ilegalac
Član
- Tu od
- 19 Velj 2010
- Poruka
- 909
Što je čudno? Pitanje je samo dana dokle će se tolerirati naknada za korištenje hrvatskih voda...
e da su hrvatske nebi mi bilo ni žao:madmana:
Što je čudno? Pitanje je samo dana dokle će se tolerirati naknada za korištenje hrvatskih voda...
I za kraj, tko ne shvati ovo daleko je od uspiješne voćarske proizvodnje. Za hektar voćnjaka ili povrća u intezivnoj proizvodnji, izrazite kvalitete i da se od zemlje ne pravi glina, tj da nema pretjeranog raubovanja potrebno je oko 8 000 m3 /ha vode. Za to je potrebno platiti vodne naknade cca 2500 kn što i nije puno.
Ova potrošnja vode će vam dati tolike prednosti da trenutno ni ne možete slutiti, a ja isporbao, prvo slučajno otkrio kasnije i ponovio. Zato kad se prodaju pumpe govori se da je najveći postotak iskoristivosti kod pumpi 4" i bla bla...
8.000,00 (osam tisuća) m3.... uf....to mi se čini jako,jako puno...nemam razloga sumnjati ali da to napišeš i slovima ? :scratch
120 000 lit vode u 2 mj dana potrošim na navodnjavanje 1 he voćnjaka,da bi stvar bila gora moram prevesti sve cisternom od 3000lit 4 km,voda je blago, nema je svagdje pa zato tko je nema cijeni je kao zlato,a u budućnosti nam to budu i naplaćivali.
Kada je na parceli sve je ok ,a kada je moraš iz dr. bunara upumpat,prevesti iskipati u bunar koji je presušio i onda opet u rezeorvar pumpat od 1000 lit pa onda pod voćke je jako puno posla.Tako radim jer se nemogu uspeti s cisternom od 3000 lit u voćnjaku veliki i nagli usponi pa me jednom povuklo nazad sva sreća da imam hidraulično otvaranje jer bi bilo svašta.
Da nije neka velika količina po he nije,al iimam dr. voćnjak koji dobije duplo više 250 000 lit pa kada to sve zbrojiš 1 bunar 8 metara 2 he voćnjaka + plastenici nedeljno 3000 lit nakupi se dobar broj kubika.
Zato kopam sada dr bunar ali ručno 2,5 met fi došao do vode na 2 metra .
Sa 8000 m3 vode na ha mogu slobodno da kazem da nebi mogao uopste ulaziti u vocnjaka, jer nebi upadao do koljena vec do pojasa :toimonster:. Mozda neka pjeskovita zemljista mogu tako da idu ali kod nas ova glina sigurno nemoze tako da nato stavimo tacku.Nisam ja ništa pogriješio! Slovima: Osam tisuća kubika vode po hektaru Sad smo to riješili.
Nebis se bas slozio. Nismo mi bas toliko da nisa neznamo , cim sam poceo citati znao sam o kojem je sistemu rijec. Ovaj sistem o kojem pricas je subirigacija, ili ti pojasnjeno podzemni sistem kap po kap. To je po meni jedno od naj idealnijih navodnjavanja za vocnjak jer netrosi previse vode a navodnjava dovoljnu povrsinu oko vocke. Ali opet kao i svi ima svoje mane. Prava je veoma velika cijena kostanja, jer tu nemogu ici bilo koja crijeva vec moraju bas za to namjenjena koja bas i nisu jeftina, pa postavaljnje a tek filteri koji za to trebaju da se takav sistem nebi slucajno zacepio. I jos je mana to sto se tesko moze vidjeti zacepljenost sistema. Ali opet i uz sve mane kada bih imao sredstava za instaliranje takvog sistema bez razmisljanja bih ga instaliro jer je sigurno opravdan artyman:Da se vratim na voće! Kap na kap od voćke treba biti udaljen 0,6 m kod mlade i 1 m od stare voćke. Znači kako navodnjavate zonu korijena od 1 m prema stablu, tako indetično navodnjavate 1 m od kap na kap prema drugoj strani. Što znači da pokrivate zonu od 2 m, tako isto od slijedećeg reda a to vam ispada 4 m. Međuredni razmak je kod nekog 4m kod nekog 5 pa si vi mislilte. To smo riješili. Koji sustav to omogućava? Vama svima znani niti jedan, sve su vam prodane iluzije o navodnjavanju. Slikovito evo...
Ispravka sa 4 litre sa svake strane drveta unutar reda se može postići dobro navodnjavanje, ukoliko se posjeduje priključak struje i el. pumpe. Sa benzinskim i dizel pumpama tu ekonomičnost gubi smisao, pogotovo na većim površinama jer bi trebalo imati radnika samo za navodnavanje (ukoliko se pušta i prihrana). Može se desiti da u zoni kapljača a u slučaji neke intervencije oko stabla upadnete do koljena u zemlju
Samo bih htio neke stvari pojasniti...
8000m3=8000000 l
odnosno slovima, 8 miliunalitara.
Ako na svako stablo ide 8 l, znači možeš
s tih 8000m3, natapati
8000000/8=1000000 stabala
odnosno slovima, jedan miliun stabala
ako po hektaru imaš 500 stabala/ha
1000000/500=2000ha
sada se nadam da je jasno da sa tih 8000m3 možeš bez problema potopiti sve voćnjake u državi...
Neću ulaziti puno u diskusiju jer nisam baš kompetentan. ALI MORAM ISTAKNUTI DA PRILOŽENO IZGLEDA SUPER,SUPER. Kakve cijevi imaš ukopano u zemlju, koliko su koštale ? Začepljuju li se? Sori ako sam nešto prupustio rpije,ali volio bih da to malo pojasniš. Najviše kakve cijevi,gdje kupljene,koliko koštaju i jel se začepljuju kapaljke ?
Samo bih htio neke stvari pojasniti...
8000m3=8000000 l
odnosno slovima, 8 miliunalitara.
Ako na svako stablo ide 8 l/h, znači možeš
s tih 8000m3, natapati u 24 sata
8000000/(8*24)=41666 stabala
ako po hektaru imaš 500 stabala/ha
41666/500=83ha
znači 8000m3 vode je dovoljno za navodnjavanje 83ha vočnjaka u jednom danu ili za 83 dana 24-četvero satnog navodnjavanja 1 ha.