• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Navodnjavanje voćnjaka

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
pozz

evo nakon nesto vise od sat vremena procitao sam cijeli post i nesto naucio

posto planiram i ja instalirat navodnjavanje kap na kap ,zanima me koliko je potebno trsnju navodnjavati litara na sat po dužnom metru ,tlo je srednje propusno a na nekim mjestima i pjeskovito.

hvala

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
I za kraj, tko ne shvati ovo daleko je od uspiješne voćarske proizvodnje. Za hektar voćnjaka ili povrća u intezivnoj proizvodnji, izrazite kvalitete i da se od zemlje ne pravi glina, tj da nema pretjeranog raubovanja potrebno je oko 8 000 m3 /ha vode. Za to je potrebno platiti vodne naknade cca 2500 kn što i nije puno.

Ova potrošnja vode će vam dati tolike prednosti da trenutno ni ne možete slutiti, a ja isporbao, prvo slučajno otkrio kasnije i ponovio. Zato kad se prodaju pumpe govori se da je najveći postotak iskoristivosti kod pumpi 4" i bla bla...

8.000,00 (osam tisuća) m3.... uf....to mi se čini jako,jako puno...nemam razloga sumnjati ali da to napišeš i slovima ? :scratch

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
8.000,00 (osam tisuća) m3.... uf....to mi se čini jako,jako puno...nemam razloga sumnjati ali da to napišeš i slovima ? :scratch

8000 kubika zvuči puno,jako puno.ali to i nije neka količina kad vidiš šta sve sa istom možeš učiniti.mi nismo ni svjesni toga da puno više vode utrošimo na manje važne stvari.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
120 000 lit vode u 2 mj dana potrošim na navodnjavanje 1 he voćnjaka,da bi stvar bila gora moram prevesti sve cisternom od 3000lit 4 km,voda je blago, nema je svagdje pa zato tko je nema cijeni je kao zlato,a u budućnosti nam to budu i naplaćivali.

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
120 000 lit vode u 2 mj dana potrošim na navodnjavanje 1 he voćnjaka,da bi stvar bila gora moram prevesti sve cisternom od 3000lit 4 km,voda je blago, nema je svagdje pa zato tko je nema cijeni je kao zlato,a u budućnosti nam to budu i naplaćivali.

ne možeš naći vodu u voćnjaku ili je nešto drugo u pitanju ? to je 60 m3 mjesečno što i nije neka velika količina, naravno ako je voda na parceli a ti se dobro napatiš dok sve to zaliješ. Kad sam nešto računao za lješnjak kojeg ide cca 500 koma 7ha, došao sam do otprilike ovakve računice. 500 kom x 30 lit= 15 m3 u jednom zaljevanju. Travanj 2x,svibanj,lipanj,srpanj,kolovoz po 4 mjesečno. Ukupno 18 zaljevanja x 15m3 = 270 m3/ha godišnje.... E,sad jel to malo ili nije...ne znam...

Posljednje uređivanje:

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Kada je na parceli sve je ok ,a kada je moraš iz dr. bunara upumpat,prevesti iskipati u bunar koji je presušio i onda opet u rezeorvar pumpat od 1000 lit pa onda pod voćke je jako puno posla.Tako radim jer se nemogu uspeti s cisternom od 3000 lit u voćnjaku veliki i nagli usponi pa me jednom povuklo nazad sva sreća da imam hidraulično otvaranje jer bi bilo svašta.
Da nije neka velika količina po he nije,al iimam dr. voćnjak koji dobije duplo više 250 000 lit pa kada to sve zbrojiš 1 bunar 8 metara 2 he voćnjaka + plastenici nedeljno 3000 lit nakupi se dobar broj kubika.
Zato kopam sada dr bunar ali ručno 2,5 met fi došao do vode na 2 metra .

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
Kada je na parceli sve je ok ,a kada je moraš iz dr. bunara upumpat,prevesti iskipati u bunar koji je presušio i onda opet u rezeorvar pumpat od 1000 lit pa onda pod voćke je jako puno posla.Tako radim jer se nemogu uspeti s cisternom od 3000 lit u voćnjaku veliki i nagli usponi pa me jednom povuklo nazad sva sreća da imam hidraulično otvaranje jer bi bilo svašta.
Da nije neka velika količina po he nije,al iimam dr. voćnjak koji dobije duplo više 250 000 lit pa kada to sve zbrojiš 1 bunar 8 metara 2 he voćnjaka + plastenici nedeljno 3000 lit nakupi se dobar broj kubika.
Zato kopam sada dr bunar ali ručno 2,5 met fi došao do vode na 2 metra .

Imaš neki mehanizam na cisterni ili staneš pa crijevom zalijevaš ?
Ok,ovo 200,300,400 m3 /ha...ali ono od 8000 mi se čini jako puno,zato sam ostao iznenađen jer ono što sam računao sa koliko bi zaljevao je smiješno malo u usporedbi sa tom količinom

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
I ja mislim da je greska, jer 8000 m3/ha netreba ni kada bi se navodnjavala cijela povrsina vocnjaka, a da ne pricam kap po kap. Jer ako uzemo da na ha imamo recimo 2500 sadnica ( o nasadima od 1000 sadnica/ha necemo ni pricati) dobijemo da na jednu sadnicu dodje 3.2m3 to jest 3200 L vode i ako ajd uzmemo da jedno obilno zalijevanje bude po 30L dobijemo preko 100 zalijevanja, pa to je dovoaljno i bez padavina. Ili je mozda mislio na svu vodu ukljucujuci i padavine.
Ili na 800m3 za navodnjavanje jer to je onda onako bas dovoljno i za naj jace suse.
Kod nas je otprilike takav proracun, oko 800m3/ha, s tim da tu u nas spadaju i gubitci.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Nisam ja ništa pogriješio! Slovima: Osam tisuća kubika vode po hektaru :) Sad smo to riješili. Evo kako izgleda malo više od 100 m3.
fotografija0146medium.jpg

fotografija0145medium.jpg

Kapacitet montažnog bazena je preko 100 m3 ali pošto nikada ne punim do daske i pošto mi separacija ostavlja talog i ne vućem do kraja, iskoristivost je 3 radna sata ful gas po 25 m3, znači turnus 3 h. Da bi ispostavio 20 l po dužnom metru, 20 folija po 160 m. Naravno kap na kap koji ja koristim ne podnosi toliku dužinu reda pa sam magistralni vod stavio na sredinu no da ne kompliciram. To je za povrće i kap na kap je udaljeno od biljke nekih 10-15 cm. I vjerujte da muku mučim da natopim gredicu od 80 cm širine!!! Mislim mogao bi i uradim ja to kad pustim 3 h samo 8 redova od 160 pa drugi dan drugu i tako....
Da se vratim na voće! Kap na kap od voćke treba biti udaljen 0,6 m kod mlade i 1 m od stare voćke. Znači kako navodnjavate zonu korijena od 1 m prema stablu, tako indetično navodnjavate 1 m od kap na kap prema drugoj strani. Što znači da pokrivate zonu od 2 m, tako isto od slijedećeg reda a to vam ispada 4 m. Međuredni razmak je kod nekog 4m kod nekog 5 pa si vi mislilte. To smo riješili. Koji sustav to omogućava? Vama svima znani niti jedan, sve su vam prodane iluzije o navodnjavanju. Slikovito evo...
navodnjavanjepodzemljom.jpg

navodnjavanjepodzemljom.jpg

Vjetar i sunce su vam tvorci gubitaka, to da ćete nešto postići sa kap na kap u redu jedna prije stabla i jedna iza stabla sa 4 litre protoka to nije ni za rasadnike kad uzgajaju podloge i oni imaju žešće navodnjavanje.
Pitanja? ;)
E da tjedno trebam 4 lagune u ovakoj godini minimum ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ispravka sa 4 litre sa svake strane drveta unutar reda se može postići dobro navodnjavanje, ukoliko se posjeduje priključak struje i el. pumpe. Sa benzinskim i dizel pumpama tu ekonomičnost gubi smisao, pogotovo na većim površinama jer bi trebalo imati radnika samo za navodnavanje (ukoliko se pušta i prihrana). Može se desiti da u zoni kapljača a u slučaji neke intervencije oko stabla upadnete do koljena u zemlju ;)

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Nisam ja ništa pogriješio! Slovima: Osam tisuća kubika vode po hektaru :) Sad smo to riješili.
Sa 8000 m3 vode na ha mogu slobodno da kazem da nebi mogao uopste ulaziti u vocnjaka, jer nebi upadao do koljena vec do pojasa :toimonster:. Mozda neka pjeskovita zemljista mogu tako da idu ali kod nas ova glina sigurno nemoze tako da nato stavimo tacku.

Da se vratim na voće! Kap na kap od voćke treba biti udaljen 0,6 m kod mlade i 1 m od stare voćke. Znači kako navodnjavate zonu korijena od 1 m prema stablu, tako indetično navodnjavate 1 m od kap na kap prema drugoj strani. Što znači da pokrivate zonu od 2 m, tako isto od slijedećeg reda a to vam ispada 4 m. Međuredni razmak je kod nekog 4m kod nekog 5 pa si vi mislilte. To smo riješili. Koji sustav to omogućava? Vama svima znani niti jedan, sve su vam prodane iluzije o navodnjavanju. Slikovito evo...
Nebis se bas slozio. Nismo mi bas toliko da nisa neznamo ;), cim sam poceo citati znao sam o kojem je sistemu rijec. Ovaj sistem o kojem pricas je subirigacija, ili ti pojasnjeno podzemni sistem kap po kap. To je po meni jedno od naj idealnijih navodnjavanja za vocnjak jer netrosi previse vode a navodnjava dovoljnu povrsinu oko vocke. Ali opet kao i svi ima svoje mane. Prava je veoma velika cijena kostanja, jer tu nemogu ici bilo koja crijeva vec moraju bas za to namjenjena koja bas i nisu jeftina, pa postavaljnje a tek filteri koji za to trebaju da se takav sistem nebi slucajno zacepio. I jos je mana to sto se tesko moze vidjeti zacepljenost sistema. Ali opet i uz sve mane kada bih imao sredstava za instaliranje takvog sistema bez razmisljanja bih ga instaliro jer je sigurno opravdan :partyman:
A evo i neke slikice kako se to radi

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Posljednje uređivanje:

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Ispravka sa 4 litre sa svake strane drveta unutar reda se može postići dobro navodnjavanje, ukoliko se posjeduje priključak struje i el. pumpe. Sa benzinskim i dizel pumpama tu ekonomičnost gubi smisao, pogotovo na većim površinama jer bi trebalo imati radnika samo za navodnavanje (ukoliko se pušta i prihrana). Može se desiti da u zoni kapljača a u slučaji neke intervencije oko stabla upadnete do koljena u zemlju ;)

Moje misljenje je da netreba biti po 4L sa svake strane stabla vec po 2L na svakih 33cm ili eventualno 50cm crijeva. Po dvije kapaljke na stablo je premalo i mala je povrsina kvasenja, A da takav sistem nije dovoljan je potpuno smijesno jer ako hocu sa sistemom od 2L mogu od vocnjaka da napravim zivo blato. A na ravnom takav sistem moze i da poplavi vocnjak :blackeye. Sta moguce, komsija vec uradio :supz:, tako da :gitarist:

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
Neću ulaziti puno u diskusiju jer nisam baš kompetentan. ALI MORAM ISTAKNUTI DA PRILOŽENO IZGLEDA SUPER,SUPER. Kakve cijevi imaš ukopano u zemlju, koliko su koštale ? Začepljuju li se? Sori ako sam nešto prupustio rpije,ali volio bih da to malo pojasniš. Najviše kakve cijevi,gdje kupljene,koliko koštaju i jel se začepljuju kapaljke ?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Nixa

Član
Tu od
24 Kol 2008
Poruka
253
Samo bih htio neke stvari pojasniti...

8000m3=8000000 l

odnosno slovima, 8 miliunalitara.

Ako na svako stablo ide 8 l, znači možeš
s tih 8000m3, natapati

8000000/8=1000000 stabala

odnosno slovima, jedan miliun stabala

ako po hektaru imaš 500 stabala/ha

1000000/500=2000ha

sada se nadam da je jasno da sa tih 8000m3 možeš bez problema potopiti sve voćnjake u državi u jednom danu,
ili taj jedan hektar 2000 dana odnosno 5.5 godina svaki dan...

Posljednje uređivanje:

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240

8000m3=8000000 l

Ako na svako stablo ide 8 l, znači možeš
s tih 8000m3, natapati

8000000/8=1000000 stabala

odnosno slovima, jedan miliun stabala

1000000/500=2000ha

sada se nadam da je jasno da sa tih 8000m3 možeš bez problema potopiti sve voćnjake u državi...

Ovo po 4l sa svake strane stabla, ili ti po 2L na 33cm kao sto sam ja rekao, se misli na kapaljke koje propustaju za 1 h 4 ili 2 L vode, barem sam ja tako mislio kada sam pricao o 2L :scratch.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Neću ulaziti puno u diskusiju jer nisam baš kompetentan. ALI MORAM ISTAKNUTI DA PRILOŽENO IZGLEDA SUPER,SUPER. Kakve cijevi imaš ukopano u zemlju, koliko su koštale ? Začepljuju li se? Sori ako sam nešto prupustio rpije,ali volio bih da to malo pojasniš. Najviše kakve cijevi,gdje kupljene,koliko koštaju i jel se začepljuju kapaljke ?

Nije to moj voćnjak, moj je maldi tek druga vegetacija, nemam ukopano jel nisam zadovoljan sa protokom od 2,3 litre po kapljaču na svakih 50 cm. Inaće isti drip od debljine 0,4 mm švicarski stroj, američki granulat i kineska energija je na prodaju povoljno. Ide pod zemlju. Prodaje kolega također neki eurodrip isto ide pod zemlju. On cijeni 1,5 kn po dužnom metru.

@Ranko ok pogiješio sam. Oprosti, vidim da znaš za subrigaciju.

Nixa ajmo to gledati ovako, prije mjesec dana sam prodao jednom gospodinu 4 pumpe sa tankovima goriva dostatne za 10 h rada. Protok na sat je 60 m3. Znači on u jednom danu potroši 2400 m3, mislim da je rekao da mu pumpe trebaju za 2 ha povrća. Pali ih minimum 2 x tjedno. Drugom sam prodao sa malim tankom i bio se razočarao što "samo" mogu dati protoka 240 m3 po tanku :)

Što je kod voćaka. Voćka ima veći korijenov sustav, ima deblo, ima grane, ima lisnu masu, ima krošnju zapremine u kubicima!!! Ima i plod, koliko to traži vode samo u ljetnim vručinama???

Ne znam ja kako ste vi to doživili tih 8000 m3, no to ako se rasporedi na 6 mjeseci navodnjavanja ispada 1330 m3 / 4 tjedna = 332 m3 tjedno. Uzmimo hektar voćnjaka koji je zasađen na 4,5m x 2,5 odmaknimo 1 m od stabla sa svake strane znači kvasimo 4 m dužna po recimo 100 m dužinu reda i 20 takvih redova. Znači pustili smo 332 000 / 8 000 m2 = 41,5 litara tjedno

Ajmo to kroz kubike 41,5 litra tekučine na 1 000 litara zemlje :)
E moji matematičari :) Ovo je jedva dosta da otopite Petrokemijino gnojivo, ako je ;)

Ajde malo pripazi , pa postavi si tri posta u razmaku od 3 minute

pozdrav Žuti

Posljednje uređivanje od moderatora:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
jel zna neko kakva je ovo pumpa?Marka me privukla ali o istoj neznam baš puno.Šta je sposobna i koliko vrijedi?

Hvala unaprijed

Nixa

Član
Tu od
24 Kol 2008
Poruka
253

8000m3=8000000 l

Ako na svako stablo ide 8 l/h, znači možeš
s tih 8000m3, natapati u 24 sata

8000000/(8*24)=41666 stabala

41666/500=83ha

znači 8000m3 vode je dovoljno za navodnjavanje 83ha vočnjaka u jednom danu ili za 83 dana 24-četvero satnog navodnjavanja 1 ha.

Evo popravljene verzije...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Znanje i imanje mi ne dozvoljava da ostane na zalivnoj normi po stablu a ne po mm/m2 :)
jabuka009.jpg

jabuka008.jpg

jabuka010.jpg

Nisam znao koliko vjetar negativno utjeće, ni u najgorim scenarijima ne bi rekao da baš ovoliki gubici mogu biti. Poz
E da slika korijena je tu zbog postavljanja kapljača unutar reda, pametnom dosta ;)

@seljačić pumpa je ništa sa nićim, eventualno za jedan sprinkler ili neku malu baštu. Poz

Najnoviji postovi

Na vrh