NGBaja kaže:
Imaš Mercedesov traktor :shock: Svaka čast 8)
Kako te služi? Kolike su cijene rezervnih dijelova? Jel bude kvarova? Opiši ga malo, nisam do sada imao priliku čuti iskustvo iz prve ruke.
Ima ga ustvari moj stari, al kad treba leći pod njega, onda je uglavnom moj
.
To je ustvari traktor na šasiji Unimoga, a izgleda dosta komponenti je i zajedničko.
Znači ima šasiju, zadnja osovina je fiksirana na šasiju, dok je prednja ovješena i ima amortizaciju.
Motori su Mercedesovi, kamionski, na ovom je motor je OM314 (cca. 75 ks).
Vrlo visok klirens, pogon na sve kotače sa blokadama SVIH diferencijala na zrak.
Kočnice su diskovi na svim kotačima.
Brzina ovisi o mjenjaču kojeg ima par izvedbi. Ovaj ide maksimalno oko 45 km/h.
Genijalan koncept vozila, ali se prestalo proizvoditi 1990 ili 1991. Vjerojatno mala prodaja zbog visoke cijene.
Prednji izvodi hidraulike i kardana.
Vrlo robusno, izdržljivo i pokretljivo.
Kabina na sredini, ali nije pre masivna, a opet prostrana. Mogu se voziti 3 čovjeka.
Moj stari uglavnom ide u šumu, ali kabina ne smeta.
Iza imaš tovarni prostor za alat, u nekim (šumskim) izvedbama vitlo ili čak hidraulični kran.
Traktor je 1979.g. kupljen 2001.g. iz Njemačke.
Uglavnom tamo ga nisu pazili ni mazili, boja izblijedila, kabina odozgo ulubljena, rezervoar odozdo udubljen, blatobrani pohrđali, pumpa hidrulike neispravna...
Trebalo je predihtati pumpu hidraulike, no skužili smo da se odmah pregrijava. Nađeno je da je to zbog povratne veze sa stražnjih hidruličnih cilindara.
Ima jedna ekscentrična vodilica koja zatvara dotok ulja kad hidraulika dosegne određeni položaj.
Ona je pukla jer je bila plastična. Napravljena od metala i sad radi bez greške.
Curi ulje na prednjem semering mjenjača, ali to mi se ne da raskapati i skidati motor, pa se vozi tako i dolijeva ulje.
Još nam je otišla gumica u glavnom kočionom cilindru.
Uglavnom, to je što se tiče kvarova zbog istrošenosti dijelova.
Par polomljenih lajtunga kčnica i zraka zbog rada u šumi, no to je krivnja korisnika, a ne vozila..
OStalo je redovito -potrošni materijal: auspuh, kočione pločice, filteri...
Dijelovi su dobavljivi preko Mercedesove servisne mreže bez problema.
Samo po broju šasije i može se sve naći, ALI skupi su . Jako skupi.
No nama nije ni trebalo ništa posebno, nije se kvarilo.
Sve u svemu, genijalna stvar, nažalost rijetka i slabo dostupna, jer ih je malo proizvedeno.
Čini mi se da je JCB to pokušao kopirati sa svojim Fast Trackom.