi oblikovanja betona sa krivudavim kanalom u betonu radi naleganja na kosilici.

Lično mislim da je kosilica dovoljno teška....... problem je u tome što pokošena trava ne pada u sredinu među točkove tj. pada na nekošenu travu i to je razlog što u sledećem narednom redu košnje najčešće javlja problem gomilanja trave na kosilici baš na toj strani gde je već pala pokošena trava a tu je najteže utvrditi granicu (nije prava linija, već krivudava zbog raznoraznih drveća u voćnjaku) između pokošene i nepokošene trave jer se ne vidi zbog pokošene trave koja je pala na nekošenu travu.. a ima dosta polegnutih nekošenih trava na voćnjaku usled jakih vetrova, kiše, gaženja,..... odnosno drugim rečima nije mešana raznorazna trava uspravna (okomita) na gore..... Originalna "hakirika" je veoma mala tj. kao da je kosilica namenjena za košenje niske trave......

Napomena: kao da primećujem da bez "hakirike" sa samo ručnim gasom skoro do kraja ide malo bolje (sporohodno, najveći broj obrtaja na kardanu kojom se pogoni kosilica) ali da li ima smisla forsirati tako motor uz povećanu potrošnju dizel-goriva i upropastiti motor pre vremena?
 
Posljednje uređivanje:

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,377
Imas original teg za tu pricvrscuje se na vratilo kose ispod onog lima, gdje na vratilu ima zavarena matica gdje se uvrce saraf. Težak je negdje od 20-30 kg i kod nas košta oko 50 eura, a možda se izlije od olova. Ja kosim sa SS sve moguće trave, samo što je kod mene namontirana strizna kosa od gorenje mute.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
nema sreče s tim malim strižnim kosama , naročito ako je trava spetljana i velika , uvjek uz tebe mora biti netko s grabljama da pomogne ..
 

Najnoviji postovi

Na vrh