• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mtz 52-82 (popularni BELARUS)

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
Savo mislim da kolega brka ručice za kardan sa ručicom sa leve strane pod sicom ta mora biti okrenuta prema napred da kardan radi ali se uključuje kod ugašenog traktora .
Ljudi hvala sad kužim ta ručica očito oslobađa neku kardan ili uključuje i pogon preko kotača nezz. Ali opet mi je bio problem i ta ručica koja uključuje kardan na stražnjoj desnoj strani ima kao neki amortizer. Meni je bilo čudno što kardan se vrti non stop bez obzira dali bio uključen ili isključen.Znam da vrtnju može uzrokovat kolanje ulja po mjenjaču ali on je non stop zategnut ne možeš ga zaustavit rukom. Ali stvarno sam našao jednog rusa 82 za 35000kn 83 godište traktor izgleda odlično nigdje izubijan mjenjač sređen, gume zadnje nove 18.4 34 ručna kočnica i kočnice dobre ali je 180km od mene. Prošao sam čitavu Slavoniju i nagledao se svako jakih traktora ali potrebna su dodatna ulaganja. Jedan po solidnoj cijeni od 23000 kn trebaju mu gume zadnje te treba sredit elektriku pregledat mjenjač te nekako svakako složit ručnu kočnicu jer bez nje na brdima ne mogu biti i složit instalaciju te je još 240 km od mene a prijevoz je papreno skup. Ljudi ako znate da neko prodaje u blizini Varaždinske županije slobodno pišite.:smile:

Ili molim vas ako može neko poslikat te ručice i stavit opis za što šta služi jer sam stvarno naviko na T-40 koji je po meni solidan traktor ali nije za mene više pošto bi ga rasturio tarup. I ako može objašnjenje za čeg služi ona 4 ručica od hidraulike koja ne ide direkt na razvodnik hidraulike nego kao neki ventil koji nezz za čeg služi. Unaprijed oprostite što pišem 2 posta ali u jednom mislim ne bi bilo pregledno :(happy)::(angel):

Posljednje uređivanje od moderatora:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
bio blizu mene jedan imt 5106, u subotu ga vidim na vučnoj službi........tražio je 30 000kn, al vjerujem da je otišao i za manje........

nemoj samo nigdje žuriti da 35 000kn baciš u vjetar, ako nešto i nađeš, slikaj i postavi ovdje, da ti savo kaže što nevalja i jel se isplati kupiti, a ima i drugih što se kuže.......pa će ti otvoreno reći

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ili molim vas ako može neko poslikat te ručice i stavit opis za što šta služi

Ta ručica što kažeš da ima na sebi amortizer ti je uključivanje-isključivanje kardana
Dole ispod nogu ti je odabir režima rada kardana , preko mjenjač ili preko motora
Naprijed-mjenjač.sredina-neutralno.nazad-motor
E kada odabereš režim onda na gore pomenutu ručku pališ i gasiš kardan , dok ubacoješ donju ručku za odabir režima normalna pojava je da kardan zakrči ali ništa strašno , ako ti ti smeta odaberi pri ugašenom motoru
Kardan i kada je isključen obično nemožeš okrenuti rukom jer ima kočnicu , i to nemora da znači jer i tu se podešavanjem mogu igrati razne igrarije

Ona četvrta ručica ti je zabravljivanje zadnjeg cilindra i još jedna mogućnost ''olakšavanja'' priključka ali o tome drugi put
MTZ je prilično jednostavan traktor za rukovanje , po meni jednostavniji i od T40

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
Hvala Savo vidim da si i po drugim forumima te da stvarno imaš iskustva i znanja. Sad si mi riješio dilemu jako bitnu ali gdje se onda prebacuju okretaji kardana ako nije to pod sicom i ručica koja ide na stražnji desni gornji ugao mjenjača gdje bi se onda ta polugica ili što već nalazilo? Većina Slavonaca ili bilo kojih drugih ljudi imaju te starije ruseve prvenstveno za šumu pa su izubijani vareni i slično te su u katastrofalnom stanju. Kažem našao sam tog jednog 82 od ne znam koliko traktora sa kojom je čovjek radio samo ali samo poljoprivredu i izgleda ko iz trgovine samo je naravno 83 godište pa je boja sama po sebi pobljedila što nije toliko važno ali nigdje nije niti udaran ništa jedino ako ga i idem kupovat pošteno ga probat jer ovo na prvi pogled izgleda odlično ali treba njega stavit do radne temperature pa vidjet šta onda kaže.
Jer 35 000kn nije baš mali iznos za traktor koji je ušao u 4 deceniju svoga vijeka. U slijedećem postu stavit ću fotke njega pa napiši svoje mišljenje!

picture share

windows 7 screen shot

A gledo sam i ovaj traktor sa slike http://www.njuskalo.hr/image-bigger/ostala-gospodarska-vozila/mtz-82-slika-21430053.jpg ali to je bilo slikano 2 godine prije nego što je bio na prodaju a sad je u katastrofičnom stanju jedino što je novo na njemu su prednje gume 11.2 i ništa drugo ostalo je sami lom. I bilo je još nekoliko ali ne da mi se vas više opterećivat.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Kiki ručica za prebacivanje 1000/540 okr/min kardana ti je ispod getribe na dnu getribe ima malo kušište sa vilicom za prebaciti sagneš sa i budeš videl .

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
isti kao što je moj bio, samo moj je prodan za duplo manje novca.......neznam kakvo je stanje, al malo mi je puno 35000kn za njega.......ovako na oko neizgleda loše.......a nevidim ni da slini na prednjoj vuči.....gume su još dobre, jer računaj da su ti zadnje oko 1000€ obje, a prednje oko 250€.......

realno cjena po meni bi bila 1000€ niža od navedene, ako je u ekstra stanju........

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
Gume zadnje su nove prednje su još na 50% koliko sam ga obišo vidio sam da nigdje ne curi. Mjenjač nema lokera i osjetiš svaku brzinu kad ubaciš nema pogađanja kao kod većine i da neznaš dal je ušo ili nije. Ali pogledaj cijene da su takvi traktori isto oko 20-30 tisuća ali treba na njima dosta radit jer rijetko koji gazda nije ukrko ga u šumu i nešta svijo ili su motori te mjenjači u katastrofalnom stanju.Čovjek prodaje ovaj traktor jer se prestaje bavit poljoprivredom također i kombajn. Ostavio je za sebe malog štore 402 i kaže da će mu biti dosta za po vrtu i nešto za stoku sitnog zuba.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
jesi se baš odlučio za rusa MTZ ili imaš u vidu još neke traktore?

cira92

Član
Tu od
11 Sij 2014
Poruka
368
Taj traktor sa slike vredi 3000e e sad ja neznam koliko je to u vasoj valuti... Pa samo zadnje gume mu vrede 1000e budimo realni...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
to je 22500kn, a on traži skoro 5000€........bolje onda još pričekati pa uzeti malo noviji, a za 6000€ ima LTZ-ova starih 10tak godina sa oko 1000 sati rada.......iako je MTZ bolji i kvalitetniji........ipak je malo pretjerao.......

mzilja18

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
440
Ovih dana bio u Mađarskoj i kupio za Belarusa nove zadnje gume(15,5-38).Gume su radijalne original ruske.
Plačene 5100 kn obje , sa montažom. Uz njih sam dobio i nove zračnice.
Cijena je takva jer sam ih kupio bez PDV-a.

cira92

Član
Tu od
11 Sij 2014
Poruka
368
Taj sa slike NE vredi 5000e!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ali 3000-do plafon 3800 vredi... Preko toga ja mislim da nevredi ni evro!!!

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Ovih dana bio u Mađarskoj i kupio za Belarusa nove zadnje gume(15,5-38).Gume su radijalne original ruske.
Plačene 5100 kn obje , sa montažom. Uz njih sam dobio i nove zračnice.
Cijena je takva jer sam ih kupio bez PDV-a.

kako is prošao preko granice???? nitko ništa nepita?

to je malo novaca za vanjske, unutrašnje i montažu.......zračnice i montaža kod nas su preko 1000kn..........a guma najjeftinija je bila kada sam ja gledao, sa 6 platana, 3600 ili 3800kn ako se dobro sječam........

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
Ljudi dragi ovakvo je stanje,ja sam pošten i po meni čovjek je pošten traktor je od mene 180km sreća imam prijatelja koji će mi ga dovesti za 300€ od tog mjesta a to je uračunato u cijenu probat ću se dogovorit sa čovjekom da mi još pusti toliko da platim prijenos to je nekih 100€ ili u stvari da mu iskeširam 30000 kn što je po tečaju 4000€ Prošao sam već preko 2000km tražeći sličan traktor za moje potrebe i nisam našao ništa! Ili sam našao traktore u takvom stanju da ne povjeruješ u kojeg bi trebalo uložit ne samo novca već i vremena kako bi izgledao na nešto jer kod mene niti jedan traktor nije oštećen te su meni traktori kao suradnici što se ja bolje odnosim prema njima oni će se bolje prema meni. Cijene traktora su u posljednjih nekoliko godina dramatično porasle. Traktor npr. Zetor vrijedi više danas nego prije 20 godina kad je kupljen nije iznimka ni kod drugih marki. Ja ne obrađujem mnogo vlastite zemlje već radim uslužno sa tarupom. Neki europski rabljeni traktor u dobrom stanju zavisi što i tko podrazumijeva pod time košta oko i preko 10 tisuća €ura. Jednom sam propustio priliku što od prijatelja nisam uzeo IHC 1246 cijenio ga je 5500€ ali tada nisam bio u mogućnosti ga uzet jer je splet životnih okolnosti bio takav da se nije moglo a dužan mu nisam htio ostat niti nikome nisam. Vidjet će mo sutra pa ako ga kupim postavit ću slikice pa će te mi pomoć još oko nekih detalja u koje nisam siguran kako funkcjoniraju u odnosu na moj bivši T-40. Hvala svima mnogo imam korisnih informacija od vas svih!!!:icon_pai:

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
Samo da javim svima da nisam kupio ništa! Ovaj traktor o kojem smo razgovarali je totalni šrot po pitanju motora i još nekih drugih stvari.
Motor je zrel za generalku kada sam upalio traktor jedva je sastavio iako sam ga grijo a vani +15 nadalje izvadim mjerač ulja u motoru kad je radio nabija kompresiju u karter i što me najviše ogorčilo pušta na spojničkoj! Iscurilo za pola sata 1 dl ulja pod laganim gasom. Idem detaljnije kontrolirat i vidim da opće nema crijeva koje vodi do špere. Naravno niti sva instalacija ne radi.
Nisam ga mogo isprobat odmah jer nije bio akumulatora tako da sam još učinio 400km uzalud!! I na to sve čovjeku ponudim 28 000 i on ne pristaje pa onda stvarno nezz koliko košta neki dobar traktor ili koliko košta krš od traktora. Ako ko od vas prodaje recite ili ću odustat od svega jer ovo više ne vodi nikud na kraju ću stvarno uzet LEASING i kupit novi za 10 jutara zemlje.:fiery::icon_cry::mad:::(envy):

Posljednje uređivanje:

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Pa kaj baš mora biti takav trraktor, ako nemreš nači takvog onda najdi nekakvog imt-a, rakovicu ili štore!

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
Da a gdje je usluga??? Jel sa Tomo Vinkovićem mogu tjerat tarup od dva metra??? A post prije što ne kupim imt-a ili rakovicu na to odgovaram da sam prošao kroz valjda kroz desetke vrsta i proizvođača traktora ne samo sjedio već i radio i rus mi se čini najisplativiji izbor zbog svoje eksploatacijske moći i relativno solidnih teh. karakteristika te solidne cijene održavanja.
Kako bi rekao od Fenda pa preko imt-a, same-a,rusa,valtre,zetora već nezz sa čime nisam radio ali rus je rus i uvjek će ga neki ljudi voljeti a neki kojima afiniteti su drugačiji izabrat će ono što mogu da plate održavaju i sl.
Nisam od onih koji će da kupe neki traktor pa da ga svedem na groblje.
Kod mene u garaži pa tako i na traktor možeš da spavaš i živiš ili kad se negdje voziš da ne kažu ljudi gledaj onoga šta učini od stroja.Nema nigdje omotanih drotova neurednih varova i sl. Svaka čast svakome ali ono sa čime radim to i poštujem jer mi nije ništa banka ili država poklonila ili subvencionirala već je sve zarađeno preko nogu i ruku i što je najvažnije nisam nikome dužan!!! Te ne plaćam idijotske kamate i ne izlazim na prometnice kao većina tkz seljaka. Po meni poticaje bi trebalo ukinut i svaki poljoprivrednik koji ne radi samo za sebe već taj proizvod prodaje trebao bih imati tvrtku.U to se podrazumijeva sve ono što tržište diktira,pa ko preživi preživi ko ne radit će za onoga koji zna da vodi posao i to je to.Doći će vrijeme kada će biti GAZDA a i KMETOVA.

Na vrh