problem je u tome što je parcela podalje od bilo kakvog izvora el. energije, tako da svakako moram staviti ili benzin/dizel pumpu ili agregat, pa el. pumpu. kako radim navodnjavanje kap po kap, pritisak nije od presudne važnosti, nego je pitanje koje će mi od dvije mogućnosti biti povoljnije. što će potrošiti manje goriva?
ne želim da pita bude skuplja od tepsije.
i da navodnjavao bih cijelu parcelu
Diesel agregati troše nešto manje,dugotrajniji su ali im je nabavna cijena znatno veća. Osim toga, benzinske agregate rade mnogi, čak i neka lošija verzija,nekoga lošijeg proizvođača bi mogla poslužiti, no ti uglavnom nemaju diesel.
Što se tiče agregata, kvalitetnih marki poznatih "široj masi" tu je Honda br br 1 a iza nje Endress. Ima još nekih drugih koji se hvale Hondinim motorima (a tu je motor dosta bitna stvar) kao npr Pramac i slično.
No osim motora ima tu još bitnih stvari.
Od ovih kvalitenijih srednje klase bih svakako Hondu ili Endress (oboje provjereno iz vlastitog iskustva) mada ipak se kod Honde vide neke prednosti. To je kao kad govore da je Octavia kao Passat. Nije octavia previše lošija,ali da su isti.Jok.
Meni će trebati nešto što može uredno snadbijevati oko 4000 m1 cijevi kpk sa razmakom kapalji od 15 cm. Osim toga vjerovatno bi isti sistem trebao snabdijevati još cca 1500 m1 alkatena sa kapljačim od 4lh na drugoj parceli koja je uz ovu.
Struje naravno da nemam na parceli,ali imam par ideja.
Kako god okrenem trebam akomulaciju od 70-100 m3.
Ostalo su varijante. Ima firma u Slavonskom Brodu koja je se zove Dar.
Imaju prave strojeve,od njih sam kupovao puno jače strojeve čiji proizvođali nisu poznati javnosti,ali po kvaliteti se Honda može sakriti pred njima,ali oni daju previše snage i troše previše.
Nedavno sam pitao tamo za neke verzije koje sam osmislio,pa kad su mi rekli cijene,zanesvijestilo mi se.
Zasada je naizvjesnija verzija: Honda ili Endess agregat snage oko 3kw,stabilne struje + Petostepena monofazna pumpa za vodu Grundfos ili Elektrokovina /ELKO/+Honda benzinska pumpa za vodu +akumulacija+ "vodotoranj". Automatika,barem ova koju su mi nudili u Dar-u je preskupa i ne ide na ove niskobudžetne agregate (Makar ovi honda benzinski koštaju preko 7000 kn).
Meni je njiva udaljenja sat vožnje u jednom smjeru, a da odem i vratim treba mi skoro 100 kn goriva. Trebam barem osrednje rješenje a ne nešto što će trajati jednu sezonu i da moram ovu parcelu na kojoj je 4000 m1 cijevi kpk navodnjavati iz 3 puta. Jbš to.
Sve u svemu, bez benzinske pumpe koju imam a koja košta oko 5000 kn, za ostalo mi treba 13-15 tisuća kn + kopanje akulumacije.
U ovom slučaju, opet netko mora doći upaliti i ugasiti agregat i pupmu. Zaboravih i kopanje bunara....i to košta...išao bih na fi 120-150 mm dubine 20-25 m