• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mtz 52-82 (popularni BELARUS)

Branko DM

Novi član
Tu od
11 Ožu 2026
Poruka
4
Pozdrav svima. Imam Mtz 52, uzeo sam ga bio je u losijem stanju, pa se radila generalka, novi hladnjak, crijeva, termostat, vodena pumpa kvačilo, gume, kočnice, glava volana i sto cuda jos. Sad imam potencijalnih problema, traktor pali i radi, vozi ali mi se događa kad ga upalim da dimi bijelo jedno 10ak sekundi, tlak mu je malo ispod 3 bara, a događa mu se da kada se vozi i ugrije se, da nece upaliti, tj jako teško vrti. Kada ga ostavim da se ohladi, upali, ali ne veselo.

Branko DM

Novi član
Tu od
11 Ožu 2026
Poruka
4
Dizne su isto nove stavljene, mislim da nije do paljenja, upali prvo paljenje bas na zub, čim prestane taj bijeli dim nakon desetak sekundi, on prima gas i malo baci crnog dima, u voznji sve normalno. Jedino kad ga ugasim dok se malo ne ohladi jako tesko vrti. Budem probao jos alnaser promjeniti da vidim sta cu dobiti. Trenutno je gore onaj zamjenski po 100 eura kakve sam imao na indosima viljuskarima i isto su mi pravili probleme. Hvala na odgovoru Savoris, vidim na forumu da ste pravi znalac ovih traktora!

I primjetio sam na cijeli dan voznje mi nestane oko 1-2 litre vode u hladnjaku, a po nivou ulja ne vidim da mješa ulje i vodu

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,315
Pa jesi li siguran da ne steže radilica kada je vruć , zvuči mi nerealno ali za svaki slučaj.
Ako voda nestaje ne mora da znači da oba završi u ulju , može i u cilindru .
Recimo glava da je kriva,pukla ili pušta na one šoljice ispod dizni. 52ke vole to da urade.
A mijenjao si dizne što mi još više povećava sumnju , možda voda natekne u stublinu kada je vruć i oteža verglanje.

Branko DM

Novi član
Tu od
11 Ožu 2026
Poruka
4
Nekako imam osjecaj da tako tesko pali dok mu je ukopcan kompresor, danas sam ga vozio na jednu turu, nekih 10ak km, i ne fali mu vode, a ulje stoji na istom nivou. otkacio sam prikolicu, iskljucio kompresor, ugasio ga, pa je upalio na zub vruc. sve mislim da cu kupiti novu glavu, jer si planiram ostaviti taj traktor, manje vise je sve novo stavljeno, znaci hladnjak, vodena pumpa, crijeva, termostat, lamela, pumpa volana, krizevi volana, kocka na stupu, kocnice napravljene, struja komplet, zubcanici od kardana, kompresor, rislag, manometar i jos sto cuda.
Nisam do sada imao susreta sa ruskim traktorima, imam znanja oko imr motora, jer ih imam na vilicarima , ali to je drugo sasvim. Hvala ti jos jednom na savjetu !

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,315
Pa ako već pričamo o zamjeni glave ja bih uzeo glavu od 82ke , još bi morao klipove zamijeniti i dobiješ motor od 552 što je optimalna stvar , onda će biti direktni dizel a ne komoraš.

Branko DM

Novi član
Tu od
11 Ožu 2026
Poruka
4
Da li bi za taj zahvat morao opet skidati motor dolje? Dizne, bos pumpu i lamelu bi trebao isto promjeniti ili to moze ostati?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,315
Nebi morao skidati motor , samo karter da otkačiš klipove.
Dizne su drugačije i poklopac ventila.
Pumpa može ostati da se ne dira , lamela takođe.

Na vrh