Ne stigoh zbog posla da editujem poruku. Evo je ponovo, pa moze ona gornja i da se izbrise.
Momci, trebam malu pomoc oko saveta.
Rad sam osokoliti malo hladno paljenje na MTZ 52 (D-50 motor).
Juce bas na par stepeni u plusu je ponovo teze upalio. Paljen pre desetak dana kratko, a radio pre nekih 2 meseca. Mada ni hladni startovi posle duzeg vremena i po toplom vremenu nisu bas reprezentativni.
Problem je u jako sporom verglanju i kapiram kad bi brze zavrteo anlaser da bi upalio bas lepo.
Ulosci dizni su menjani skoro, pumpa je prema opservaciji bosiste dobra jer traktor odmah pocne da izbacuje crn dim, a i sam traktor se brzo pocne nakasljavati da upali, ali zbog sporog anlasera i stegnutog ulja jednostavno to presporo vrti da bi upalio. Grejace nisam proveravao skorije, po zadnjem popisu su ispravni, a malo su radili od tad.
Takodje, i baterija je pomala (sa 539), 100aH, ali sa 850 ili 900 startne snage, mada vidim da ni ove od 140ah nemaju vecu udarnu snagu, samo vise zalihe struje, sto mi i nije presudno.
Sigurno bi pomoglo bolje stanje motora (malo pirka uljne pare na iber kad je dobro opterecen) i stelovanje
ventila koje za ovih nesto godina kod mene nikad radio nisam.
E da, i minus kabal (koji sam vezao na rucnu sklopku) se dosta greje pri verglanju, sigurno i tu gubi nesto napona, ali to resavam ovih dana.
Ono sto me zanima, u kom pravcu da razmisljam.
- Ipak te baterije od 140 ampera
- 2 manje od po 100
- mozda BAP sklopke 12/24v za pojacanu struju pri paljenju
- 12v brzog anlasera, za koje znam da su oprecna misljenja po pitanju robusnosti, mada ne bi puno verglali kod mene sudivsi prema tome kako sad pali.
Otvoren sam za sve varijante, ali da ne bih sve gorepomenuto ulagao, zanima me sta bi najbolji efekat dalo
Unapred hvala